Björn Borg finansierar ny satsning

Den gamla generationen ska skapa en ny generation tennisspelare. Björn Borg finansierar en ny satsning via sin stiftelse och yttersta ansvaret på banan tar Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti.
Björn Borg vill bidra och har gett klartecken till en satsning. Foto: Sören Andersson, Scanpix


Team Björn Borg ska uppstå likt det Team Siab som 1981-83 matchade Mats Wilander, Jocke Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson. Den här modellen har varit och är en svensk modell som utgör de bästa förutsättningarna för att få fram duktiga tennisspelare.

Två team redan bildade

En stark gemenskap under träning och resor i mängd passar svenska ungdomar. I dag finns redan Team Bactiguard och Team Catella. Ett gäng grabbar respektive ett gäng flickor som till stor del lever tillsammans

Team Björn Borg ska uppstå och legendaren själv brinner för uppgiften.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare, säger Björn Borg i en intervju med Svenska Dagbladet.

Vill engagera sig

Jag kommer själv att lägga ner mycket kraft och tid och ha en kontinuerlig kontakt med både tränarna och spelarna, fortsätter han.

Satsningen blir möjlig via tennisakademin Good To Great och ska bekostas med pengar från Björn Borgs egen stiftelse.

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

Inte tillfrågad en enda gång

Björn Borg har aldrig fått en förfrågan från Svenska Tennisförbundet om att hjälpa till i vare sig med rekrytering eller marknadsföring under de 31 år som har gått sedan han själv slutade spela.

- Under alla år är det ingen som kommit med ett direkt förslag eller fråga om jag vill ställa upp på det eller det, säger han.

Han vidareutvecklar tanken:

- Om förbundet hade kommit till mig, Wilander och Edberg för många år sedan hade vi kunnat göra något ihop.
I stället kom en fråga från tre andra föer detta tennisproffs, Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti som driver tennisakademin Good To Great. 

Söker fyra tonåringar

- Jag har följt akademin sedan den startade och modellen stämmer precis med hur jag menar att det måste gå till för att få fram världsspelare, säger Borg.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare.

Nu ska de tillsammans hitta grabbar i åldern 13-15 år som har kommit en bit på väg. Men framför allt, som är beredda att ge det som krävs blod, svett och tårar.

Ser på sin egen son

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

- Ska du bli bra måste du vara med på allt och köra hårt. Leka och snacka får man göra efter träningen men jag ser att det finns många klubbar där det tyvärr inte är så effektiva träningar.

Björn Borg har en son, Leo, som är 9 år och spelar tennis.

- Han spelar olika tävlingar runt om i Stockholm. Vissa tennisföräldrar är rent tokiga och skriker och hamnar nästan i slagsmål på läktarna. Det är fruktansvärt att se och jag lider med barnen.

Pengar från stiftelse och fond

- Mina föräldrar skjutsade och stöttade och det är så det ska vara. Föräldrarna ska inte blanda sig i själva tennisen, säger Björn Borg.

Björn Borg stiftelsen ansvarar för Björn Borg-fonden, vilken bildades på initiativ av Björn själv i samband med Björn Borgdagen den 5 oktober 1996 i Södertälje.

Dagen innehöll tennis-¬‐och ishockeymatch samt avslutades med galamiddag. Intäkterna från denna dag samt behållningen från tennismatchen i Scaniarinken 1998 mellan Björn Borg och John McEnroe är grunden till fonden.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

På fredagen kom glädjebeskedet som både Bauhaus-galan och Daniel Ståhl längtat efter. Diskus får Diamond League-status!

Internationella friidrottsförbundet – World Athletics – presenterade hur grenarna fördelas på de 15 galorna nästa år och glädjande nog får BAUHAUS-galan arrangera den enda manliga diskustävlingen i Diamond League 2020 - på Stockholms Stadion söndag 24 maj.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.