Från idrotten till affärslivet

De var framträdande och utstrålade nästan obegränsat självförtroende. Men hockeyklubban hamnade på hyllan, skidskyttegeväret likaså. Nu etablerar sig Peter Foppa Forsberg och Magdalena, och deras klasskompisar, inom affärslivet. Alla ta de fart direkt.
Mattias Jonsson, Christina Bengtsson och Peter Forsberg satte sig på skolbänken igen, vilket inte var helt lätt efter alla år inom idrotten. I dag intygar de hur viktigt det är att skaffa sig mer kunskap. Foto: Linda Langermo


Här är sex exempel på ”Konsten att börja om”, Idrottens Affärers reportageserie där ni som läsare fått möta nära 25 personer som alla haft stora framgång som idrottare.

Nu startar de om

De här sex personerna utgjorde första kullen vid Management Diploma for Athletes (MDA) vi Cruff Institutet i Stockholm..
Peter Forsberg har stärkts inför alla åtaganden i sitt eget företag. Magdalena Forsberg driver företag och bestämde sig dessutom för att ta över familjens skogsbruk. Fotbollsspelaren Mattias Jonsson gör karriär som säljare, greenkeepern Samuel Eriksson köpte ett redan framgångsrikt företag. Skytten Christina Bengtsson föreläser och ska börja forska. Och dansaren Andy Rietschel startade eget.

De säger alla egentligen samma sak - utbildningen har gett dem självförtroende inom nya områden. Ekonomi, ledarskap och annat som måste finnas där för en karriär i näringslivet har de utvecklat.

Läs här om hur det gått för den första kullen:

Högt tempo vardag för Magdalena

Magdalena Forsbergs självförtroende som skidskytt var grundmurat. Att lägga idrotten på hyllan, och hitta en ny karriär, krävde att ett liknande självförtroende byggdes upp inom nya områden.

- Utbildningen hjälpte mig. Och så har jag fått lära mig mer om ekonomi som jag hade läst en del tidigare, det har jag nytta av hela tiden i mitt eget företag, säger hon.

- Under året kom jag fram till, säkert delvis tack vare det jag lärde mig, att jag ville ta över mitt föräldrahem som är en skogsfastighet. Nu måste jag lära mig hur man sköter en sådan, när avverkar man, när röjer man, hur sköter man ekonomin i en sådan?

- Jag tycker dessutom att ekonomi är roligt. Jag gillar siffrorna, jag går gärna igenom och hittar saker att arbeta med för att förbättra. Jag får en del förfrågningar om olika styrelseuppdrag och i den mån jag ska ta sådana är det naturligtvis viktigt att ha en förståelse för ekonomi.

Magdalena Forsberg jobbar i sitt eget företag med många olika uppdrag. Hon sitter i en styrelse, hon är expertkommentator i TV, föreläsare och mycket annat.

Huvuduppdragsgivare är Hello Sweden.

- Vissa veckor är helt galna, kul men ibland nästan inte klokt, säger hon och skrattar.

Mattias i ny karriär

- Jag var 37 år när jag slutade med fotbollen och då är det inte helt enkelt att bara skaffa sig ett annat jobb. Men utbildningen gav mig det jag behövde för att verkligen satsa, säger Mattias Jonsson.

Han började på Ricoh direkt efter examen. Ett jobb han antagligen inte ens hade sökt utan den ettåriga utbildningen.

- Jag hade ett stort behov av att utbilda mig. Ekonomi var en rejäl utmaning, men idag ser jag ju vilken nytta jag har av den. Skillnaden mellan att vara idrottsman och att ha ett normalt arbete är väldigt stor, inte minst mentalt. 

Mattias Jonsson jobbar som key account-manager och säljer all teknik som behövs i konferensrum. Om några veckor tar han sitt nästa karriärsteg.

- Jag måste resonera med kunder utifrån deras verklighet, om kostnads- och finansieringsfrågor. 

Carl Lamm som sponsrat Djurgården i många år köptes 2009 av Ricoh, och företaget valde att fortsätta som sponsor. Här arbetade dessutom hans tidigare lagkapten, Markus Johannesson som agerade dörröppnare på företaget åt Mattias Jonsson.

- Det är en fördel att ha honom som chef eftersom vi har samma bakgrund.

Peter utbildad – men inte klar

- Det här var ett bra steg på vägen, men jag är inte färdigutbildad. Min familj har investerat i flera olika saker som golfbanor, fastigheter och aluminiumbåtar, jag kommer att fortsätta utbilda mig och lära mig nytt.

Hockeylegenden Peter Forsberg  är idag betydligt mer affärsman än före detta hockeyspelare. Han ägnar visserligen lite tid åt att föreläsa och vara expertkommentator i olika sammanhang.

- Säg en tiondel av tiden till sånt, annars ägnar jag resten av tiden till de företag där jag investerat. Då är det naturligtvis jätteviktigt att kunna diskutera ekonomiska frågor, att förstå ledarskap, och annat som behövs i sådana sammanhang.

