TV och tomma läktare funkar i trav

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrott inför tomma läktare. Det är för sorgligt om än nödvändigt i dessa tider.

Men det som fungerar hyfsat för travet fungerar så där, eller ärligt talat rätt dåligt, för de stora lagidrotterna fotboll och hockey. För att inte tala om låtsasmatcherna i olika idrotter…

Få åskådare på plats och på behörigt avstånd. Det är vad som gäller idrotten - ännu ett tag..

Elitloppet på Solvalla är i normala fall en gigantisk folkfest. Årets absoluta höjdpunkt för travfolket i landet.

I år blir den inte sig lik. Det ser covid–19 till.

Oundvikligt i dag

Loppen genomförs men läktarna kommer att gapa tomma.

Trist men oundvikligt.

Men med TV–utsändningarna, blir det däremot bra. Inte lika bra som med publik, men bra.

Du som har sett en travsändning i tv vet vad det handlar om. Experter som spekulerar, intervjuer med kuskar, sen loppen. Loppen, med bilder på hästarna och kuskarna.

Den modellen går hem i rutan även när läktarna är stängda. Vare sig det är Elitloppet eller en vanlig travkväll på Solvalla.

Jag har regelbundet besökt Solvalla de senaste tio, femton åren under tävlingskvällar på vardagar. Jag kan inte precis säga att jag behövt trängas. Den överlägset största delen av publiken är 55+ och den blir, så vitt jag kan bedöma det och fullt logiskt, allt mindre.

Men spelet engagerar både yngre och äldre. Och de allra flesta spelare sitter vid datorn eller tv:n och följer loppen. De struntar i om det är fem, femton eller fem tusen på banan. Spelet, loppen, är grejen.

Det är öken

Det är annat med tv–utsändningarna från framför allt fotbolls– och hockeymatcher.

Många spelar även på dem. Men, en match utan publik, med tomma läktare i bakgrunden till det som sker på gräsmattan eller isen, ekot som uppstår i ödsliga arenor. Det är öken. 

Nog för att vi är svältfödda på fotboll och hockey efter månader av stängda ligor, men jag kan inte förmå mig till att bli upphetsad av tv–sända matcher från Bundesliga, utan publik. Det är fattigt.

Det gäller också låtsasmatcherna i olika sporter. Kamper som är påhittade skapar inte rätt dramaturgi.

Fansens engagemang, publikens reaktioner, är en så viktig del av idrotten att den mer eller mindre faller platt utan dessa ingredienser.

Jag hoppar över sånt. Tittar hellre på gamla matcher än på sådant som framstår som spel utan liv.

Därmed sagt, jag längtar som en galen efter att matcherna inför publik kommer igång. När det nu kan ske. 

Hur många bryter ihop?

I värsta fall kan vi få vänta länge än… och hur många som mentalt hunnit bryta ihop innan dess, vågar jag knappt tänka på.

Det är tur att det finns en hel del fotbolls– och hockeysupportrar som också älskar trav. 

Då kan de ju trösta sig med att det finns något som i alla fall n ä s t a n är som det brukar vara.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.