Annichen Kringstad blir ny chef

Annichen Kringstad är tillbaka där allt började. Hon blir ny kommunikationschef i Svenska Orienteringsförbundet. Före jul inledde hon ett uppdrag för att lyfta sporten och nu övergår konsultuppdraget till en fast tjänst.

- Det känns bra att få arbeta mera långsiktigt med kommunikationsfrågorna. Det finns ett stort engagemang i hela orienteringsrörelsen kring att göra sporten mer synlig, säger Annichen Kringstad.

Från björn till tiger

Hennes arbete har hittills kretsat mycket kring hur orienterarna själva vill kommunicera.

- Det görs ett framgångsrikt arbete på många håll lokalt och regionalt, men utmaningen är att vara med och på allvar konkurrera om utrymmet i riksmedia. Där är vi inte idag, säger Kringstad.

Hon har genomfört ett antal intervjuer med orienterare som fått ge sin bild av hur de ser på sporten idag och i framtiden. Bland annat har de intervjuade fått likna orienteringen vid ett djur.

Ska söka VM 2015

- Många talande exempel har kommit fram, och gemensamt för dem är att man vill se en mer offensiv framtoning. Någon liknade den egna sporten vid en björn som lufsar fram sävligt i skogen, medan målet framöver är att förvandlas till ett rytande lejon på savannen.

Annichen Kringstad är själv ett exempel på hur en idrottsstjärna kan lyfta bilden av sin sport. Genom sina sex VM-guld på 1980-talet och utmärkelser som bragdguldet och Jerringpriset 1981 var hon den som förde in orientering i strålkastarljuset på allvar. Erfarenheter som hon nu använder, tillsammans med sina kunskaper om marknadsföring, för att hjälpa dagens orienteringsstjärnor att bli synligare.

I uppdraget ingår även att försöka få ett nytt VM till Sverige 2015, då Strömstad söker arrangemanget i konkurrens med Inverness i Skottland.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.