Bengt-Åke tar HD:n till Österrike

Bengt-Åke Gustafsson är arbetslös. Men det går ingen nöd på honom efter alla år som proffs och tränare. ”Jag tackade nej till TPS Åbo i går. Nu tar jag ett brejk från all hockey. Det dyker alltid upp något tränarjobb framöver”, säger Bengt-Åke som i ställer putsar på sin Harley Davidson.

- Jag och Thomas Rundqvist ska åka ner med våra Harley Davidson-motorcyklar till Österrike en vecka om 14 dagar, berättar Tre Kronors förre förbundskapten i tidningen NWT.

Tar HD:n till Österrike

Han ser fram emot en återträff med den lilla svensk-österrikiska Harley-klubb där han och Thomas tillhör. Vartannat år samlas gänget i Österrike, vartannat i Sverige.

Det är en annorlunda sommar. Den första som är hockeyfri sedan han var 13 år, faktiskt. Därtill har han skiljt sig efter 30 år tillsammans med hustru Eva. Han är fri att göra vad han vill och när han vill.  

Än så länge är Karlskoga hemmaplan och här vilar han, går ut med hunden och är övertygad om att ett jobb väntar framme i höst någon gång.

"Inga nyanser i media"

- Jag är inte trött på hockey. Suget kommer säkert tillbaka i höst, men min målsättning är ett jobb utomlands så jag slipper komma rakt in i röran igen.

När NWT träffar honom blir det mycket prat om hur han har behandlats av media.

- Det jag saknar är nyanser. Allt är svart eller vitt. Ena dagen hjälte, nästa idiot. Media söker negativa vinklar hela tiden. Kanske tror de att positiva saker inte säljer. Man undrar hur en del kan få kalla sig experter och vara krönikörer, säger Bengt-Åke.

"Boork smyger runt"

Både Leif Boork och Niklas Wikegård har kritiserat honom starkt.

- Boork smyger runt hela tiden och vågar inte ens komma i närheten av mig. Än mindre komma fram och prata och ställa frågor. Han pratade inte med mig när han var förbundskapten heller. Men han vet ju själv vad han åstadkom med Tre Kronor...

Hur var det då med time-outen?

"Spelarna ville ha time-out"

- Det var faktiskt inte mitt förslag utan spelarnas. De sa till mig: ”Benga, kör en time out nu och jag gillade idén”.

- Det är oerhört lätt att kritisera med facit i hand. Killarna var trötta och behövde byta. Tjeckerna hade precis fått in sex nya gubbar på isen. Samma killar som förresten fortsatte efter vår time out. Men man har inte en chans mot media. De vinklar som de vill ändå.

Läs hela intervjun
 

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.