Rasismen visar sitt fula tryne

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det som man hoppats på skulle minska (eller ännu bättre – försvinna) har dessvärre ökat. Rasismens fula tryne visar sig allt oftare. Det finns flera exempel,

Manchester Uniteds Marouane Fellaini demonstrerar mot rasismen med ett plakat ”Ge rasismen rött kort" i samband med en match med United.

Tottenhamsupporters kastade bananer mot Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang, Milansupporters hånade Napolis Kalidou Kouliably med apljud, samma sak med Romelu Lukaku som utsattes för apljud i förra söndagens match mot Cagliari och Malcolm möttes av rasistiska tillmälen av egna supporters (!) när han debuterade för Zenit S:t Petersburg. 

Sparkad i direktsändning

Igår var det dags igen, men den här gången kom vidrigheterna från en TV-sändning.   I TopCalcio24:s direktsändning spydde expertkommentatorn, Luciano Passirani, ut sin rasism när han påstod att Romelu Lukaku gick att stoppa ”om man ger honom tio bananer att äta”. Man baxnar. 

Tack och lov visade den programansvarige, Fabio Ravezzani, rådighet och bad omedelbart om ursäkt och sparkade lika snabbt Passirani i direktsänd TV.

Kick It Out är en organisation för jämlikhet och inkludering inom engelsk fotboll. Lovvärd ambition. Men när de rapporterar att rasistiska handlingar inom engelsk fotboll ökat med 43 procent undrar man vilka krafter från Mordor som manifesterat sig.

Att vräka ur sig rasistiska förolämpningar eller bua ut en spelare för hans hudfärg borde verkligen tas på allvar och resultera i hårda straff, likt det straff Chelseasupporten fick som vräkte ur sig rasism mot Manchester Citys Raheem Sterling och dömdes till livstids avstängning från Chelseas matcher. 

Det finns klara paralleller mellan händelserna på fotbollsarenorna och den alltmer utbredda främlingsfientligheten i hela västvärlden. Det är extra oroande att angreppen på svarta spelare blir allt vanligare i stora delar av Europa. Dock tycker jag (kanske önskar bara?) att svensk fotboll – läs: Allsvenskan – under senare decenniet har gått åt rätt håll, det vill säga mot rasism, antisemitism, intolerans och främlingsfientlighet.

Låt mig avsluta med ytterligare ett exempel från Italien - landet anomali. Inget land kan uppvisa ett så motsägelsefullt mönster. 2012 var Mario Balotelli det italienska landslagets stora stjärna under EM. Men på barerna runt om i landet hoppade man i takt och skanderade:

"Se saltelli muore Balotelli!" (Om du hoppar dör Balotelli"!)

Tyst om sin hjärtefråga

Var det för att det rimmade på italienska eller för att det var explicit rasism? Kanske båda …

Sju år efter EM har Matteo Salvinis parti Lega gjort en rejäl högersväng. ”Nord” har strukits ur partinamnet och man vill framstå som ett alternativ för hela nationen – numera talar man därför tyst om sin ursprungliga hjärtefråga, självständighet för de norra regionerna.   

Lega går hårt åt invandrare. En slags populistisk plattform som fungerar som ”bäst” i offentliga sammanhang.  Som till exempel vid fotbollsmatcher. 

Ronald Åman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.