Politiska processen segdragen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan frodades optimismen. Amanda Lind lyssnade på idrotten, kulturen och evenemangsnäringen. Förhoppningar byggdes upp för att spräcka det ologiska i att folksamlingar under ordningslagen skulle ha hårdare restriktioner än andra publika områden. Längtan och förhoppningarna var stora att argumenten skulle tala sitt tydliga språk och att idrottens begränsningar snabbt skulle ändras. Men...

Nu tydliggörs spänningen mellan regeringspartierna och partierna i januariöverenskommelsen. 

50 företrädare för miljöpartiet anklagar socialdemokraternas inrikesminister Michael Damberg för att inte ta sitt ansvar i att verka för förändrade villkor i ordningslagen. Inrikesministern svarar att regeringen ämnar återkomma om några veckor om besked vad som gäller under hösten. Tidsangivelsen visar att regeringen redan har börjat skjuta på den tidsram som kommunicerades i förra veckan.

Regeringen pressas, men...

Budgetstödet från centerpartiet kan också försvåras genom den positionering som gjordes i torsdagens Svenska Dagbladet där flera centerpartistiska företrädare kritiserade regeringens arbete avseende idrottens orimliga villkor. Med andra ord. Det finns stor press på regeringen att se och förstå idrotten nu.

En positiv tolkning kring den befintliga konflikten är att regeringen har svårt att förhala både 50-gränsen och neka idrotten respektive kulturen ytterligare stödpaket. Med företrädare för miljöpartiets breda stöd för kulturen i onsdagen debattartikel i SvD så skulle ett socialdemokratiskt svek mot Amanda Linds vilja och ambitioner lätt kunna utmynna i en regeringskris.

Man bör skilja mellan en 50-gräns och dess tolkning och med en ökning av gränsen till en 500-gräns eller högre. En flexiblare tolkning av 50-regeln är troligen lättare att ha förhoppningar till i det korta perspektivet än att gränsen på 50 personer ska öka. 

Polisen skärper kraven

Beklagansvärt nog har polisen de senaste dagarna blivit hårdare i sina bedömningar. I förra veckan diskuterade man tävlingsområde som start, bana och målgång. Lopp med begränsat antal deltagare fick arrangemangstillstånd. Nu vill polisen även att arrangören ska garantera att det inte samlas för mycket publik i anslutning till loppen. Detta gäller även för allmänna ytor. 

Trots polisen agerande de senaste dagarna så är det viktigt att vi snabbt får flexiblare tolkning av 50 begränsningen. RF behöver driva på och se till att förändring sker snabbt, mot politiken, folkhälsomyndigheten och polisen. Troligen behöver man se var och hur man kan hitta öppningar för att skapa de första förändringarna, eftersom det är osannolik att allt förändras på en gång.

Etablerar väl RF en dialog och struktur för att visa att idrotten kan ta ansvar så borde vi kunna se resultat inom flera områden ganska snart, eftersom det trycket för deltagar- och publikfrågor är stort just nu. Och det behövs för det är bråttom.

Tveksamt med större publik

Även om flera idrotter som exempelvis ridsporten och Swemo varit med i publikdiskussionen, så har fotbollen tagit det största ansvaret att tydliggöra behovet av att öka publiken på arenorna. Behov av att öka publik har även kulturen och evenemangsarrangörer drivit, vilket är positivt för att anpassa publikrestriktionerna.

Tyvärr finns det ett ganska stort motstånd mot större publiksamlingar bland många experter. En av anledningarna är kvartsfinalen i Champions League  i mars mellan Atlanta och Valencia som ses som en anledning till Coronas snabba spridning i både Italien och Spanien. 

Det är därför viktigt att skilja mellan publik med social distans och normal publikstorlek på arenorna. Riskerna med stora folksamlingar gör att det är än viktigare att kontrollerat testa och utveckla nya förhållningssätt som möjliggör för publik på idrottsarenor. För att hitta rätt så behöver idrotten få acceptans att utveckla rutiner och förtroende att ta ansvar – först för social distansiering och senare för större publik.

Detta sker inte utan dialog och vilja till att skapa nya förutsättningar för idrotten, vilket myndigheter och RF måste verka kraftfullt för. För idrotten behöver snabbt hitta sätt att välkomna sin publik.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.