Idrotten - blir som att börja om från början

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Idrotten genomgår enorma förändringar under 2020

Under 100 år har Idrotten byggt på upplevelser och växt alltmer med stark social närhet och blivit till stora massevenemang och inkluderat resor. Volymen växte till en världsindustri på 10 000 miljarder kr. Nu beräknas så mycket som en tredjedel falla bort de närmaste åren.

Det har blivit tvärstopp för hela upplevelse- och reseindustrin. Där ingår de stora sporternas ekonomi. Pengarna till klubbar, professionella aktiva och ledare måste skapas i fortsättningen  på nya sätt och nya villkor.

 Idrotten genomgår enorma förändringar under 2020

Under 100 år har Idrotten byggt på upplevelser och vuxit alltmer med stark social närhet och blivit till massevenemang som inkluderat en jätteindustri för resor. Volymen växte till en världsindustri på 10 000 miljarder kr. Nu beräknas så mycket som en tredjedel falla bort de närmaste åren.

Helt andra villkor

Det har blivit tvärstopp för upplevelse- och reseindustrin. Där ingår de stora sporternas ekonomi. Pengarna till klubbar, professionella aktiva och ledare måste Idrotten måste i fortsättningen skapas enligt helt nya sätt och villkor. Allt, klubbar, arenor och rättigheter,  måste struktureras via helt andra förutsättningar

Vi konsumenter saknar showen men vi kan ägna oss åt friluftsliv, motion och lek och det kostar egentligen inte mycket.

Partiell BNP (BruttoNationalProdukt)  i sport  utvecklades i stark takt och  och bestod i januari 2020 av en andel om ca 2 procent av nationernas ekonomi vilket i Sverige betyder ca 100 miljarder kr.

Industri i chock

Sektorns sammansättning av sporter och produkter byggde på en efterfrågan i en form av industri som nu genomgår en chock. 

Intäkterna för de flesta sporterna försvinner, kostnaderna blottläggs och verksamheterna måste förändras även i Sverige. 

Några sporter gynnas. Det gäller t ex golfen, naturvandringar, sjösporter mm som utövas inom landet. 

Hushållens konsumtion genom eget sportdeltagande med allt dyrare utrustning, resor, boenden och media växte snabbt fram till 2020. Ännu mer växte medborgarnas konsumtion av sportupplevelser på plats på stora arenor och via all media. Sportsektorns intäkter av reklam från de globala varumärkena ökade starkt. 

De stora lagsporternas väldiga betalningar till sina stjärnor blev möjliga.  I dag står det klart att Sporterna har skapat (för stora?) överbyggnader av internationella förbund, media och experter.

En hård anpassning

Allt detta måste nu anpassas till en ny hård verklighet.

De 20 000 svenska idrottsklubbarnas och seriesystemen inlusive är huvuddelen i den svenska sportsektorns 100 miljarder, men kommer nu att minska med 30 procent (enl IEC). Kommersiella sportevent försvinner och svårigheter i elitkarriärer har redan skapat lägre löner för åtskilliga. 

Den stora volymen av klubbarnas föräldrar och barn kommer att vilja samverka socialt på nya sätt och mer beroende på glädje, kamratskap, olika intressens utveckling och för hälsa i en bred syn på personlig livs - och karriärutveckling.

Björn Anders Larsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.