I samarbete med Lidingöloppet

Lidingöloppet viktigt för Hälsans ö

Lidingö stad profilerar sig som Hälsans ö med hjälp av stor andel natur, mil av motionsspår - och Lidingöloppet.

Hälsans ö lanserades som ett begrepp 2005 för att profilera en av Sveriges grönaste öar som inriktad på hälsa och välbefinnande.

2015 gjordes ett omtag kring hälsoprofilen för att förtydliga vad den innebär i praktiken. Resultatet blev att staden ska fokusera hälsoarbetet på mat, motion och mötesplatser. 

Gör Lidingö unikt

– Närheten till grönområden och möjligheterna till att lätt komma ut och röra på sig gör Lidingö unikt och ger begreppet Hälsans ö ett innehåll. Det är bland annat det som särskiljer oss från andra kommuner, inte minst i Stockholmsområdet, säger Malin Rosenqvist, t f näringslivschef i Lidingö stad och fortsätter:

– Hälsa genomsyrar allt vi gör i staden, alltifrån maten på äldreboende och skola till stadsplanering med grönområde och utrymme för rörelse och motion. 

Lidingöloppet viktigt

Även Lidingöloppet har en viktig del i profileringen av Lidingö som Hälsans ö, enligt Malin Rosenqvist:

– Lidingöloppet har funnits sedan 1965 och har med sitt starka varumärke gjort Lidingö känt både nationellt och internationellt. Hälsa som varumärke är framtidsorienterat och hjälper till att attrahera företag och organisationer som är verksamma inom idrott och hälsa. Lidingöloppet förstärker helt klart bilden av Lidingö som hälsans ö. Vi är mycket stolta över Lidingöloppet, säger Malin Rosenqvist.

Växer till det dubbla

På Lidingö bor 47 000 invånare. Sista helgen i september varje år kommer 100 000 personer till Sveriges 32:a största ö för att springa eller heja fram nära och kära.

– Min mans släktingar från Varberg är ett bra exempel på typiska Lidingöloppsbesökare. De kommer hit med sin husbil, parkerar, springer, umgås och åker hem dagen efter. Så har de gjort i femton år, och de är inte ensamma, berättar Malin Rosenqvist.

Lidingö stad har ett informationstält på plats under Lidingöloppshelgen för att berätta om öns alla möjligheter till må bra-aktiviteter. 

Malin Rosenqvist och hennes medarbetare på Lidingö stad medverkar såsom medarrangörer också under Lidingöloppets årliga folkhälsoseminarium Folk-i-rörelse, som lyfter upp viktiga frågor inom hälsa och rörelse.

Lidingöloppet ägs av de två ideella idrottsföreningarna IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö Skid-och Orienteringsklubb. Överskottet av alla lopp Lidingöloppet arrangerar går tillbaka till arrangörsklubbarna samt andra föreningar som har funktionärsuppdrag under helgen, totalt 65 stycken i Stockholmsområdet. Förutom idrottsföreningar får andra ideella organisationer såsom scoutföreningar, samt skolklasser, betalt för sina funktionärsinsatser. Det ger betydande ekonomiska tillskott årligen. Med överskottet kan föreningslivet fortsätta sitt viktiga arbete att få barn och ungdomar att röra på sig. 

Löparna upplysta

Den som löptränar på TCS Lidingöloppssträckan kan skänka samarbetet mellan Lidingö stad och Lidingöloppet en tacksamhetens tanke. Det har nämligen bidragit till att den sista milen på TCS Lidingöloppets bansträckning numera är belyst med elljusspår.

Lyktorna längs spåret har bekostats av pengar från vinsten av Stockholm Tunnel Run 2014, tillsammans med bidrag från Lidingö stad och Lidingöloppets partner Elverket Vallentuna.

Så fungerar samarbetet mellan föreningslivet och näringslivet på en ö där grönt är skönt.

 

En stor andel natur, mil av motionsspår – och Lidingöloppet. Lidingö stad har 47 000 invånare. Sista helgen i september varje år kommer cirka 100 000 människor till ön för att delta i Lidingöloppet, eller heja på nära och kära som springer. -- Foto: Lidingö stad