Toppduo lämnar Solvallatravet

Solvallas VD Stefan Lundborg och sportchefen Mattias Stenby lämnar Solvalla sedan de ställs inför det faktum att det ska sparas tio miljoner kronor vilket innebär att tio personer måste sluta. De ersätts av en person.

Mattias Stenby som tillsammans med Stefan Lundborg skriver själva i ett pressmeddelande: ”Med den ökade centraliseringen och den begränsade möjligheten att påverka såväl den sportsliga kvalitén som de ekonomiska förutsättningarna har vi kommit fram till att vi inte är rätt personer att driva Solvalla framåt”.

- Det känns inte stimulerande att jobba kvar när allt är så uppstyrt. Det är jag och Stefan som slutar, vi är överens om att vi inte är rätt personer att driva Solvalla vidare. Det är inte samma förutsättningar som när vi fick våra jobb. Vi har själva tagit det här beslutet, säger Mattias Stenby till Trav365.

- Det finns olika sätt att göra. Sänka prispengar eller skära kostnader. Vår styrelse, Stockholms travsällskap, valde skära kostnader, säger Stefan Lundborg till TT.

Christer Brandberg, ordförande i Stockholms Travsällskap har förståelse för Lundborg och Stenbys beslut.

- Men jag anser att det är oroväckande för svensk travsport att tappa deras kompetens. Under sina tre år på Solvalla har de utvecklat Elitloppet, medverkat till och genomfört, nödvändiga förändringar, nya arbetsformer och visioner samt haft ett mycket gott samarbete med Stockholms Travsällskaps styrelse och intresseorganisationer. Lundborg kommer framöver på konsultbasis att ansvara för STS:s arenaprojekt, vilket jag är glad över, säger Christer Brandberg, i ett pressmeddelande.

Nu har styrelsen inlett rekryteringen av - en ny travbanechef som alltså blir en kombination för de två föregående tjänsterna.

- Vi ska slå ihop deras tjänster så vi kommer ha en travbanechef. Både Mattias och Stefan tycker att deras arbetsuppgifter har minskat och att det kan räcka med en person som gör allt.

Hur  ansträngd situationen är i Östersunds FK beskrivs av dagens fakta – klubben har fått in drygt 7,7 miljoner kr, men behöver ytterligare 11 miljoner! Sedan den 1 september har klubben lyckats samlat in7,7 miljoner kronor av de tio miljoner kronorna som föreningen behöver kortsiktigt och av de 15 miljoner kronorna som behövs långsiktigt.

Sportprofilerna Niklas Wikegård och Jonas Eriksson expanderar sitt träningskonceptet WE och öppnar ett nytt träningscenter tillsammans med hälsoentreprenören Peter Bláha. 

Svaneholm Open lockade med några av världens bästa spelare till den nya tennisturneringen vid slottet. Men det kom alldeles för få åskådare och arrangemanget gick back. 

Arrangörsbolaget saknar pengar och kan inte betala räkningarna, enligt Sydsvenskan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea återkommer som landets ledande sponsor till tennis. Banken har en lång tradition som tennissponsor, allra senast för Nordic Light Open åren 2002–2008. Damturneringen i Båstad gällde det då, nu går banken all- in för både damtävlingen och herrturneringen, den som är en av tourens äldsta och mest populära tävlingar. Nu skaSwedish Open bli Nordea Open, en tvåveckors tennisfest sommaren 2020.

Rättigheter att sända stora idrottstävlingar i tV  halkar hit och dit. Köpslåendet är intensivt och som konsument är det inte lätt att alltid hänga med. De gäller att ha rätt abonnemang.

Glädjen över att SVT var tillbaka i en huvudroll vid ishockey-VM i fjol blev kortvarig. Förvisso är SVT kvar VM t o m 2023, men sedan tar Nent Group med Viasat-kanalerna, Viaplay, TV3 och TV6 tillbaka ett eget herravälde. Kontraktet är signerat och gäller fem år, 2024–2028.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.