Varför kunde vi inte ha fått fortsätta med hälsa?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Amanda Lind (MP) utsågs till kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor - och därmed har idrotten fått både ett nytt statsråd och ett nytt departement. Jag har tidigare gratulerat Amanda Lind till hennes nya viktiga uppdrag. Ingen annan frivillig verksamhet som idrott engagerar så många människor och gör det runt om i hela Sverige. Det är ingen hemlighet att jag inte är helt nöjd med att vi åter placeras tillsammans med kulturen.

Vid ett besök i Tyresö ville statsministern gärna spela fotboll med ungdomarna. Nog är Stefan Löfven intresserad av idrott.

 Jag såg många positiva synergieffekter när vi tydligare kopplades ihop med folkhälso- och sjukvårdsfrågorna. Men en minister som enbart har idrottsfrågor är förvisso inte en bra lösning. En sådan minister blir lätt en ropande röst i öknen. 

En minister är inte ensam i en regering och idrotten spänner över många olika politikområden. Amanda Lind kommer behöva arbeta med att föra idrottens frågor över flera fält och komma överens med sina ministerkollegor. 

Behöver Amandas hjälp

Även när idrottens frågor fanns på Socialdepartementet var detta viktigt. För att nämna ett viktigt område; bostadspolitiken. 

För precis som det behövs investeringar i ett åldrande järnvägsnät och moderna stambanor för höghastighetståg behövs stora satsningar på infrastrukturen för social hållbarhet, gemenskap, möten över gränser och glädje. Den infrastrukturen heter plats för idrott. 

Därför kommer jag behöva Amanda Linds hjälp med att påverka Per Bolund, ny bostadsminister (MP) att se till att idrotten skrivs in i plan- och bygglagen. 

 

Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. 

Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa. 

Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor. 

Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna med fler än 3 miljoner medlemmar. 

Idrotten har ett stort förtroende

Den svenska idrottsmodellen bygger på ett stort förtroende. För vi har ett system med demokratiskt uppbyggda ideella organisationer som styrs av medlemmar. Inte av politiker eller myndigheter. De miljontals svenskar som genom delaktigheten i sin lokala gemenskap i föreningen är en del av något större. En rörelse som de faktiskt formar genom delaktighet och demokratiska beslut.

Men det är inte bara staten som spelar roll för att skapa bra förutsättningar för idrotten. Runt om i landet har nu många fått förtroendet att representera oss medborgare i någon av våra fullmäktige. 

Ni har många viktiga beslut framför er, som Utmaningar kring: 

ekonomi, 

skola, 

vård, 

omsorg, 

arbetslöshet, 

integration, 

klimatförändringar, 

bostadsbyggande 

med mera. 

Vi är och vill vara en medspelare för att lösa samhällsutmaningar, men också en utmanande röst när vi upptäcker problem.

Jag ser fram emot diskussion och samtal med er folkvalda. Vi vill behålla det framgångsrika koncept som utmärker den svenska idrottsmodellen – stor självständighet i kombination med öppenhet och lyhördhet till de övergripande mål för statens stöd till idrotten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.