Skillnad på pamp och pamp...

Hans Vestberg, Svenska Handbollsförbundets ordförande och tillika vd på Ericsson, är belåten med VM så här långt. Sportsligt har landslaget skött sig och han är övertygad om att arrangemanget slutar med en bra vinst för förbundet.

- Vi räknar med ett positivt ekonomiskt resultat. Jag ser ingen anledning att ändra på den prognosen, säger Hans Vestberg, en gång målvakt i Stockholmsklubb.

Handboll i sitt hjärta

- De sportsliga kraven på landslaget är uppfyllda. Det finns ett lag som är riktigt bra och det är Frankrike, sedan finns det sex sju lag som är ganska jämna och bland dem finns Sverige, säger Vestberg.

Han finns på läktaren så ofta en fulltecknad dagbok medger. Han gillar handboll skarpt och har både insikt och kunskap. Handboll är hans sport, helt enkelt.

- Jag har ett hjärta som tickar otroligt för att det gå bra för Sverige.

En långsiktig plan

45-åringen upplever hur sporten utvecklas. Junior- och seniorlandslagen har kvalat in till samtliga stora mästerskap, säger han i en intervju med TT.

- Det här är en del i en lång resa som bygger på en långsiktig plan att ta hem så många stora mästerskap som möjligt. Målsättningen är att få ännu fler att spela handboll och ännu starkare landslag.

Hans Vestberg är så långt ifrån att vara en idrottspamp som det bara är möjligt.

Skillnad mot Moustafa

Det är lite annat med Dr Hassan Moustafa, president i Internationella handbollförbundet (IHF). Det är mannen som höjde sin lön från motsvarande 208 000 kronor till nästan 3,5 miljon, enligt tyska tidningen Der Spiegel.

Styrelsen röstade ja till Moustafas förslag. Till saken hör att de också fick en släng av sleven. Ledamöterna tjänar tillsammans drygt 9,2 miljoner kronor. En skaplig höjning från tidigare arvoden på totalt 1,4 miljoner.  Men de har också traktamenten om nära 2 800 kronor om dagen plus fritt boende och mat.

Det gäller alltså att hålla sig vän med han som styr… Det gjorde inte Carin Nilsson-Green som jobbat internationellt i 13 år.

- Jag är uppvuxen i svensk idrottsrörelse, där man tillåts ha en egen uppfattning och respekteras för den. Men det som hänt är inte relevant att diskutera nu när vi har ett VM hos oss. Jag vill inte ha konflikter, säger hon till tidningen Göteborgs-Posten.

Inte lika för damerna

Samtidigt har Dr Hassan Moustafa bidragit till att prispengarna i VM har ökat betydligt och att IHF också står för spelarförsäkring numera.

Det gäller än så länge bara herrarna, inte damerna i deras VM.

- Vi börjar med herrarna, har Moustafa svarat.

Komma närmare hockeyn

Göteborgs-Posten fick en intervju med denne man.

- Jag älskar handboll, säger han, men jag vill att den hela tiden ska utvecklas.

- Jag vill att vi ska närma oss ishockeyn, att det hela tiden ska hända något.

ViI ska kanske minska målen

Det ska vara ett intensivt skeende på planen.

- Antingen kan vi göra målen mindre, eller också flyttar vi målgårdslinjen från sex till sju meter.

Och så avslutar han:

- Jag ser mycket handboll, säger Dr Moustafa, men aldrig som vanlig åskådare. Jag kan allt, jag ser allt som expert.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.