Utvecklingen står stilla sedan 1966

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ekonomiska realiteter kastar sin skugga över orienteringens nyordning med två mästerskap, pågående skogs-VM i norska Östfold, med gräns till Västra Götalands och Värmland län, samt nästa års sprint-VM i Danmark.

Uppdelningen har sin grund i det internationella förbundets (IOF) svårigheter att hitta arrangörer för ett samlat mästerskap.

EN målmedveten blick, en segersugen blivande mästarinna, Tove Alexandersson tog sin 19:e VM-medalj, men kan inte räkna med några bonusar typ Lotta Karlsson och Sarah Sjöström.

 Det är alltför betungande, ekonomiskt och organisatoriskt, att stå som värd för ett program med fem grenar, sprint, sprintstafett (mixade lag),  medeldistans, långdistans och traditionell stafett ( tre sträckor).

Ideella krafter fortfarande

Det är besvärande för IOF  att ”självvald väg  i okänd mark”, ännu 2019 saknar  ekonomiska muskler så till den grad  att arrangörskap i huvudsak vilar i ideella händer.

Utvecklingen har i det avseendet stått stilla sedan VM-premiären i finska Fiskars 1966.  När andra mästerskap, som skidor, skapar miljonintäkter för arrangerande länder, har orienteringen inte alls lyckats koppla ihop sin tävlingsverksamhet med 2000-talets stora frammarsch för motion och ett rikt friluftsliv.

Det svenska förbundet, SOFT, har precis som IOF, trampat vatten och har inte nämnvärt lyckats höja statusen i jakten på kontroller.  Trots att förbundet i sitt led har sportens stora guldkalv – även i ett internationellt perspektiv.

Tove Alexandersson, 27 år, VM-debuterade i franska Savoie 2011 med VM-brons i stafett. På onsdagen tog Tove sin 19:e VM-medalj, åtta guld, åtta silver och tre brons. Hon är sportens fixstjärna efter tidigare dominanten Simone Luder-Niggli, Schweiz.

När simningens Sarah Sjöström kasserade in miljoncheckar efter senaste VM  står Tove i det närmaste tomhänt – varken det svenska eller det internationella förbundet har ekonomiska medel för ett prestationsbaserat bonussystem.

Hon får nöja sig med småsmulor

Nu springer inte Tove med kniven på strupen, ett antal privata sponsorer har säkrat en heltidssatsning  såväl vinter som sommar, hon är världsetta även i skidorientering. Hennes kassabok rymmer ändå småsmulor jämfört med vad skidsportens nya fixstjärna Frida Karlsson kan räkna in.

Toves medaljbonus vilar på tre ben, O-ringens, Världscupen och VM, totalt 50 000 kronor. Ett anmärkningsvärt lågt belopp, med hänsyn till hennes dominans i sporten. 

-Ja, det är vår verklighet, orienteringen har svårt att ”nå fram”, konstaterar Björn Bettner, ekonomisk rådgivare till Tove.

Vad innebär då nyordningen för sporten?

Kanske kan nästa års renodlade sprint VM  bli den dörröppnare som krävs för att öka sportens attraktionskraft, och därmed ökande sponsorintäkter. Sprint är TV-mässigt överlägset klassisk orientering, som i norska Östfold. Trots utvecklad teknik som GPS-bevakning och löpande kameramän. 

Vilken disciplin ska gälla?

Sprint har en helt annan puls, och är anpassat för TV:s bevakning på ett helt annat sätt. I årtionden har IOF arbetat för att ge sporten olympisk status, och därmed vinna ökad uppmärksamhet och attraktion hos internationella sponsorjättar.

Ansträngningar som hittills varit fruktlösa, ett stort hinder har varit osäkerhet kring vilken disciplin som ska presenteras på det olympiska bordet. Evighetslånga TV-produktioner är inget vinnarvapen – däremot kan en explosionsartad sprint med segrartider kring 15 minuter vinna gehör hos de olympiska gudarna. Lösa diskussioner förs i dag med kommande arrangörer av Paris-OS 2024.

Tove Alexandersson tog i Östfold sitt fjärde raka VM-guld på lång distans, sportens ”blåa band”. Notera att det senaste svenska herrguldet på sträckan är från 1995 i tyska Detmold, Jörgen Mårtensson.

Största segermarginalen någonsin 

Hur många medaljer Tove än springer hem – rik blir hon inte! 

 Nu var guldmarginalen  sex minuter och 16 sekunder ned till skrälltvåan Lina Strand, 31. Den största segermarginalen någonsin på damernas stora kraftprov.

Tove har två guldchanser kvar, medel distans och stafett. Sverige slåss med Norge om titeln som bästa VM-nation. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.