”Jag kommer förmodligen dö fattig”

”Ska jag nu skriva en bok måste det handla om vad som hände. Men känslor är svårt, i synnerhet att om man ska öppna sig.” På onsdagen satt Svennis Eriksson på förlaget i Stockholm och berättade om sin bok.
Han älskar sitt Värmland, sin herrgård Björkefors i Sunne, och i synmnerhet dottern Lina, men efter att ha blivit bedragen på 102 miljoner tvingades han lämna gården till försäljning. Foto: Gunnar Seijbold

 

Sven-Göran Eriksson blev bedragen på runt 100 miljoner kronor. Därför säljer han sin herrgård och ger ut en bok, ”Svennis – min historia”. 

Han är förvånansvärt öppen och väjer inte för mindre positiva sammanhang. Han skriver ”Jag föddes fattig och kommer förmodligen att dö fattig”.

Här finns allt – segrar, förluster, klubbar, svek, lögner, familj och kvinnor.

Detaljerad PR-plan

Marknadsföringen är väl förberedd. Aftonbladet och Expressen fick varsitt exempel av boken och pumpade ut delar av olika kapitel i helgen.

På onsdagen fick övriga media tillgång till boken och huvudpersonen höll en timme lång presskonferens på Norstedts förlag. På torsdag är han dessutom gäst när fredagens Skavlan spelas in.

Hans självbiografi är såld till fem länder, Finland, England, Italien, Norge och Danmark.

Varför en bok just nu?

- Det har skrivit så mycket skit, så mycket lögner. Jag ville att min sanning skulle komma ut, förklarade han kort.

"Prata med familjen först"

Han har sedan många år funderat på att bok nog ändå skulle komma ut.

- När det här kom upp hade jag heller inget jobb. Sedan dök det upp jobb lite här och där.

Han bad journalisten Stefan Lövgren om hjälp, med ett tillägg.

- Svennis sa att "vi värmlänningar är inte så bra att prata om oss själva", säger Lövgren som också uppmanades att prata med alla familjemedlemmar som fick berätta vad de ville om honom.

På förlaget satt nu Svennis där nästan lite blygt, denne man som upplevt så mycket och som dessutom måste vara härdad.

- Men nja, det svåraste med boken var att prata om känslor. Att prata om fotboll är inga problem, men känslor, det är svårt. Jag anses nog som ganska kall.

Englandsjobbet störst

Ditt största du upplevt?

- Måste vara jobbet som förbundskaptensjobbet i England. Det kändes som att vi hade 60 miljoner engelsmän i ryggen.

Förbundskaptenjobbet i Sverige?

- Nej, det blir inte aktuellt. Sverige vinner och Erik blir kvar. Jag har mitt kontrakt i Kina och trivs fantastiskt bra

Från Kina till rubrikerna

Han är nu 65 år och tränare långt borta från de fotbollsplaner där han egentligen vill vara.

För ett år sedan var han nära personlig konkurs sedan det avslöjades att hade blivit lurad på 102 miljoner kronor av sin ekonomiske rådgivare Samir Kahn.

- Jag känner mig sviken, arg och besviken för jag litade på honom i många, många år. Men jag vet också att jag har mig själv att skylla för att jag varit så godtrogen, sa Svennis när sanningen kom fram.

"Jag var naiv"

”Om han sade att det var en bra investering litade jag på honom. Jag var inte intresserad av detaljer. Jag läste inga långa kontrakt. Jag gav honom för mycket frihet. Jag var naiv”, skriver han i boken.

Svennis menar att Samir Khan lånat upp alldeles för mycket av tillgångarna. Nu tvingas Svennis sälja flera av sina egendomar, bl a Björkefor herrgård i Sunne.

Han begär 40 miljoner kronor och huset har nu varit till salu i fem månader utan att en försäljning har kunnat genomföras.

Måste sälja drömhuset

- Jag köpte mitt drömhus nära min födelseplats, väldigt nära där jag växte upp ... det är jättefint men jag måste sälja det.

Han betraktar sitt liv och hur har satsat allt:

"Man måste göra det för att nå dit jag gjort. Priset jag betalt för min framgång är högt. Jag har aldrig frågat mig om det var värt det. Pengarna var aldrig viktiga för mig. Jag föddes fattig och kommer förmodligen att dö fattig, men jag vet att jag har levt och kommer att leva ett gott liv däremellan.”

Här berättar han

I den 368 sidor långa biografin tar Svennis upp en rad olika händelser från sitt liv.

Manchester United

Svennis avslöjar att han var klar som manager i Manchester United. En agent, Pini Zahavi, har kvar ett påskrivet kontrakt med United, efter ett hemligt möte med vd Peter Kenyon, men avtalet bröts när Alex Ferguson ångrade sin tänkta pensionering.

Svennis

"Min lillebror Lasse kunde inte säga Sven-Göran. Han sade Tennhönan. Okej, Tennis, sade Lasse. Kalla mig inte Tennis heller, säg åtminstone Svennis. Och så blev det".

