Skillnad på pamp och pamp...

Hans Vestberg, Svenska Handbollsförbundets ordförande och tillika vd på Ericsson, är belåten med VM så här långt. Sportsligt har landslaget skött sig och han är övertygad om att arrangemanget slutar med en bra vinst för förbundet.

- Vi räknar med ett positivt ekonomiskt resultat. Jag ser ingen anledning att ändra på den prognosen, säger Hans Vestberg, en gång målvakt i Stockholmsklubb.

Handboll i sitt hjärta

- De sportsliga kraven på landslaget är uppfyllda. Det finns ett lag som är riktigt bra och det är Frankrike, sedan finns det sex sju lag som är ganska jämna och bland dem finns Sverige, säger Vestberg.

Han finns på läktaren så ofta en fulltecknad dagbok medger. Han gillar handboll skarpt och har både insikt och kunskap. Handboll är hans sport, helt enkelt.

- Jag har ett hjärta som tickar otroligt för att det gå bra för Sverige.

En långsiktig plan

45-åringen upplever hur sporten utvecklas. Junior- och seniorlandslagen har kvalat in till samtliga stora mästerskap, säger han i en intervju med TT.

- Det här är en del i en lång resa som bygger på en långsiktig plan att ta hem så många stora mästerskap som möjligt. Målsättningen är att få ännu fler att spela handboll och ännu starkare landslag.

Hans Vestberg är så långt ifrån att vara en idrottspamp som det bara är möjligt.

Skillnad mot Moustafa

Det är lite annat med Dr Hassan Moustafa, president i Internationella handbollförbundet (IHF). Det är mannen som höjde sin lön från motsvarande 208 000 kronor till nästan 3,5 miljon, enligt tyska tidningen Der Spiegel.

Styrelsen röstade ja till Moustafas förslag. Till saken hör att de också fick en släng av sleven. Ledamöterna tjänar tillsammans drygt 9,2 miljoner kronor. En skaplig höjning från tidigare arvoden på totalt 1,4 miljoner.  Men de har också traktamenten om nära 2 800 kronor om dagen plus fritt boende och mat.

Det gäller alltså att hålla sig vän med han som styr… Det gjorde inte Carin Nilsson-Green som jobbat internationellt i 13 år.

- Jag är uppvuxen i svensk idrottsrörelse, där man tillåts ha en egen uppfattning och respekteras för den. Men det som hänt är inte relevant att diskutera nu när vi har ett VM hos oss. Jag vill inte ha konflikter, säger hon till tidningen Göteborgs-Posten.

Inte lika för damerna

Samtidigt har Dr Hassan Moustafa bidragit till att prispengarna i VM har ökat betydligt och att IHF också står för spelarförsäkring numera.

Det gäller än så länge bara herrarna, inte damerna i deras VM.

- Vi börjar med herrarna, har Moustafa svarat.

Komma närmare hockeyn

Göteborgs-Posten fick en intervju med denne man.

- Jag älskar handboll, säger han, men jag vill att den hela tiden ska utvecklas.

- Jag vill att vi ska närma oss ishockeyn, att det hela tiden ska hända något.

ViI ska kanske minska målen

Det ska vara ett intensivt skeende på planen.

- Antingen kan vi göra målen mindre, eller också flyttar vi målgårdslinjen från sex till sju meter.

Och så avslutar han:

- Jag ser mycket handboll, säger Dr Moustafa, men aldrig som vanlig åskådare. Jag kan allt, jag ser allt som expert.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

De turister som besökte VM i Åre respektive Östersund spenderade nästan exakt lika mycket pengar per dag. Det är en slutsats i den stora VM-studien från Mittuniversitetets turismforskningscentrum ETOUR. Deras svar: 1 552 kronor/dag

Den totala ekonomiska effekten av världsmästerskapen i alpint och skidskytte för Jämtlands län beräknas uppgå till minst 176 miljoner kronor

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.