Fortsatt dividerande i Östersund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hela samhället kommer att gå på lågvarv så länge Coronakrisen varar. Idrotten är inte undantagen. För proffsidrotten med höga löner att betala blir det extra tufft. Sämsta utgångsläget har onekligen Östersunds FK som har varit i kris minst ett halvår. 
Men kommer Corona-viruset att hjälpa eller knäcka ÖFK?  
Den nya situationen har onekligen gjort att ekvationen fått ytterligare några obekanta.
Men den tuffa grunden finns kvar. Klubben måste till 3 juni återställa balansräkningens minus på drygt 21 miljoner kronor. En summa som skulle få vilken klubben som helst att baxna.  I beloppet ingår en beräkning att Ghoddosaffären skall kosta 10 miljoner. Revisorerna hade önskat ett ännu större avsättning. I beloppet ligger även direkta låneskulder samt eftersläpande räkningar i massor.

Underdimensionerad budget

Dessutom gäller det att klara en underdimensionerad budget. Den ligger på 54 miljoner både i intäkter och kostnader.  Bara cirka 60 procent av vad ÖFK förbrukade i fjol. 54 miljoner  motsvarar också på nivån med ÖFK:s verkliga resultat det sista ”normala” året 2016. 
Som ny i allsvenskan lockades då både publik och sponsorer. Nu kompenseras minskningar på de områdena av fördubblade ersättningar för sändnings- och spelrättigheter. Men en hel del av klubbens kostnader – inte minst lönerna – har stigit sedan dess. 
Budgeten är optimistisk och lönekostnaderna som på årsbasis skall stanna vid 35 miljoner kr har redan spruckit.  Ex-ordföranden Daniel Kindberg – som nu gärna kritiserar det han numera inte får påverka – menar att de borde vara 11 miljoner högre. Bantningen av personal (12 tjänster) har kommit sent och spelarna har bra kontrakt.
Oavsett de är sex eller elva miljoner för höga kan Corona-krisen hjälpa till att kapa lönerna, genom reducering av arbetstiden och statlig kompensation för detta. Men när Allsvenskan kommer igång är det väl ändå ett heltidsjobb för spelarna? 
Ett annat Corunaplus är möjligheten att slippa skatt under tre månader. Antingen bakåt eller framåt.  Det är avsett för bolag med skötsam ekonomi och förbättrar likviditeten och skulden blir ändå kvar.

Välkommmet förskott

Rena pengar blir det när det står klart hur mycket klubbarna kommer att få av de 150 miljoner som blir fotbollen andel av statens extra idrottsanslag på 500 miljoner kronor. Men allt skall väl inte gå till elitfotbollen? Många andra mindre klubbar och tävlingsarrangörer förlorar också pengar.
Klubbarna har just nu fått ett förskott på en tredjedel av det belopp som skall komma från SEF i slutet av april.  Säsongkort är också en form av förskott. ÖFK har sålt ungefär 1450, vilket kan jämföras med drygt 2000 förra säsongen. 
Låt oss anta att olika pluseffekter på Corona-området kompenserar minusposterna inom samma område, inklusive sämre sponsorintresse. Kvar finns ändå 21 miljoner att beta av då investerare och sponsorer säkert tänker mer på annat än fotboll.  
Nära hälften sägs vara klart, men de pengarna in i kassan kan i vissa fall kanske gå lika trögt som de engelska 16 miljoner man talar mindre och mindre om. Marknaden för spelarförsäljningar som förväntas både i budget och av investerare är ganska skral.

Gynnas av förändrade villkor?

Ett hopp kan vara att alla konkurser som väntar i samhället även kan rucka på kravet av finanser i balans 3 juni (åtta månader efter första kontrollbalansräkningen). Men det är knappast troligt. Däremot är det väl inte omöjligt att de sporter som har elitlicenskrav måste tumma på dem senare under året.  
Fortsätter krisen och seriestarterna dröjer blir lönesänkningar nog nästa steg för spelare följt av andra drastiska budgetåtgärder. Idrottsrörelsen måste ta ett större eget ansvar. Samhället i stort kommer prioritera andra kriskostnader när de vägs mot åtminstone de idrotter som låtit lönerna skena .  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.