SOK gräver sin egen grav

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så fick då SOK sin efterlängtade säkerhetsgaranti från regeringen. Men det återstår många frågetecken och det uppstår nya om OS-budgeten, om ekonomiska garantier och om nya arenor. För skyla över tar SOK till lögner som så klart kommer avslöjas. Då är det helt slut med Olympiska Kommitténs trovärdighet som idrottsorganisation. Vila i frid.

Ett OS handlar om stora penningbeloppen och så länge som SOK undviker frågorna - och svaren, blir inte satsningen trovärdig.

Den 9 april, i SVT, svarar Idrottsministern mycket svävande på frågan om hur mycket yttre säkerheten kommer att kosta. Hon hänvisar till myndigheten (Polisen). ”Vi har räknat på det”. Jaha, hur mycket? ”Det vet vi inte vi har inte fått OS ännu” Dvs hon ger inget konkret svar.

Det finns inget skriftligt underlag för beslutet. Kulturdepartementet, där Amanda Lind är Idrottsminister, säger att de inte har hand om OS-frågan?! De hänvisar till Socialdepartementet eller till Justitiedepartementet. Socialdepartementet meddelar att de som ansvariga för OS 2026-frågan inte har sett något sådant dokument. Justitiedepartementet känner heller inte till någonting utan hänvisar till Kulturdepartementet. Rundgång, någon?

Dyra säkerhetskostnader

Säkerheten kostade i Turin-OS 2006 12,1 miljarder, i Vancouver-OS 8,6 miljarder och i London-OS 13,9 miljarder. För OS 2026 finns det helt enkelt inget beslutsunderlag.

Det vi vet, är att det blir skattebetalarna som får betala. Om säkerheten kommer att kosta 7 miljarder (se Sthlms stads utredning) så ska varje svensk, mellan18-64 år som arbetar, dvs 4,8 miljoner invånare (SCB), betala kr 1 460 för säkerheten i OS 2026.

Nu uttalar sig dessutom Erik Nord, polischef i Storgöteborg, som hoppas att vinter-OS inte kommer till Sverige.

Ett vinter-OS i Sverige 2026 skulle försämra polisens möjligheter till brottsförebyggande arbete, ta mängder av resurser som behövs till annat och kräva åratal av planering.

Varningen kommer från Erik Nord, högste polischef i Storgöteborg.

– Jag tror att det var en och annan polischef vid sidan om mig som svettades lite när vi hörde att man hade tackat ja till detta, säger Erik Nord.

Amanda Lind (MP) och Regeringen har gjort bort sig.

 Folk glömmer inte att Minister Lind menade att ett OS skulle ge oss ”inspiration för rörelse” samtidigt som 1 700 barn står i en hopplös operationskö till Karolinska sjukhuset. Samtidigt som 2 000 individer förlorat sin rätt till personlig assistans. Som exempel. Var glada istället och rör på er ni får ju ett OS 2026.

I SVT:s Morgonstudion 10/4 diskuterade SOK:s Brisius med en OS-kritisk Erik Helmerson. Efter de sedvanliga flosklerna om OS betydelse för nationen Sverige så svarade Brisius att: allt är klart. Ingenting behöver byggas. Dvs skridskoarenan för minst 600 miljoner i Järfälla är redan klar. Skidanläggningen i Botkyrka för minst 400 miljoner finns där.

Brisius ljög, rätt av. Sanningen är att inte ett enda kommunbeslut har idag fattats om att bygga några OS-arenor.

Frågan är om det kommer att finnas några beslut innan IOK den 24 juni ska meddela vem som får arrangera OS 2026. En god vän, fd kommunalråd i en av de aktuella kommunerna, tvivlar på att de kommer hinna. ”Det här måste ju in i budgeten”. Dessutom måste ju ett antal undersökningar göras. Dispenser måste sökas. Domstolsbeslut måste fås. Överklagandeprocessen måste ha sin gång.

Vi kan konstatera att OS-arenorna för 1 miljard+ idag bara finns i SOK:s fantasi. Inte i verkligheten. Brisius är nog jättebra på dataspelet Minecraft, där man hittar på egna byggnadsverk!

