2019 – ett succéår för Folkspel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En långdragen konflikt mellan två mediejättar såg länge ut att bli en tung smäll för tredje part i sammanhanget, det vill säga landets klubbar och organisationer.

Istället fick vi en tidig julklapp och ytterligare ett bevis på föreningslivets enorma kraft.

Kvist, boxningsledare som i Höllvikens BK, hyllad som årets Eldsjäl. En av tusentals hjältar/idrottsledare i Sverige. I mars är det dags att utse

Vill åter ta tillfället i akt att tacka TV4 och ComHem, som tillsammans hittade en lösning på något som var på väg att stänga ute 1,6 miljoner tittare från Uppesittarkvällen.

Är inte så naiv att jag tror att öppningen enbart hängde på Bingolottos årliga tradition. Däremot är jag övertygad om att föreningslivets väl och ve fanns med som en viktig parameter i sammanhanget hos de båda parterna.

Högsta omsättningen någonsin

Som förstod vilken kraft det finns hos den största och viktigaste folkrörelse vi har.

Det i sin tur banade väg för att ideella Folkspel kunde skriva historia. 

Historiens högsta omsättning för en enskild vecka någonsin.

4 miljoner sålda lotter. 

200 miljoner i omsättning – vilket gjorde att rekordet från 1998 och då Leif ”Loket” Olsson var programledare – suddades ut.

60 miljoner i överskott till föreningslivet för en enda kväll!

En lysande uppvisning

Jag trodde länge inte det skulle vara möjligt med tanke på att vår tyngsta säljkampanj präglades mer av att stora delar av svenska folket riskerade att inte kunna följa Uppsittaren och mindre av hur viktig kvällen är för våra 72 medlemmar och 8 000 föreningar.

En helg och en måndag efter beskedet om att en lösning kommit till stånd, var dock inget annat än en lysande uppvisning av många. Inte minst alla eldsjälar i hela landet, som vet vad varje extra krona är värd för sin förening. 

Den gemensamma insats som såg till att hämta hem ett tufft läge och dessutom överträffa alla tidigare siffror, var helt enkelt magisk och påvisade dels hur populärt vårt program dan-före-dan är, men säger också enormt mycket om vilket engagemang det finns i klubbar, föreningar och organisationer.

Fantastiskt bra 2019

Det är tid att avsluta 2010-talet och gå in i nästa årtionde. Om vi på Folkspel ska summera 2019 har det varit fantastiskt bra även utöver den nyligen genomförda Uppesittarkvällen.

Tidigare i höst presenterade vi överskottet till föreningslivet för senaste verksamhetsåret.

Det landade på 189 miljoner, den högsta summa vi haft det stora nöjet att skicka vidare till våra medlemmar och föreningar sedan 2009.

Vi vet att det är pengar som gör skillnad. Inte enbart för den enskilda föreningen, utan för hela vårt svenska samhälle.

För varje krona föreningslivet får ökar möjligheterna att ungdomar väljer den rätta vägen från start.

För varje krona föreningslivet tappar ökar riskerna att hamna på fel bana i tidig ålder.

Den ekonomiska skillnaden mellan att ha valt olika spår i livet handlar i slutänden om miljardkostnader för samhället.

Vårt varför lyder: Svenskt föreningsliv gör Sverige bättre för alla.

Vårt varumärkeslöfte är: Vi ger Sveriges föreningar växtkraft.

Det säger väl allt.

Dags att hylla en ny Årets Eldsjäl

Vi kan också blicka tillbaka på Årets Eldsjäl och den galakväll på Berns i Stockholm som är till för att hylla alla de hjältar som ser till att svenskt föreningsliv fungerar.

Slutlig vinnare 2019 blev skåningen Ken Kvist, boxningsledare som i Höllvikens BK ser och hör alla. 

12 mars 2020 är det dags att utse en efterföljare.

Tro mig, det blir ingen enkel uppgift för juryn som ska knyta ihop de av svenska folket framröstade kandidaterna. Ni kan själva gå in på eldsjal.se och möta ett antal finalister som alla i sig redan är stora vinnare.

Precis som alla som inte är med den här gången. 

De är många.

Motsvarar 42 000 årsarbetare

Idrottsledarnas insatser motsvarar 42 000 årsarbetare som dagligen möter 145 000 barn och ungdomar. Ska vi värdera det oavlönade slitet i pengar handlar det om 20 miljarder kronor.

Under året har vi dessutom inlett ett samarbete med Expressen, som mynnat ut i sajten Föreningsliv. 

Där serveras läsarna reportage om det svenska föreningslivet, där återspeglas öden, äventyr, personporträtt, det som fungerar bra, det som borde vara bättre och allt annat som ryms inom den rörelse som är så unik.

Uppenbarligen något som uppskattas.

Nio miljoner läsare sedan starten i maj. 

Nu laddar vi för Nyårsafton och ett minst lika framgångsrikt 2020.

Gott slut.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.