Peter Forsberg  avslutade sin gymnasieutbildning 1991. Precis innan han tog studenten spelade han hockey-VM i Prag. Något vidare fokus på studierna var det inte. Då.

- Jag hade hela min hockeykarriär framför mig och tänkte ju inte på så mycket annat, du kan ju tänka dig hur fokuserad man kände sig för att sitta på skolbänken på den tiden.

Det skulle ta drygt 20 år innan Peter satte sig vid skolbänken igen. 

- Det var rätt nervöst. Samtidigt hade jag stor nytta av mina erfarenheter som idrottsman, det gäller att våga och det gäller att vinna.  
Peter Forsberg lägger kraften på sina egna företag. Men nu har han mer kunskap om både sig själv och hur näringslivet fungerar plus att han har en del nya insikter.

Kloka insikter mot doktorandtjänst

Christina Bengtsson vet hur det är att ha ett VM-guld i skytte hängande runt halsen. Hon är dessutom officer. Hennes projektarbete med erfarenheter från karriärerna skapade en helhet som har gett henne en tjänst som ska leda till en doktorsexamen.

- Jag ska först ta en magisterexamen i psykologi, därefter är målsättningen att doktorera vid Försvarshögskolan där jag redan nu tjänstgör. Jag tror inte att någotdera hänt om jag inte gått utbildningen, säger hon.

Projektarbetet handlade om begreppet ”koncentration - en avgörande faktor för framgång inom såväl idrott som organisation och näringsliv?” 

- Jag har 15 års erfarenhet som elitskytt, jag är världsmästare, jag har vunnit och förlorat. För mig är koncentration förmågan att befinna sig i det exakta nuet när ens förmåga sätts på prov. Hur agerar jag, och hur presterar jag, när det verkligen gäller? 

Resultatet av hennes projektintervjuer blev en 60-sidig rapport och framöver även en bok.

- Resultaten berättar jag om vid föreläsningar och seminarier som jag håller. Jag har blivit anlitad av ett antal stora företag som just föredragshållare, det brukar bli väldigt intressanta diskussioner.

När idrotten tog slut och en karriär skulle inledas, då tog de här sex chansen, från vänster Christina Bengtsson, Samuel Eriksson, Peter Forsberg, Magdalena Forsberg, Mattias Jonsson och Andy Rietschel. Här stoltserar de med sina diplom.


Samuel Eriksson köpte företag

Golfaren/greenkeepern Samuel Eriksson och två bröder förvärvade företaget Skyltstället sex månader innan han tog examen.

- Jo, det var kanske i fel ordning. Jag hade nog köpt företaget i alla fall, men absolut inte agerat som nu. Jag har lärt mig oerhört mycket. Jag fattar beslut på andra grunder, jag ställer andra frågor.

- Jag känner mig trygg i beslut och i agerande, på ett helt annat sätt än jag gjort utan utbildning.

Företaget Skyltstället har funnits i Borlänge sedan 1985 och producerar alla typer av skyltar – från enorma industri- och arenaskyltar till små namnskyltar. 

- Jag och mina två bröder hade funderat på att starta något tillsammans och här hittade vi ett företag som verkade passa oss bra. Det gick att utveckla, samtidigt som vi gillade det som redan fanns.

Samuel Eriksson är VD och har ansvar för expansionen. Under deras första år ökade omsättningen med 15 procent. I januari 2013 öppnade det första franchisekontoret, det ligger i Stockholm.  Företaget omsätter idag 10 miljoner om året, och har åtta medarbetare.

Den del av utbildningen som Samuel Eriksson tyckte var svårast är den del han nu har mest nytta av.

- Ekonomi hade jag minst erfarenhet och jag tyckte det var svårt och krävande. Men utan de nya kunskaperna hade det inte alls varit lika självklart att göra det jag gör idag.

Satsar på hållbarhet

- Jag letade efter ett område som hade tillväxtpotential och hållbarhetsperspektiv, säger Andy Rietschel, sjätte personen i klassen.

Han hittade området och startade företaget Easycharge som säljer konsulttjänster inom E-mobility, alltså elbilar och laddinfrastruktur.

Andy Rietschel, som varit förstesolist vid Kungliga Baletten, är fullt medveten om att elbilar inte blivit den succé som många trodde de skulle bli.

- Men elbilarna kommer, det såg vi under 2012 när de ökade med 284 procent. Det tar bara lite längre tid än förväntat.

- Det är viktigt att göra rätt från början när man ska introducera en ny teknologi, speciellt i en marknad som till en början är driven av politiska spelregler och inte av konsumenterna. 

Att starta eget är en stor utmaning för de flesta. Så även för Andy Rietschel.

- Samtidigt är jag entreprenör, jag har massor av idéer och lätt att förverkliga dem. Tack vare utbildningen fick jag en bas att stå på – förmågan att driva företag ökade högst avsevärt. 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.