Mannen bakom idrottsupproret

Han har lyckats reta upp stora delar av idrotts-Sverige. Han startade en kampanj och fick ledande tidningar och TV-kanaler att granska idrotts-Sverige. Här träder han fram för första gången. Lennart Engelbrektsson berättar om varför han blev så arg och fick en sådan energi till idrottsupproret.
Idrott ska ske på utövarens egna villkor. Det är Lennart Engelbrektsson övertygelse. Men han såg avarter och startade idrottsupproret. Foto: Scanpix

 

Allt handlar om att han anser att ingen någonsin får vika på linjen att ödmjukhet och glädje ska prägla idrott, i synnerhet om det handlar om ungdomar.

Men problemen finns där och nu kom de verkligen nära.

Familjen drabbad

- Ingen ska få kränka mig eller mina närmaste, säger han och fortsätter:

- Jag blev personligen drabbad, men det värsta var att familjen fick lida.

- I såna lägen varken jag kan eller vill hålla tyst, jag kräver åtgärder och jag ger mig inte.

Lennart Engelbrektsson är en bestämd person, om än välvillig, det visar om inte annat hans företagsidé.

Men när han blir förbannad, då är han inte lätt att ha att göra med.

Det vet man hos RF och hos det förbund som han har en närhet till.

Orättvisor och missförhållanden

Alla hans fyra barn är aktiva där, hustrun är domare och han själv har hjälpt till i olika roller.

Han berättar en lång historia om orättvisor, missförhållanden och om en person som spårade ur.

Lennart Engelbrektsson hoppades att problemen skulle vara övergående och även han, precis som många andra, önskade att allt skulle lösa sig av sig självt och utan uppmärksamhet.

En tränare tappade fotfästet och betedde sig mycket avvikande, allt eskalerade och växte även i andra avseenden.

Han slog larm

Lennart Engelbrektsson slog larm, utan att få något som helst stöd.

Allt pågick i flera år utan att han upplevde en vilja att sätta in åtgärder.

- I stället fick jag ofta beskyllningen att jag hade gått för långt i min kritik och blev betraktad därefter.

- Det blev jag och familjen som drabbades och tvingades att koppla in advokat.

Sonen påhoppad

Vid en internationell stortävling hade fortfarande den aktuella ledare uppdrag på hög nivå.

- Där, när min son laddade för deltagande, blev han påhoppad och anklagad för att hitta på en massa saker. Han kände sig väldigt illa till mods.

En tid senare arrangerades en stor nationell tävling här i Sverige.

- Då utsattes sonen för mobbning och fick höra hot som ”Du, din farsa ställer till det”. Hela familjen upplevde det som mycket obehagligt.

Idrotten måste granskas

I det här läget bestämde sig Lennart Engelbrektsson för att händelserna måste bli kända för flera människor.

- Kanske förekommer de här avarterna även inom andra idrotter, resonerade jag. Och att flera ungdomar far illa.

- Jag skulle inte ge mig, jag ville utmana systemet.

Med skärpa säger han:

- Idrotten måste granskas externt.

Påverkade journalister

Han har pressat RF och det aktuella förbundet. Till slut, som han påpekar, skedde en utredning som inte visade något alls utan bara ett konstaterande om att ”vi ska uppmuntra ungdomarna mer”.

- Jag insåg att på ansvarigt håll var man kallsinniga.

I december 2012 tog han kontakt med Dagens Nyheter och fick ett mycket stort gehör:

- Jag lyckade som få andra att få med mig journalister. Varför? Jag vet inte, jag bara presenterade fakta.

Tidningar, radio och TV

DN publicerade en reportageserie på temat idrottens villkor. Även Svenska Dagbladet tyckte ämnet var intressant och gjorde flera artiklar.

Samtidigt lyckades han motivera TV4 att göra en granskade serie och även SvT hängde på.

I sin tur har inslagen spridits till media ute i landet. Även Kaliber, P1:s program för grävande journalistik, har gjort reportage.

- Det är helt klart att åtskilliga känner sig berörda på ett eller annat sätt.

- Jag möter ideligen människor som har idrottat med för stora krav och känt sig mobbade när de inte har orkat. Det finns åtskilliga med barn och ungdomar som är knäckta, ungdomar som egentligen gillar idrott men har blivit fullständigt fel behandlade.

En del av samhällsutvecklingen

Lennart Engelbrektsson fortsätter:

- Bakom allt ligger en ledarkultur som har blivit accepterad på många håll. Det speglar sig i samhällsutvecklingen. Det är viktigt att vara någon, man ska synas, man ska prestera.

- Och värst är ledare som inte själva lyckades så bra när de var aktiva.

Han har blivit starkt kritiserad.

- Mina motståndare må påpeka att avarterna bara sker i undantagsfall, men varje fall är ett för mycket. Var och när det än förekommer kan och ska det inte accepteras.

Anläggning för spontanidrott

Själv äger Lennart Engelbrektsson en anläggning för spontanidrott i Lidköping sedan 2006.

Han var tidigare byggmästare, men sålde företaget och jobbar nu med den här verksamheten.

- Här kan man cykla, ägna sig åt freestyle, skateboard eller dansa med mera. Ung som gammal, de får göra vad de vill. 

På en yta av 5 000 kvm kan besökarna prova på olika idrotter. Helst skulle han vilja se sådana här anläggningar på flera platser i landet så att ungdomar kanske hittar något som är roligare än den eller de idrotter de sysslar med.

Inget emot elitidrott

Lennart Engelbrektsson har inget emot elitidrott med allt vad det innebär.

- Det finns individer som driver sig själva och som är som besatta av att nå långt. De får eller har en enorm drivkraft och det sker av egen fri vilja.

- Men det är färre än fem procent av alla ungdomar.

Han själv spelade fotboll som ung. Hans fyra barn kom att ägna sig åt idrott med framgång.

- Samtidigt blev jag intresserad av ledarskapet och idrottens fundamentala mening.

Vänskapskorruption

Han påpekar:

- Vi glömmer så lätt de som ger upp. De som egentligen är med för att det är kul. Tänk också på dem som är sena i utveckling och inte fått lära sig i sin egen takt.

Han förvånas inte över det minimala stödet från ledande håll.

- Idrotten är inget undantag, här finns det också en vänskapskorruption, där oönskade synpunkter tystas ned.

När han skulle ordna ett seminarium i ämnet justa villkor och bjöd in 250 föreningar var tystnaden kompakt från ansvarigt håll.

Fått betala ett högt pris

Fast han har nått långt. Via alla artiklar och inslag och inte minst via reaktion hos ett antal kommuner som nu har utfärdat styrdokument för att klubbar ska få aktivitetsstöd.

Lennart Engelbrektsson hoppas mycket på sina kontakter med SKL (Sverige Kommuner och Landsting) och att flera kommuner påverkas.

- I dag har jag uppnått en fullständig seger ur ett personligt perspektiv. Men jag tänker på alla andra, de som trycks ned under helt galna villkor och urusla ledare.

Priset är högt. Han och familjen är utfrusen ur den idrott de egentligen älskar.

- Men jag viker  inte ned mig.  Jag tycker att jag har gjort det enda rätta. Avvikelser och felaktigheter måste komma i ljuset.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.