Annichen Kringstad blir ny chef

Annichen Kringstad är tillbaka där allt började. Hon blir ny kommunikationschef i Svenska Orienteringsförbundet. Före jul inledde hon ett uppdrag för att lyfta sporten och nu övergår konsultuppdraget till en fast tjänst.

- Det känns bra att få arbeta mera långsiktigt med kommunikationsfrågorna. Det finns ett stort engagemang i hela orienteringsrörelsen kring att göra sporten mer synlig, säger Annichen Kringstad.

Från björn till tiger

Hennes arbete har hittills kretsat mycket kring hur orienterarna själva vill kommunicera.

- Det görs ett framgångsrikt arbete på många håll lokalt och regionalt, men utmaningen är att vara med och på allvar konkurrera om utrymmet i riksmedia. Där är vi inte idag, säger Kringstad.

Hon har genomfört ett antal intervjuer med orienterare som fått ge sin bild av hur de ser på sporten idag och i framtiden. Bland annat har de intervjuade fått likna orienteringen vid ett djur.

Ska söka VM 2015

- Många talande exempel har kommit fram, och gemensamt för dem är att man vill se en mer offensiv framtoning. Någon liknade den egna sporten vid en björn som lufsar fram sävligt i skogen, medan målet framöver är att förvandlas till ett rytande lejon på savannen.

Annichen Kringstad är själv ett exempel på hur en idrottsstjärna kan lyfta bilden av sin sport. Genom sina sex VM-guld på 1980-talet och utmärkelser som bragdguldet och Jerringpriset 1981 var hon den som förde in orientering i strålkastarljuset på allvar. Erfarenheter som hon nu använder, tillsammans med sina kunskaper om marknadsföring, för att hjälpa dagens orienteringsstjärnor att bli synligare.

I uppdraget ingår även att försöka få ett nytt VM till Sverige 2015, då Strömstad söker arrangemanget i konkurrens med Inverness i Skottland.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.