"Jag är ingen ikon för gayrörelsen"

Pia Sundhage gillar inte bilden av sig själv som en ikon för gayrörelsen: ”I stället för att stå upp för homosexuellas rätt, så står jag hellre upp och pratar om damfotbollen.”
Pia Sundhage som spelare i Hammarby 1986. Nu har hon berättat om sitt liv i en mycket öppenhjärtlig intervju. Foto: Stefan Lindblom, Scanpix

 

- Eftersom jag är singel, så vet jag inte om jag är homosexuell. Jag vet inte vem jag kan träffa i morgon, säger hon i en mycket öppenhjärtlig intervju.

"Vill prata fotboll"

Pia Sundhage betonade att hon vill prata fotboll, men i dag är känd för mer än så.

- Fast den privata Pia tycker jag inte är så intressant, säger hon.

- Jag vill bli intervjuad som fotbollscoach.

Hon accepterar inte att vara förebild inom gayvärlden som Anton Hysén, också med fotbollsanknytning. Hon vill vara fotbollens Pia Sundhage, säger hon i samtalet med Petter Ljunggren i "Min sanning" i SVT2.

Lönen har blivit bättre...

Efter ett VM-silver och två OS-guld har hon nyligen utsetts utsedd till världens bästa tränare.

Hon har nått framgångar större än alla andra fotbollstjejer.

I dag har hon hög lön som förbundskapten för svenska landslaget. Hon hade möjlighet att ställa krav efter åren i USA där hon kunde höja sin ersättning i takt med segrarna.

"Du får vinterdäck också"

Men hon är inte bortskämd.

- Minns när jag skulle spela i Öster och begärde milersättning. Det var 1982 och jag var 22 år. Jag skulle åka elva mil till träningar och matcher.

- ”Du får milersättning och fyra vinterdäck också” sa Stig Svensson, legenden i klubben.

1985 blev hon Sveriges första damproffs i italienska Lazio. Hon fick låna en moped av klubbens president och några få tusenlappar. De bästa spelarna tjänade 7 000 kr i månaden.

- Jag blev inte rik som fotbollsspelare, däremot på erfarenheter.

En passion från första början

Nu ska hon leda landslaget i EM. Förväntningarna växer ju närmare mästerskapet vi kommer.

- Ingen idé att säga att vi ska ta guld. Det är inte jag, så uttrycker jag mig inte. Det handlar om hur vi kan utvecklas tillsammans.

En passion till fotboll har betytt allt, berättar hon i intervjun med SVT:s Peter Ljunggren.

Hon spelade i pojklaget eftersom tjejer inte spelade så mycket fotboll och det är också ett tidigt bevis på att hon var duktig tidigt.

- De andra flickorna hystade boll, jag föredrog att sparka.

Vuxit som person och tränare

Hon började som 7-åring och hette Pelle Sundhage när hon spelade med killarna hemma i Marbäck utanför Ulricehamn. Som 36-åring gjorde hon sin sista match.

- Efteråt satte jag mig på bänken, grät och tänkte bara att det är slut, det är över nu. Kroppen sa ifrån.

- Det tog mig ett år att gå vidare.

De senaste årens framgångar i USA har stärkt henne både som tränare och person.

"Känner mig inte bekväm"

Men segerpartaj och middagar vill hon helst vara utan. Inte ens möten med amerikanske presidenter som Bush och Obama lockar henne. Inte heller möten med svenske kungen.

- Jag känner mig inte bekväm i såna sammanhang.

Det gör hon desto mer om det finns en fotboll i närheten.

Pia Sundhage i sin första elitklubb, Jitex, 1981. Då hade karriären börjat ta fart. Foto: Dan Hansson, Scanpix

lasse b (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 14:15

1. intressant ...

ett intressant reportage, tvivels utan - visar fram värdet av den lilla föreningen på landsbygden, föreningen där alla är välkomna , pojkar som flickor ...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.