Nybygget som blev en succé

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid årsmötet i juni presenterades tidernas bästa ekonomiska resultat, och nu trillar poängen in som aldrig tidigare.

 Allt går som på räls för SHL:s sensationslag, Rögle BK, i nordvästra Skåne. Bildad officiellt som bandyklubb redan 1932, och efter 10 omgångar Sveriges bästa hockeylag med sju raka vinster, 24 poäng och serieledning.

Vem såg det komma – inte jag i varje fall!

Roman Will bjldar ett bra målvaktspar i Röglemed Christoffer Rifalk.

Två gånger Abbott, 35 år, tvillingar och uppväxta i Ontario, Kanada,  Chris, sportchef och Cam, tränare, har gjort läxan grundligt.

 Efter förra säsongens uttåg i åttondelsfinal mot HV 71, 0-2 i matcher fick duon fria händer av klubbdirektör Marcus Thuresson, 48 år, att bygga om laget. I linje med den strategi som lades fast när Tyringe-födde Thuresson, 60  kamper för Tre Kronor, tog plats på kansliet i Catena Arena i Ängelholm 2015.

Thuresson satt grunderna

 Thuressons bakgrund är intressant, Göinge-sonen hade efter avslutad elitkarriär, 2004, byggt upp ett imponerande CV, skapade alkolås-företaget Foxguard, gick vidare till chefspositioner på Mekonomen och till Rögle närmast från Caromba, en International, konsumentportal för verkstadstjänster.

Han hade rykte om sig av få saker ur händerna, rekryteringen av Thuresson är förmodligen det bästa beslut som klubbat igenom, ända sedan pollenkungen Gösta Carlsson drivit igenom en satsning på ishockey på 1960-talet.

Under Thuresson har förlustår vänts till omsättningsrekord, 126,9 miljoner säsongen 2018-2019 och en vinst på 3,379 miljoner kronor. Med ekonomin i ordning har bröderna Abbot format ett lag med talang, rutin och kunnande,.

Kulturbärare, med ett stort hjärta för klubben har lockats ”hem”, som  Dennis Everberg, 28 år, tillbaka på Bjärehalvön efter fem år i olika utländska klubbar.

Sju mål hittills den här säsongen, tala om succé för Everberg.

Nykomlingarna börjar svaja

Om Rögle kommer att stå distansen ut? Ddet återstår trots allt 42 omgångar. Tio omgångar är ändå ett bra riktmärke, det brukar sägas att tabellen har ”satt sig”.

Skillnaden är markant jämfört med förra säsongen då Rögle krisade före jul, och först på nyåret 2018 blev ett vinnande lag. Cam Abbot hade hösten 2017 ersatt Anders Eldebrink på kuskbocken och återföreningen med brorsan Chris i sportchefsrollen var ingen omedelbar succé. 

Nu tycks de flesta pusselbitar vara på plats, ekonomin är i ordning och femte raka SHL-säsongen, och det tidiga 2000-talets kvalångest har jagats på flykten.

Jämte Everberg är Kanada-backen Kodie Curran, 30 år, hämtad från norska Storhamar, en symbol för Rögle. En all round back med unik spetskompetens. Många klassar honom som SHL:s bäste back, 13 poäng (3+10) och på tredje plats i poängligan efter Färjestads-duon Marcus Nilsson och Michael Lindqvist, båda 14 poäng. 

Bara 16 baklängesmål

Vid säsongstart restes frågetecken för lagets defensiv och inte minst nya målvaktsparet Romas Will, från Tjecken, och Oskarshamns kvalhjälte Christoffer Rifalk. Farhågor som kommit på skam, efter 10 omgångar har laget 16 baklängesmål, lägst av samtliga lag.

Det är ingen hemlighet att Abbott Brothers handplockat spelare för att passa in i ”nya Rögle”.  Den ekonomiska ramen har formats av TV-avtalet med C More, och ett dokumenterat brett hockeyintresse på Bjärehalvön, ja i Ängelholm sägs till och med att de grön-vita numera ha supporters både i Halmstad i norr och Landskrona i syd…

Catena Arena, som hämtat namn från ett fastighetsbolag, har plats för 5 051 åskådare.  Det har redan varit lapp på luckan fem gånger den här säsongen, mot tre gånger hela förra säsongen. Årskortförsäljningn har ökat med 14 procent och när laget gick på is i augusti fanns 3800 personer på plats. Visst är det härligt med hockeyfeber och SHL behöver definitivt nya uppstickare.

Lagets prestation växer än mer i styrka då Ted Brithén, 29 år, förste center, träffades av ett skott i käken redan i premiären, och är inte tillbaka i spel förrän om ytterligare tre veckor. Bättre sparkapital kan Cam Abbott inte önska sig.

Skakigt i tippade toppklubbar

Jämte  Rögle är också Örebro en stor plusvariant, Växjö, Brynäs och Linköping har underpresterat men får svårt att nå upp till förhandstipsen. Nu skakar det under både Sam Hallam i Växjö, Magnus Sundqvist i Brynäs och Bert Robertsson i Linköping. Tränarrockader är att vänta om poängen fortsätter att utebli.

Nykomlingarna Oskarshamn och Leksand har efter succéfyllda inledande omgångar visat upp de brister som kännetecknar nykomlingar; alltför svajigt försvarsspel och bristande effektivitet.  Hos smålänningarna har amerikanen Tyler Kelleher, som glänste i inledningen tappat allt och i Leksands har merittyngda Patrik Zachrisson inte alls levt upp till sin roll som målskytt, svaga 5 poäng (2+3) är en grov missräkning.

Vårens mästare Frölunda är efter 10 omgångar hetaste utmanare till laget från Skäldervikens kustlinje. Med Djurgården, Färjestad och Skellefteå jagande bakom.

Mindre förutsägbart

 Rögle har så här långt gjort SHL mindre förutsägbar – det bästa som kunde hända den här upplagan av hockeyns högsta serie, första upplagan säsongen 1975-76.

Marcus Thuresson lämnade Rögle 1 augusti och ny klubbdirektör är Daniel Koch, 48, via tennisgymnasium i Ängelholm till USA och en tung karriär inom livsmedelsjätten Nestlé. Ett oskrivet blad i hockeyvärlden, den stora frågan är om han kan hitta sin roll i en bransch där tålamod är den stora bristvaran. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.