Nu vill Annika betala tillbaka

Alltid lika målmedveten, alltid i jakt på det perfekta, alltid med sikte på seger i varje tävling. Hon har tjänat mer än en halv miljard kronor. Nu vill hon betala tillbaka lite. Och tvåbarnsmamman Annika Sörenstam gör det rejält.
Annika Sörenstam befinner sig i Landskrona och är som en mentor för åtskilliga unga golftjejer. Foto Johannes Cleris, Scanpix

 

Då, ett liv i golfens makt. Från bana till bana och var det inte tävling så ville hon träna.

Nu, en tvåbarnsmamma och i Landskrona är Ava Madelyn, 3 år, och William Nicholas, 2 år, med, men samtidigt är hon en affärskvinna som inte vill lämna något åt slumpen.

Som en mentor för allihopa

Annika Invitational Europe på Landskrona Golfklubb är ett sätt för henne att ge något tillbaka till golfen.

Den andra europeiska upplagan av Annika Invitational, en internationell flicktävling för spelare till och med 18 år, spelas där.

72 tjejer deltar. Dessutom har 47 flickjuniorer från Skåne bjudits in. Alla tar del av vad Annika Sörenstam vill förmedla. Hon är som en mentor för allihopa.

Krävs uthållighet

Hon berättar om den gången hon noterade 59 slag, om extrema slag och händelser, och en massa annat, men hela tiden återkommer hon till kravet på träning och uthållighet.

- Var beredda på hårt arbete, säger hon skarpt.

Efter 72 LPGA-segrar och tio majortitlar var tävlingskarriären slut 2008.

Nu berättar Annika om hur hon förberedde sig inför tävling.

- En timme och en kvart. Alltid.

Träffar makens handske

Hon visar också upp några slag. Hon är imponerande i sin perfektionism och kan säkert gå in i vilken tourtävling som helst i dag och göra sig gällande.

Uppvisningen där hon träffar maken Mikes basebollhandske ute på träningsfältet får alla åskådare att sucka av beundran.

Tonårstjejerna får se vad massor av träning kan innebära. Men hon varnar också:

- Många tröttnar eftersom de har satsat på en idrott sedan de var bara 7 år och därför slutar de tio år senare. 

Själv är hon på gränsen till för extrem tävlingsmänniska, erkänner hon, men hon blev också Sveriges solklart mest framgångsrika golfspelare. 

Vill missionera

Nu vill hon missionera och inspirera andra. Just den rollen och att ägna sig åt välgörenhet var något som hon tidigt bestämde sig för.

Och hon påpekar:

- Jag vill inte vara någon liten spelare i välgörenhet. Antingen ställer du upp till hundra procent eller också behöver du inte visa dig.

Det är hennes måtto.

Det här är andra gången som Annika Invitational genomförs i Sverige, men projektet pågår också i USA och Kina.

- Nu vill jag lyckas med det här, jag jobbar hårt med mitt varumärke. 

Som alltid. Egentligen kunde hon luta sig tillbaka med en dryg halv miljard i behållning.

Många affärsintressen

Annika Sörenstam har flera projekt i gång. Som Annika Invitational, som TV-kommentator och lite golfdesign.

Annika Sörenstam har alltid haft ett stort intresse för sin aktieportfölj och velat ha koll på alla placeringar. 

Hon har också investerat i en egen smyckeskollektion, egen parfym och egen klädkollektion. Har har stått bakom banprojekt i Kina, USA, Sydafrika, Kanada, Malaysia och Korea.

Däremot blev det ingen fortsättning av hennes egen tävling, "Scandinavian TPC by Annika”.

Pratar svenska med barnen

Men det mest väsentliga i dag är rollen – som mamma. Ava Madelyn, 3 år, och William Nicholas, 2 år, kallar på uppmärksamhet ständigt.

- Barnen ska få känna mammas kultur och se hur jag växte upp. Vi är måna om en svensk tradition hemma i USA. Jag pratar svenska med barnen och vi försöker få det till att bli en svensk/amerikansk familj, säger Annika som tycker att en svensk sommar är det bästa som finns.

1992 gjorde hon debut som golfproffs. Det tog fart direkt. 250 000 kr var målet, då skulle pengarna räcka. Hon överträffade det fyra gånger om.

Företaget Annika framgångsrikt

IMG uppvaktade henne, de enades om ett kontrakt och antal kontrakt och storleken på ersättningen bara ökade. De gjorde också segrarna.

Det ekonomiska hjulet snurrade allt fortare. Än i dag gäller flera kontrakt och miljonerna fortsätter att strömma in.

Företaget Annika är lönsamt.

Bengt S (inte verifierad)

fre, 2013-08-09 10:02

1. Hur man ger tillbaka

Ingen ska tro att Annika agerar mentor gratis. Hon tar bra betalat bara för att synas.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.