Erik Strand tar över på RF

Erik Strand blir ny generalsekreterare för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Han tillträder chefsuppdraget för de båda organisationerna och det gemensamma kansliet med cirka 170 medarbetare under hösten.

- Mitt intresse för idrotten och dess viktiga roll i samhället gör att det här uppdraget känns som en fantastisk möjlighet och utmaning. Idrottens möjligheter är oändliga när det gäller att bygga broar mellan människor, samtidigt som idrotten i sig bidrar till att få människor att må bra genom social samvaro och motion. Svensk idrott har en utvecklingskraft som jag vill vara en del av, säger Erik Strand.

Erik Strand är 58 år och bor i Trollbäcken, söder om Stockholm. Sedan en idrottslärarutbildning i unga år på Lillsveds Folkhögskola har idrotten alltid funnits nära såväl honom själv som övriga familjen. Som aktiv idrottsförälder till fyra barn i åldrarna 10 till 26 år har uppdragen inom idrotten varit många. Gymnastik, fotboll, handboll, bandy och alpin skidåkning är exempel på idrotter han själv ägnat sig åt och varit ledare inom. Idag är han ordförande i Haninge Golfklubb.

Erik Strand kommer närmast från VD-posten på ögonlaserföretaget Memira. Han har tidigare även haft uppdrag som VD och koncernchef på bemanningsföretaget Poolia, vice koncernchef på SAS och VD på Ticket Resebyrå, ett företag han var med och startade och börsintroducerade under 90-talet.

- Intresset för tjänsten som generalsekreterare har varit stort. Vi är mycket glada över att Erik Strand blir vår nya generalsekreterare och jag är övertygad om att han är rätt person att leda arbetet med både de möjligheter och utmaningar vi står inför. Jag och övriga i styrelsen ser fram emot samarbetet, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet och den som lett rekryteringsgruppens arbete.

- Från SISU Idrottsutbildarnas sida har vi förhoppningar om att Erik Strand kommer ha stor betydelse för vårt uppdrag. Vi värdesätter hans inställning till utbildning, utveckling och idrottens viktiga roll i samhället. Erik Strand har ett ledarskap baserat på värderingar som harmoniserar med det vi förväntar oss av en bra ledare, säger Pia Zätterström, ordförande i SISU Idrottsutbildarna och medlem i rekryteringsgruppen.

Ove (inte verifierad)

tors, 2009-07-16 13:51

1. Grattis Idrotten

Erik Strand är en mycket bra och trevlig person - rätt man på rätt plats. heja Erik!

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbolls-VM för damer kommer allt närmare. Den 7 juni är det avspark i Frankrike.

Damfotboll är i fokus och det framkommer på olika sätt – bl a via sponsring. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner kronor till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!