Ett uppehåll som skadar idrotten svårt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu har det gått fyra månader sedan folkhälsomyndigheterna införde begränsningar som påverkar idrotten och upplevelseindustrin extra hårt. Mycket tyder på att vi är fortfarande i början av att hantera de konsekvenser som pandemin innebär för idrotten. 

Att FHM och RF i detta läge tar semesteruppehåll i diskussionerna om återstart är uppseendeväckande. Effekterna på idrotten tar inte fyra veckors industrisemester.

Semester är det som gäller för de flesta svenskar. Men det innebär också uppehåll för RF och Folkhälsomyndigheten och det är ödesdigert för idrotten, där ett antal klubbar åsamkas kanske oreparabla skador.

På kort sikt är det som är mest förvånande att det inte verkar finnas en uppstartsplan. FHM och RF har månadsmöten när idrotten dagligen går på knäna. Att fatta beslut om när vi kan tillåta 500 personer och fler på våra evenemang och tävlingar kanske inte av medicinska skäl kan göras förrän i augusti. Men att förbereda idrotts- och evenemangssverige hur vi kan agera säkert i samband med återstart vore en självklarhet att arbeta med. För även om vi har en traditionell industrisemester förnärvarande så är denna period också högintensiv för idrott och event. 

Utvärdera direktiven

En naturlig fråga som skulle kunna arbetas med är att utvärdera om det räcker med de direktiv som fotbollen och andra förbund har utvecklat eller om dessa behöver utvecklas. Riktlinjerna har sin utgångspunkt i att förhindra smittspridning, 

Om FHM och den svenska strategin kommer att gå över till en fas där smittspårning blir viktigare (i likhet med andra länder) kanske inte riktlinjerna räcker. Kraven och förutsättningarna för publik på arenor och deltagande i motionslopp kanske kräver att arrangören kan vara stöd till smittspårning. 

Att utveckla lösningar för smittspårning kräver tid och att i detta läge inte ens föra diskussion om nästa steg gör att konsekvenserna av pandemin bli större. Idrotten tar och vill ta ansvar, men utan information och dialog så tar allt längre tid. De ekonomiska konsekvenserna blir också mycket mer omfattande. 

Ytterligare ett dilemma här är att de ekonomiska strukturerna kring idrott-, evenemang och kultur inte är traditionella, utan beslut behöver framförhållning och dessutom består produktionen av evenemang av många aktörer som samverkar. Aktörer som traditionellt inte syns eller hörs speciellt mycket, men som drabbas hårt.

Snart får vi se offren

Konsekvenserna för idrotten i höst och under 2021 har vi bara kunnat skymta. Flera klubbar har räknat på konsekvenserna och tagit hårda beslut, eftersom ekonomin inte finns att driva ”business as usual”. 

Är det bara speedwayklubben Smedernasom inte klarar av en säsong utan publik? Är de andra Speedwayklubbarna mer solida, eller sticker de huvudet i sanden? Kommer Smederna 2021 vara bättre rustade 2021 än de andra lagen som urholkar sin ekonomi? 

Inom idrotter som volleyboll, basket och innebandy väljer flera klubbar att kliva ned i seriesystemet för att klara sin ekonomi. Oroväckande är att det är idrotter med huvudverksamhet under vintersäsongen. 

Klubbarna som agerat förstår att konsekvenserna av pandemin kommer drabba dem under en längre tid och där t ex minskade intäkter av publik och sponsorer ger dem en ohållbar situation ekonomiskt. Förutom frågor kring hur klubbar sköts så blir ligornas och förbundens agerande mycket viktigt för att vi även framöver ska säkerställa en vital klubbstruktur och elitbredd. Dessa frågor måste idrotten orka ta i redan nu.

Inom friidrotten arrangeras under pandemin inte lopp och tävlingar som finansierar både barn- och ungdomsidrott och breddelit. Troligtvis tappar den svenska friidrottsrörelsen intäkter på mer än 40 procent under 2021. 

Kan tappa tillväxten

Även elit på ”Angelica Bengtsson-nivå” behöver arbeta extraför att klara sitt levebröd. I Angelicas fall både på Svenska Spel och på Postnord. Kommer andra idrottare som har än mindre marginaler och färre möjligheter att välja bort elitsatsning? 

Är en av effekterna av pandemin att vi i flera idrotter tappar tillväxten och inte kan värna den sårbara elitbredden? Färre elitlag och minskad breddelit leder till en svagare idrottsrörelse. 

Den negativa utvecklingen förstärks varje dag och då kan inte den organiserade idrottsrörelsen ta industrisemester.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.