Nu vill Annika betala tillbaka

Alltid lika målmedveten, alltid i jakt på det perfekta, alltid med sikte på seger i varje tävling. Hon har tjänat mer än en halv miljard kronor. Nu vill hon betala tillbaka lite. Och tvåbarnsmamman Annika Sörenstam gör det rejält.
Annika Sörenstam befinner sig i Landskrona och är som en mentor för åtskilliga unga golftjejer. Foto Johannes Cleris, Scanpix

 

Då, ett liv i golfens makt. Från bana till bana och var det inte tävling så ville hon träna.

Nu, en tvåbarnsmamma och i Landskrona är Ava Madelyn, 3 år, och William Nicholas, 2 år, med, men samtidigt är hon en affärskvinna som inte vill lämna något åt slumpen.

Som en mentor för allihopa

Annika Invitational Europe på Landskrona Golfklubb är ett sätt för henne att ge något tillbaka till golfen.

Den andra europeiska upplagan av Annika Invitational, en internationell flicktävling för spelare till och med 18 år, spelas där.

72 tjejer deltar. Dessutom har 47 flickjuniorer från Skåne bjudits in. Alla tar del av vad Annika Sörenstam vill förmedla. Hon är som en mentor för allihopa.

Krävs uthållighet

Hon berättar om den gången hon noterade 59 slag, om extrema slag och händelser, och en massa annat, men hela tiden återkommer hon till kravet på träning och uthållighet.

- Var beredda på hårt arbete, säger hon skarpt.

Efter 72 LPGA-segrar och tio majortitlar var tävlingskarriären slut 2008.

Nu berättar Annika om hur hon förberedde sig inför tävling.

- En timme och en kvart. Alltid.

Träffar makens handske

Hon visar också upp några slag. Hon är imponerande i sin perfektionism och kan säkert gå in i vilken tourtävling som helst i dag och göra sig gällande.

Uppvisningen där hon träffar maken Mikes basebollhandske ute på träningsfältet får alla åskådare att sucka av beundran.

Tonårstjejerna får se vad massor av träning kan innebära. Men hon varnar också:

- Många tröttnar eftersom de har satsat på en idrott sedan de var bara 7 år och därför slutar de tio år senare. 

Själv är hon på gränsen till för extrem tävlingsmänniska, erkänner hon, men hon blev också Sveriges solklart mest framgångsrika golfspelare. 

Vill missionera

Nu vill hon missionera och inspirera andra. Just den rollen och att ägna sig åt välgörenhet var något som hon tidigt bestämde sig för.

Och hon påpekar:

- Jag vill inte vara någon liten spelare i välgörenhet. Antingen ställer du upp till hundra procent eller också behöver du inte visa dig.

Det är hennes måtto.

Det här är andra gången som Annika Invitational genomförs i Sverige, men projektet pågår också i USA och Kina.

- Nu vill jag lyckas med det här, jag jobbar hårt med mitt varumärke. 

Som alltid. Egentligen kunde hon luta sig tillbaka med en dryg halv miljard i behållning.

Många affärsintressen

Annika Sörenstam har flera projekt i gång. Som Annika Invitational, som TV-kommentator och lite golfdesign.

Annika Sörenstam har alltid haft ett stort intresse för sin aktieportfölj och velat ha koll på alla placeringar. 

Hon har också investerat i en egen smyckeskollektion, egen parfym och egen klädkollektion. Har har stått bakom banprojekt i Kina, USA, Sydafrika, Kanada, Malaysia och Korea.

Däremot blev det ingen fortsättning av hennes egen tävling, "Scandinavian TPC by Annika”.

Pratar svenska med barnen

Men det mest väsentliga i dag är rollen – som mamma. Ava Madelyn, 3 år, och William Nicholas, 2 år, kallar på uppmärksamhet ständigt.

- Barnen ska få känna mammas kultur och se hur jag växte upp. Vi är måna om en svensk tradition hemma i USA. Jag pratar svenska med barnen och vi försöker få det till att bli en svensk/amerikansk familj, säger Annika som tycker att en svensk sommar är det bästa som finns.

1992 gjorde hon debut som golfproffs. Det tog fart direkt. 250 000 kr var målet, då skulle pengarna räcka. Hon överträffade det fyra gånger om.

Företaget Annika framgångsrikt

IMG uppvaktade henne, de enades om ett kontrakt och antal kontrakt och storleken på ersättningen bara ökade. De gjorde också segrarna.

Det ekonomiska hjulet snurrade allt fortare. Än i dag gäller flera kontrakt och miljonerna fortsätter att strömma in.

Företaget Annika är lönsamt.

Bengt S (inte verifierad)

fre, 2013-08-09 11:02

1. Hur man ger tillbaka

Ingen ska tro att Annika agerar mentor gratis. Hon tar bra betalat bara för att synas.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.