100 miljoner rikare slutar Anja

När hon skulle berätta om sitt beslut för lagkompisarna då brast hon ut i gråt, men när hon träffade media i Schladming skrattade hon mest. Anja Pärson ser fram emot sitt liv. Hon har samlat en förmögen och kan göra vad hon vill.
14 år i pisten får räcka. Anja Pärson lägger skidorna på den där berömda hyllan och ska ägna sig åt familjeliv. Foto: TT

 

Den unga tjejen som kom som ett yrväder för 14 år sedan är nu en 31-årig stjärna som gör sälen för sista gången vid torsdagens super G som innebär ett avsked - på dagen exakt 14 år efter hennes första världscupstart.

Ett halvårs uppehåll

- Det är inte mitt liv som tar slut, jag börjar ett nytt, sa Pärson.

Hon är ekonomiskt oberoende. Sponsorkontrakt, prispengar och PR-ersättningar har gett runt 100 miljoner kronor.

Hon tar ett halvårslångt uppehåll från allt och tänker resa för att koppla av.

"Sakna alpina familjen"

- Det är blandade känslor som jag slutar. Det är roligt, men det är också tråkigt på samma gång. På ett sätt avslutar jag inte mitt liv, jag startar ett nytt, säger Pärson.

- Det jag kommer att sakna mest är familjen. Det är en stor världscup, men samtidigt är den liten. Jag kan nämna så många namn. Både åkare, tränare och människor inom FIS. Det känns jobbigt att jag inte får träffa vissa av de här människorna igen.

Drömmer om ett jobb med - Eliasson

Hon vet inte riktigt vad hon ska göra i framtiden, men säger plötsligt att hon är en beundrare av Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare.

- Tänk att få praktisera hos honom. Han är lite av en idol. Jag vill utsätta mig själv för andra miljöer och en sådan praoplats vore häftigt, säger hon och medger att hon gärna jobbar med välgörenhetsprojekt.

Anja Pärson hade tänkt att sluta redan efter OS i Vancouver 2010.

Tappade instinkten

- Jag tog ett stort steg i Turin 2006, sade till mig själv att satsa på fyra grenar fram till OS i Vancouver. 2006 hade jag som mål att sluta efter OS 2010. Men med allt som hände där, kände jag mig inte redo att sluta.

Nu är motivationen slut, hon insåg det med all klarhet.

- Jag har jobbat väldigt hårt mentalt för att hitta motivation att fortsätta. Jag ville fortsätta i år, men under året har jag känt att någonting saknas. Jag började tappa min instinkt som åkare. Då var det kört.

Fakta

Det hon minns mest

Anja Pärsson har fantastiska minnen från sin karriär och nämner främst VM i Åre 2007 och OS i Vancouver 2010.
- Medaljerna, både i Åre och i Vancouver är oförglömliga.
- Men det är också hoppet och kraschen under störtloppet i Whistler under OS.
Hon flög 60 meter och kraschade våldsamt.
– Det misstaget inför sista hoppet i OS kommer alltid att plåga mig. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.