Björn Borg finansierar ny satsning

Den gamla generationen ska skapa en ny generation tennisspelare. Björn Borg finansierar en ny satsning via sin stiftelse och yttersta ansvaret på banan tar Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti.
Björn Borg vill bidra och har gett klartecken till en satsning. Foto: Sören Andersson, Scanpix


Team Björn Borg ska uppstå likt det Team Siab som 1981-83 matchade Mats Wilander, Jocke Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson. Den här modellen har varit och är en svensk modell som utgör de bästa förutsättningarna för att få fram duktiga tennisspelare.

Två team redan bildade

En stark gemenskap under träning och resor i mängd passar svenska ungdomar. I dag finns redan Team Bactiguard och Team Catella. Ett gäng grabbar respektive ett gäng flickor som till stor del lever tillsammans

Team Björn Borg ska uppstå och legendaren själv brinner för uppgiften.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare, säger Björn Borg i en intervju med Svenska Dagbladet.

Vill engagera sig

Jag kommer själv att lägga ner mycket kraft och tid och ha en kontinuerlig kontakt med både tränarna och spelarna, fortsätter han.

Satsningen blir möjlig via tennisakademin Good To Great och ska bekostas med pengar från Björn Borgs egen stiftelse.

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

Inte tillfrågad en enda gång

Björn Borg har aldrig fått en förfrågan från Svenska Tennisförbundet om att hjälpa till i vare sig med rekrytering eller marknadsföring under de 31 år som har gått sedan han själv slutade spela.

- Under alla år är det ingen som kommit med ett direkt förslag eller fråga om jag vill ställa upp på det eller det, säger han.

Han vidareutvecklar tanken:

- Om förbundet hade kommit till mig, Wilander och Edberg för många år sedan hade vi kunnat göra något ihop.
I stället kom en fråga från tre andra föer detta tennisproffs, Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti som driver tennisakademin Good To Great. 

Söker fyra tonåringar

- Jag har följt akademin sedan den startade och modellen stämmer precis med hur jag menar att det måste gå till för att få fram världsspelare, säger Borg.

- Målsättningen är att vi ska bilda ett team med max fyra spelare.

Nu ska de tillsammans hitta grabbar i åldern 13-15 år som har kommit en bit på väg. Men framför allt, som är beredda att ge det som krävs blod, svett och tårar.

Ser på sin egen son

- Det handlar om stenhård träning och disciplin och att både spelare och tränare brinner för det de gör.

- Ska du bli bra måste du vara med på allt och köra hårt. Leka och snacka får man göra efter träningen men jag ser att det finns många klubbar där det tyvärr inte är så effektiva träningar.

Björn Borg har en son, Leo, som är 9 år och spelar tennis.

- Han spelar olika tävlingar runt om i Stockholm. Vissa tennisföräldrar är rent tokiga och skriker och hamnar nästan i slagsmål på läktarna. Det är fruktansvärt att se och jag lider med barnen.

Pengar från stiftelse och fond

- Mina föräldrar skjutsade och stöttade och det är så det ska vara. Föräldrarna ska inte blanda sig i själva tennisen, säger Björn Borg.

Björn Borg stiftelsen ansvarar för Björn Borg-fonden, vilken bildades på initiativ av Björn själv i samband med Björn Borgdagen den 5 oktober 1996 i Södertälje.

Dagen innehöll tennis-¬‐och ishockeymatch samt avslutades med galamiddag. Intäkterna från denna dag samt behållningen från tennismatchen i Scaniarinken 1998 mellan Björn Borg och John McEnroe är grunden till fonden.

Styrelsen i Helsingborgs IF tar ett annorlunda initiativ och deklarerar öppet  till alla anhängare och partners att en kris växer allt större. Klubben tappar intäkter i format och redogör i ett öppet brev för situation och att det bara kommer bli värre.

”Våra beräkningar pekar mot att vi skulle gå med 17,6 miljoner back 2020 om allsvenskan startar i juni”, säger klubbens ordförande Krister Azelius.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Lidingöloppet MTB och Vårmilen integreras i TCS Lidingöloppshelgen på grund av den rådande coronaepidemin. Loppen skulle ursprungligen ha genomförts under valborgshelgen. Nu kommer de istället att köras under delvis nya former under TCS Lidingöloppshelgen i september

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.