Klubbarna förstår inte sitt eget bästa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tre Kronor är hela Sveriges landslag! Hur ofta har vi inte hört förbundsansvariga trumpeta ut den meningen. Spelarna har haft sin fostran i hockey-Sveriges mylla, jordmånen har under en följd av år varit extremt god. Hängivna ledare och tränare, fjärran från rubriker och uppmärksamhet, är grunden till Tre Kronors totalt 11 VM-guld och två OS-guld

Den lilla rinken - där börjar allt för alla klubbarm och alla spelare. Där måste det finnas motivation.

Så har den varit, men hur ser framtiden ut? Kommer klubbar som IFK Ore, Tingsryds AIF, Nynäshamns IF, Huddinge IK, Lerums HC, Trångsunds IF, Gillbo och Höga Kusten Hockey, för att nämna några, fortsätta att leverera spelare till Tre Kronor.

Låt oss titta på backen Erik Karlssons tidiga karriär, i tisdags skrev han kontrakt med NHL-laget San Jose Sharks, som ger honom i snitt 109 miljoner kronor årligen – i åtta år. Erik, uppvuxen i småländska Landsbro, lärde sig hockeyns grunder i Boro/Landsbro, gick sedan vidare till Troja-Ljungby och Södertälje för att hämtas in av Frölunda, som direkt skickade honom på vidare utbildning i Borås.

Erik kan inte glömma

Den så kallade marknaden har fastställt hans värde , men jag hoppas att Erik aldrig glömmer sitt ursprung. Hur vaktmästare hemma i Landsbro lämnade över en egen nyckel till den hockeytokige Erik, som aldrig kunde få nog av att åka skridsko.

Hockeyförbundets årsmöte i helgen var ett slag i ansiktet, på det hockey-Sverige som år efter år försörjer inte bra Tre Kronor utan även Svenska Hockeyligan med spelare.

För mig är det gåtfullt att de röststarka distrikten så starkt ställde sig på förbundets sida vad gäller förslaget om ny seriemodell och sade nej till  den motion som krävde en översyn av kapitalkravet för hockeyallsvenskans klubbar. Följden kan bli att klubbar försvinner – och att de eldsjälar som finns runt om i vårt land tackar för sig.

Hockeyallsvenskans, och Hockeyettans, krav kastades i papperskorgen – det krävdes inte ens votering för att avfärda det rotsystem som tills nu frodas i den breda hockeymyllan.

Redan offer

Redan har Malmö-laget Pantern lämnat in konkursansökan och kommer inte till spel i höstens hockeyallsvenska serie. Minst två lag, Västervik och Vita Hästen, tvingas ansöka om så kallat kontrollår hos licensnämden. De lever inte upp till kravet om två miljoner kronor i eget kapital, nu har de säsongen 2019-2020 på sig för att justera bokslutet.

Visst är en kravbild nödvändig, men inte till priset att entusiasmen och kärleken till ishockeyn falnar. Skräckscenariot är förstås att SHL-lagen blir än större främlingslegioner än i dag. Personligen ser jag hellre svenska spelare i SHL, alla dagar i veckan, än spelare som misslyckats att få kontrakt i diverse andra ligor.

Det nya serieupplägget, träder i kraft säsongen 2020-2021, är inte tillräckligt för att hela hockey-Sverige ska leva. Nyordningen innebär i korthet ett lag ner och ett lag upp gällande SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. 

Efter massiv kritik öppnade SHL ett nålsöga – vackert så, men det krävs mer för att ideellt arbetande klubbledare ska orka med sin viktiga gärning – att plocka fram morgondagens Erik Karlsson. 

För en sak vet vi – det kommer inte att ske i SHL-klubbarna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.