Oenighet runt utvecklingsprojekt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Riksidrottsförbundet (RF) och systerorganisationen Sisu Idrottsutbildarnas (Sisu) uppgift är att leda, stödja och företräda svensk idrott. Det är givetvis en svår uppgift att samla 72 specialidrottsförbunden. I många fall handlar det om att se de nyttan framför enskilda idrotters krav och önskningar. 

En oroande utveckling är att RF och Sisu i allt högre grad börjat agera huvudkontor för sina ägare förbunden. Detta skapar i sin tur en tjänstemannastyrd verksamhet där de egna behoven och prioriteringarna sätts före de enskilda förbundens. 

Tro på centrala prioriteringar

Det är min övertygelse att detta inte sker som en medveten strategi, utan grundar sig i ett stort engagemang sprunget ur en tro på att de centrala prioriteringarna övertrumfar specialidrottsförbundens arbete. 

Tre förbund (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Svenska Basketbollförbundet och Svenska Amerikansk Fotbollförbundet) startade för knappt två år sedan ett projekt med fokus på att digitalisera en stor del av utbildningen i de tre förbunden. 

Samarbetet inleddes efter en analys kring att dagens barn, ungdomar och vuxna i allt högre grad använder digitala kanaler och att det blir allt svårare att samla ideella ledare och funktionärer för traditionell kursverksamhet. Sammantaget skulle det skapa större möjligheter för alla oavsett geografisk hemvist och förutsättningar att delta i centrala, regionala och lokala utbildningar. 

Ien digital plattform för utbildning skulle spara pengar för enskilda, klubbar och förbund. 

Frågan ställdes till Sisu och RF, med en önskan att ta fram en central plattform för hela idrottsrörelsen. 

Sisu uppgav att inga sådana planer fanns, men att man möjligen kunde börja en projektering om cirka två år. 

Tog saken i egna händer

De tre förbunden hade dock mer bråttom än så. I ljuset av detta halva löfte kring en utredning bestämde de sig för att själva ta fram en kravspecifikation för en ny plattform och att anlita ett externt företag, Consid, för att bygga den. 

Resultatet blev en produkt som inte bara stod färdigt inom mindre än ett år, utan också höll budget. Inte illa för en IT-produkt! ’

Samtidigt fick övriga idrottsrörelsen inklusive Sisu och RF löpande information om projektet. Allt fler förbund visade intresse för produkten och för att köpa in sig i projektet. Och givetvis skulle plattformens värde för idrotten öka om fler förbund använde sig av den. Det finns dessutom många områden som är gemensamma för alla förbund och där gemensamt material skulle kunna tas fram. Dopingfrågor, matchfixing, miljö är bara några exempel.

De tre initiativtagarna har genomgående varit öppna för att inkludera RF och/eller Sisu i projektet. De har haft, och har fortfarande, möjligheten att till och med köpa loss produkten och göra den tillgänglig för hela idrottsrörelsen. 

Priset skulle vara samma summa som förbunden investerat, samt ersättning för nedlagd tid. Ett ganska bra erbjudande för en eftersökt och fungerande produkt! 

Motstånd och konkurrens

Istället för att samarbeta med sina egna förbund, skapades oväntat nog ett motstånd inom den centrala organisationen. Först kring rätten att använda förbundens egna data inmatade i Idrott OnLine. 

Därefter frågan om digital utbildning skulle vara berättigad till utbildningsbidrag. Det senaste agerande är dock det underligaste och orsaken till denna krönika. 

Sisu ställde helt enkelt frågan direkt till vår samarbetspartner Consid, om de kunde få köpa en modul (d v s del av vår plattform) för att inkludera i sin egen träningsplattform och med det uppgradera träningsplattformen till en egen utbildningsplattform. 

Visserligen en sämre utbildningsplattform sammantaget, men med avsikt att konkurrera med sina egna förbund och deras egen investering! 

Jag har väldigt svårt att personligen se var i ”Leda, stödja och företräda” som detta agerande hör hemma.

Till nytta för många

Vår avsikt med att ta fram produkten var att modernisera, digitalisera och effektivisera utbildningsverksamheten inom idrotten. Vi ansåg också att det var bråttom, för utvecklingen väntar sällan på att idrottsrörelsen ska ha utrett frågan. 

Vi avsåg dessutom hela tiden att ta fram ett verktyg som alla idrotter skulle kunna nyttja, vilket var den stora orsaken till att vi höll RF och Sisu informerade om projektet från början.

Vi vet att vår plattform i alla avseenden kommer att vara en bättre produkt än en trimmad träningsplattform från Sisu. Problemet för oss är inte att vi får konkurrens. Problemet är att det är våra egna organisationer RF och Sisu som väljer att konkurrera med sina egna ägare. Istället för att samarbeta.  Vilka signaler skickar detta till idrottsrörelsen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.