IFK Göteborg

"Jag ville inte bli fotograferad med bucklan med Gunnar Larsson (nye ordföranden). Han hade knappt sagt hej till mig eller spelarna. När vi nu vunnit Uefacupen, det största ögonblicket i klubbens historia, blev det som om vinsten varit hans förtjänst. Han stod där och poserade med bucklan". Svennis egen förklaring till att han saknas på bild efter IFK Göteborgs triumf.

4-4-2-taktik

"Jag tror att jag såg framtiden. Vad jag inte förstod var att vägen dit skulle leda svensk fotboll genom den största ideologiska maktkampen i dess historia, och att jag, som ännu inte gått klart hela tränarutbildningen, var en av dem som skulle komma att styra skeppet genom stormen".

Glenn Strömberg i slagsmål med Olle Nordin 1979

"Tydligen hade Glenn sagt att han skulle ta Olle plats på mittfältet nästa år. Det gillade inte Olle. Glenn fick rätt. Han spelade så gott som alla matcher året därpå".

Förbundskapten 1

Han skriver att han blev erbjuden jobbet som svensk förbundskapten 2009, men sa nej beroende på sitt kontrakt i Notts County. ”Några veckor senare blev det klart att Erik Hamrén skulle ta över det svenska landslaget. Då gick Lagrell (Lars-Åke, förre förbundsordföranden) av någon anledning ut i media och sa att han aldrig hade erbjudit mig förbundskaptenjobbet. Det var inte sant". Själv tvingades Svennis sedan inse att kriminellt belastade affärsmän hade lurat honom i Notts County.

Förbundskapten 2

"Lars 'Laban' Arnesson blev min förste fiende. Vi var ovänner, men egentligen inte. Men Laban och jag drog aldrig jämnt".

Expertkommentator

"Egentligen inte något för mig. Jag var inte den som gillade att snacka. Jag tyckte också det var svårt att sitta och kritisera spelare eller tränare".

Erbjudanden

Han diskuterade jobb med Silvio Berlusconi i Milan, Gianni Agnelli i Juventus, Karl-Heinz Rummenigge i Bayern München och Roman Abramovitj i Chelsea. Och Barcelona hörde sig för. Mötet med Silvio Berluscon var mycket speciellt: "Det var mycket hemligt. Mitt i natten lämnade jag hemmet och körde till en mataffär i närheten. På parkeringsplatsen väntade en bil som körde mig till Berlusconis lägenhet. Berlusconi förklarade att han ville göra Milan till den största fotbollsklubben någonsin, inte bara i Italien utan i världen".

Kvinnorna

De är många, rubrikerna likaså. Han återger detaljer kring skilsmässan från Anki, otroheten med Ulrika Jonsson och Faria Alam, förhållandet med Nancy Dell’Olio och hur han hyrde en hemlig villa för att bedra just henne.

De närmaste

Han berättar om hur mamma Ulla tvingades operera bort en infekterad gallblåsa utan att bli bra igen. Under julhelgen 2011 gick hon bort och Svennis hann inte ta sig hem för ett sista farväl. På begravningen höll han tal med avslutningen: ”Ja du, mamma, nu har jag förlorat min största supporter”. Pappa Sven lämnade sedan Björkefors och har skaffat sig en lägenhet i Torsby. Hans barn bor utomlands, dottern Lina i Italien och sonen Johan i Sydafrika.

Thomas Ejderhov

Fakta

”Svennis – min historia”

Utgivning: 5 november.
Rättigheter: Svennis självbiografi är såld till fem länder: Otava i Finland, Headline i England, Einaudi i Italien samt Gyldendal i Norge och Gyldendal i Danmark.
Författare: Stefan Lövgren.
Förlag: Norstedts.

Sven-Göran Eriksson

Född: den 5 februari 1948 i Torsby, Värmland.
Karriär: 17 anställningar med en början i Degerfors 1977. I korthet: 1977–78 Degerfors, 1979–82 IFK Göteborg, 1982–84 Benfica, 1984–87 Roma, 1987–89 Fiorentina, 1989–92 Benfica, 1992–97 Sampdoria, 1997–2001 Lazio, 2001–06 England, 2007–08 Manchester City, 2008–09 Mexiko, 2009–10 Notts County (sportchef), 2010 Elfenbenskusten, 2010–11 Leicester, 2012 Tero Sasana, Thailand (rådgivare och teknisk direktör), 2013 al-Nasr, Förenade Arabemiraten (teknisk direktör), 2013- Kanton R&F, Kina.

Jessica Gillberg (inte verifierad)

fre, 2014-01-03 00:31

1. "Jag tror att jag såg

"Jag tror att jag såg framtiden. Vad jag inte förstod var att vägen dit skulle leda svensk fotboll genom den största ideologiska maktkampen i dess historia, och att jag, som ännu inte gått klart hela tränarutbildningen, var en av dem som skulle komma att styra skeppet genom stormen". Sjökaptener är verkligen heta så som värmlänningar.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.