Politikerna vill/kan inte se sanningen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Anledningen till att allt färre unga pojkar idrottar är enkel. Den stavas politiker. Politiker har nämligen inte fattat att en investering i en idrottsplats/hall är en investering för framtiden. Därför finns det idag lika många unga som står i kö för att idrotta, som de som fått möjligheten. Och sämst är det i Stockholm.

En gräsplan, det är ungdomar i Stockholm sannerligen inte bortskämda med. Ute övriga Sverige är det en självklarhet i samma grad som grus är det naturliga i huvudstan

Stockholmspolitikerna, och alla 19 kommuners borgarråd, har nästan undantagslöst en sak gemensamt; de vill inte lägga en enda krona i att bygga idrottsarenor (om den inte heter Friends eller Tele2) och de vill att alla ideella krafter i idrottsrörelsen ska ha hela ansvaret. Det blir billigast så. Oftast är de m-märkta, och vad de vill göra är 1) locka till sig näringslivet 2) sälja ut befintlig verksamhet till privata aktörer. Ja det kanske är samma sak, om man ska vara ärlig.

Kommunerna har också på något konstigt sätt lyckats komma undan lagkravet på att där det byggs bostäder, ska det också byggas plats för lek och idrott.

När RFs generalsekreterare Stefan Bergh kommenterar siffrorna som visar att unga pojkar idrottar i allt mindre utsträckning, tror han att det beror på att nyanlända inte ställer sina barn i kö på samma sätt som infödda svenskar.

Och där är han ju helt fel på frågan. Det är inte köerna som är problemet, det är politikerna som inte fattar att idrottsrörelsen inte kan ta ansvaret för alla dessa barn och ungdomar om det inte finns någonstans att vara.

Johan Ulveson, skådespelaren, gjorde för många år sen en helt underbar sketch, där han spelar aktivist långt ut på högerkanten, men där hans grundfras är "vi har ingen lokal".

Den frasen är sanningen för idrottsrörelsen, och inte minst i Stockholm. För det är skamligt hur illa Stockholm, Solna och de flesta andra kommunerna runt huvudstaden behandlar sina unga, sina barn och sina idrottsklubbar. Klubbarna kan inte lösa politikernas problem (om de kommit till den insikten att de är de som är problemet), men det verkar väldigt lätt för den politiska ledningen att skylla på andra, och då företrädesvis idrottsklubbarna.

Om du inte själv gillar idrott och sport som borgarråd, borde du i alla fall ha förståndet att lyssna och förstå idrotten och den enorma insats den gör för hela samhället i förebyggande syfte. Nej, det handlar inte om enstaka elitsatsningar. Det handlar faktiskt om att idrotten tar hand om alla de barn och unga som inte har någonstans att vara, och ingenting att göra, om det inte var så att idrotten samlade upp dem. Men då behöver de en lokal.

Och i Stockhom behövs inte en lokal, det behövs flera hundra. Och det, kära politiker, är en väldigt angelägen fråga, som kräver beslut. Idag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.