SOK:s verksamhetschef Reinebo insisterar fortfarande på att IOK-bidraget är 9 miljarder (USD 925 miljoner). (SvD 10/4)

Detta trots att SOK i sin budget till IOK anger ett annat belopp. Hur förklarar Reinebo detta?

Milan-Cortina anger i sin budget att de räknar med att erhålla USD 572 miljoner. Dvs det belopp som alla kan läsa sig till i officiella IOK-dokument. Det belopp som jag gång på gång, här på IA, till övriga media och till Regeringskansliet, meddelat är det rätta IOK-bidraget.

SOK har i sin budget tagit upp ett IOK-bidrag på USD 752 miljoner. Va?

Jo, SOK skriver i sin ansökan (Candidature file) att man tror att IOK ska ge ytterligare USD 100 miljoner. Milan-Cortina har inte samma tro. Dessutom har SOK ”glömt” att ta upp USD 80 miljoner för VIK (value in kind) som en kostnad i enlighet med IOK:s officiella anvisningar.

SOK tror dessutom att man kommer ha större intäkter från biljetter och licensing & merchandising jämfört med konkurrenterna. Italien har 60 miljoner invånare och Sverige 10.

SOK:s budgetreserv är på kr 1,059 miljarder. SOK:s ”luft” på USD 180 miljoner motsvarar kr 1,559 miljarder. Detta innebär att budgeten redan från början har ätit upp SOK:s buffert och mer. Nu ligger man ”bara” 500 miljoner kr minus.

Om man dessutom, som idag, fortfarande hävdar att skattebetalarna inte ska drabbas så ska man dessutom bygga två (2) OS-arenor för totalt minst 1 miljard. Då är underskottet 1,5 miljarder +.

 Budgeterna höll inte

 Jag vill igen påminna om att även “The Oxford Olympics Study 2016: Cost and Cost Overrun at the Games” konstaterar att samtliga OS från år 2000 dragit över budget med i genomsnitt 75 procent.

I RF:s remissvar betr. OS 2026 ställde man upp ett stort antal krav som skulle uppfyllas för att RF skulle stödja en svensk OS-ansökan. I remissen säger RF att det måste vara klart vad gäller ”frågan om garantier och ägandeförhållanden i det planerade OS-bolaget”. Att det finns en garanti från staden (Stockholm). Planerade och framtida satsningen på breddanläggningar på de berörda orterna inte får bli lidande vid ett eventuellt vinterspel i Sverige. OS får heller inte slå undan förutsättningarna för andra större internationella idrottsevenemang i Sverige det närmaste år tiondet.  Inget av dessa premisser är klara.

Varje deltagare i OS 2026 kommer att kosta 5,5 miljoner kr. Det är dubbelt så mycket som 56 idrotter får i årligt bidrag från Riksidrottsförbundet. (genomsnitt 2,5 miljoner). OS 2026 kommer att dränera sponsorsmarknaden. Det kommer drabba även dessa idrottsförbund. Ändå jublar RF:s ordförande i uttalanden i media. Björn Eriksson gör mycket gott för idrotten men här tog han inte sitt ansvar.

Sveriges ansökan amatörmässig

Italiens OS-ansökan verkar gjord av ”proffs”. Den svenska av amatörer.

Italien har sitt OS samlat inom rimliga avstånd. OS-budgeten är garanterad av städerna Milano, Cortina samt 4 Regioner. Det är klart med finansiering och vem som bygger en ny arena och OS-byarna. Här finns detaljerade tidsplaner inkl den för ev överklagande.

SOK:s ansökan innehåller ingenting av detta. I sin ansökan påstår man att de politiska partierna i alliansen + MP är positiva. Trots att man igen och igen sagt att man endast vill hyra ut arenor och mark för OS på kommersiella villkor och absolut inget värdskap. SOK låtsas som sagt också att arenafrågan är löst.

 Jag blir mycket förvånad om IOK inte väljer Milano-Cortina.

 Det vore klädsamt om SOK ville svara på alla frågor. Det går inte att ducka hur länge som helst!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.