Efter alla avtal, nu går Hasse Borg

Mannen som under några år var Zlatan Ibrahimovics extra-pappa. Mannen som också stod bakom avtalen som slutligen gav Malmö FF 115 miljoner kronor. Men nu slutar Hasse Borg sin tjänst som sportchef i MFF till årsskiftet.

- Efter 25 år i klubben, de sista 10 som sportchef, känns det som att det är läge för att trappa ned och ägna lite tid till familjen och gården, säger Hasse Borg.

MFF ska utvärdera organisationen och se hur Hasse Borgs arbetsuppgifter ska fördelas. Han själv fortsätter till dess att en ersättare är på plats.

- Hasse har en unik kompetens i Sverige. Ingen annan har hans erfarenhet och vi är mycket tacksamma för det han gjort och att han ställer upp och hjälper oss tills vi har löst hur vi ska ersätta honom. Sedan skall vi diskutera en eventuell fortsättning där vi gärna vill dra nytta av Hasses kunskaper och kontaktnät, säger MFF:s VD Pelle Svensson i ett pressmeddelande.

- Behöver klubben mina tjänster ställer jag upp, meddelar Hasse Borg.

Efter en framgångsrik spelarkarriär satt Hasse Borg i MFF:s styrelse i flera år. Han lämnade styrelseplatsen efter nedflyttningen 1999 när han fick jobbet som marknads- och sportchef med målet att ta MFF tillbaka till Allsvenskan. Hans arbete ledde inte bara till en comeback utan också ett guld 2004.

Att MFF idag har en god ekonomi och står som delägare i Swedbank Stadion, är hans förtjänst. Hasse Borgs förmåga att förhandla är omvittnad och har inneburit att MFF fått en mycket god ekonomi.

Hasse Borg var också den person som tog hand om Zlatan Ibrahimovic när han nalkades A-laget och sedan slog igenom. Borg engagerade sig fullt ut, långt utöver arbetstiden. Han låg också bakom upplägget i det kontrakt som har gett MFF runt 115 miljoner kronor från det att han tog steget till Ajax och till nya klubbyten.

Åsikterna, inte minst bland MFF:s fans, om Hasse Borg har varit många, men framför allt som förhandlare har han fått mycket beröm.

- MFF har Hasse att tacka för så mycket. Som spelare, styrelseledamot och inte minst som sportchef, betonar Bengt Madsen, MFF:s ordförande.

Fakta

Hasse Borgs förmåga att förhandla med gott resultat ärm omvittnad. Hans många och framgångsrika miljonaffärer har gjort MFF till en rik klubb.

Se här bara:(ca-siffror för MFF:s främsta spelarförsäljningar)

Zlatan Ibrahimovic 115 miljoner

Marcus Rosenberg 81

Ola Toivonen 44

Afonso Afonso 42

Junior 15 miljoner

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK: existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.