Grabbarna och deras fastighetsaffärer

Det är fotbollsgrabbarna som gav sig ut i världen och blev förmögna. Och som köpte hus, renoverade och byggde om och till, men som sedan tappade lusten och ger sig på nya projekt. Både Svennis Eriksson och Zlatan Ibrahimovic söker nu köpare.
Det praktfulla huset vid Ribergsborg i Malmö har nu Zlatan Ibrahimovic haft ute till försäljningen längre tid utan att få det sålt. Foto: Lars Pehrson, Scanpix


Zlatan Ibrahimovic har hus över hela världen. Han äger eller hyr våningar eller hus i New York, Dubai, Paris, Malmö, Milano och i Vaxholm. 

Elimkyrkan på Östermalm i Stockholm ska byggas om till lyxbostad. Kyrkan ska bli ett så kallat townhouse med utegård på taket.

Ett bolag nära Zlatan

Här har Zlatan Ibrahimovic ett finger med i spelet. Bolaget Pestolla, knutet till Zlatan Ibrahimovic via släktingar till honom, har köpt kyrkan, skriver Aftonbladet, för 43 miljoner kronor, varav 38 miljoner betalades kontant.

Pestolla ska enligt uppgift ”Äga och förvalta fastigheter och aktier och andelar samt därmed förenlig verksamhet.”

Annars har Zlatan också bestyr med två andra fastigheter.

"Ni bor i mitt hus"

Han vill sälja det praktfulla huset på Ribersborg i Malmö. Det hus där han travade in och sa till ägaren att ”ni bor i mitt hus” och sedan gav ett så förmånligt erbjudande att paret inte kunde säga nej.

Det var 2007 som Zlatan köpte villan i Malmö för 30 miljoner och renoverade det för nästan lika mycket. I mars 2012 kom ett pressmeddelandet där Zlatan och sambon Helena Seger förklarade att de tänkte lämna Malmö.

Men sedan har Zlatan också att tänka på fjällhuset i i Offerdalsfjällen. Där har han sin jaktstuga och är granne med Dan Olofsson, It-miljardären, och den som tipsade Zlatan om hur underbart det är i vildmarken.

Dan Olofsson som har byggt en golfbana med sex hål mitt ute i ingenstans och var den som ägde marken där Zlatan har låtit bygga. Han har blivit mycket intresserad av jakt och här kan han ägna sig åt det.

Huset är på 127 kvadratmeter med ett garage på 49 kvadratmeter.  Nära 3 miljoner ska det kosta.

Jobbar i Kina

Svennis Eriksson jobbar numera i Kina och ser inte samma värde i Björkefors herrgård, en mil norr om Sunne.

Ett synnerligen förnämligt ställe som egentligen inte saknar någonting mer än närvaro.

Svennis jobbar och vistas mest utomlands, hans barn likaså och sedan hans mamma gick bort är det inte lika angeläget att vistas hemma i Värmland.

- Saker och ting förändras. Innan bodde min pappa Sven och min mamma i ett hus på gården. Men när hon dog ville pappa inte bo kvar. Han hyr i stället en lägenhet i Torsby och min bror Lasse har eget hus. Så det står mestadels tomt, har Svennis sagt i intervjuer.

"Är här alldeles för lite"

Herrgården vid sjö Fryken är på 815 kvm och till fastigheten hör drygt 2,5 hektar mark med en nybyggd separat villa, en stor gäststuga, en tennisplan och ett 4-bilsgarage. Därtill finns eget badhus med inomhuspool, relaxavdelning och gym och som om inte det vore nog även en egen hamn och egen badplats.

- Det är bara när jag kommer hem från utlandet som vi samlas där, alltså några veckor på ett år. Jag har tappat lite av gnistan.

Sven-Göran Eriksson egen simhall med en avdelning med träningsmaskiner. Fotograf: Johan Höwler, Husfoto/Fastighetsbyrån

Sven-Göran Eriksson har byggt en stor förmögenhet i fotbollens tjänst. Han har haft en rad uppdrag och inte enbart som tränare.

Han åtog sig uppdrag som föreläsare och blev mycket efterfrågad. Arvoden på 1 miljon kronor var inte ovanliga när han som mest i fokus som engelsk förbundskapten. IMG har i många år varit Svennis affärsförmedlare men föreläsningsfirman ”The London Speaker Bureau” marknadsförde honom och betonade hans kunskap inom ledarskap, motivation, självförtroende och framgång som det då stod i annonserna.

Välbetald även som föreläsare

Priset pendlade mellan 800 000 kronor och en miljon beroende på längd och då pratade Svennis i en halvtimme eller 40 minuter och så svarade han på frågor efteråt.

I dag verkar han i Kina som tränare för Kanton R & F och finns inte med lika framträdande i rubrikerna.

Nu tycker han också att elva år på herrgården räcker. Sven-Göran Eriksson säljer Björkefors Herrgård för 40 miljoner kronor.

Han köpte gården som då var i ett helt annat skick 2002 för 6 miljoner kronor och har sedan dess låtit bygga om och till. I dag är allt i toppskick.

Här intill sjön Fryken ligger drömstället, men så kostar det också 40 miljoner kronor. Sven-Göran Eriksson vill sälja sin herrgård med flera separata byggnader som här vid den egna hamnen och gästhus. Fotograf: Johan Höwler, Husfoto/Fastighetsbyrån
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.