Två livsavgörande veckor för idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sommaren är över. Augustis två första veckor är otroligt viktiga för Idrottssverige och de här veckorna får vi se vilken tyngd Amanda Lind har i regeringen.

Det är två frågor som ska hanteras – maxgränsen och ytterligare ett stödpaket. RF ligger naturligtvis på, men även andra aktörer inom idrotten agerar för att tydliggöra behovet.

Semestern är slut även för Amanda Lind. Nu ha hon pressen att övertyga regeringskollegot och få fram en halvmiljard ytterligare till idrotten.

Den kommande veckan har Amanda Lind sagt att hon kommer möta flera aktörer från evenemang, idrott och kultur för att diskutera hur man kan öppna upp på ett mer smittsäkert sätt och för att skapa klarhet i vad som gäller framåt. 

Det är tydligt att Amanda som ansvarig minister inte kan blunda för det totat ologiska i att en restaurang måste minska antalet besökare när man bokar en artist (Luleå havsbad med Danny Saucedo), när Lidingöloppet får ha max 1 löpare var tusende meter och möjligheten att planera framåt för ligor och tävlingar är obefintlig, eftersom viljan att diskutera lösningar hittills har varit helt frånvarande. 

Nu måste hon leverera

Nu när Amanda bjuder in till diskussion så är förväntningarna på henne stora. Det är viktigt att en kultur- och idrottsminister kan leverera och inte bara visa sympati.

Tiden har gott för långt för att bara visa välvilja. Eftersom alla har insikt om att pandemin kan fortsätta under hela vintern

Idrotten och kulturen måste kunna förhålla sig till en ny risksituation. Idrotten har utvecklat tillvägagångssätt både för besökare och deltagare, men behöver känna förtroendeför att kunna ta ansvar. Annars kommer inte reglerna lättas speciellt mycket.

Viktig utvärdering

I början av augusti ska regeringen också utvärdera vårens stödpaket, vilka som fungerat, sektorer som klarar sig och sektorer som är behov att ytterligare stödpaket. Både idrotten och kulturen gör anspråk på ytterligare medel.

Inom idrotten har uteblivna intäkter fram till 30 juni kompenserats, men inte några senare evenemang såsom O-ringen, Midnattsloppet, Storsjöcupen eller Världsungdomsspelen.

Det är otroligt betydelsefullt med ytterligare stöd, minst de 500 miljoner ytterligare som RF äskat. Flera idrottsaktörer räknar med att det kommer mer pengar, men det är inte självklart utan det kräver att idrottsrörelsens argument inte bara går hem hos idrottsministern utan också hos hennes kollegor i budgetförhandlingarna. 

Frågan blir igen tydlig vilken tyngd har en kultur/ idrottsminister?

Kulturministerposten är inte den mest prestigefyllda posten i en regering. Det är inga tunga vallöften som behöver levereras från statsrådsposten och kultur och idrott påverkar vanligen verken tillväxt eller valresultat. 

Men effekterna av pandemin och sommarens skriverier visar att kulturdepartementet måste inkluderas bättre i regeringspolitiken. Sektorn har en omfattande ekonomi, men inte speciellt tydlig utan ofta i form av otrygga och lösa anställningsförhållanden.

Förstår Amandas kollegor?

Idrotten är snarlik, även om få förbund vet hur mycket deras idrott omsätter. Ledare, tränare och aktiva har kommit från en ekonomisk gråzon till att allt blir mer organiserat. 

Föreningar i alla sporter har blivit allt mer professionella, om än fortsatt med en ideell kärna. 

Fler personer är beroende av idrottens omsättning, men fortsatt ses idrotten av många som en hobbyverksamhet.

I och med pandemin har det blivit tydligt för oss vad idrotten omsätter och levererar, samt har förlorat. Men är det lika tydligt för Amandas regeringskollegor? 

Förstår de att idrotten utvecklats och även skulle kunna betraktas som en bransch? 

Kan Amanda visa på att hennes departement har ett politiskt värde och att det är betydelsefullt med ytterligare stödpaket till idrotten och kulturen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.