Ett samtal, sedan var Båstad vinnaren

Telefonsamtalet kom från Tommy Svensson. ”Jag vill återsamla gänget från VM 94. Vi ska fira 20 år med en jubileumsmatch. Kan du hjälpa mig?” Så gick det till när Båstad fick ett event som andra kommuner skulle betala för.
Vem minns inte den här räddningen av Thomas Ravelli? Han blev en av Sveriges folkkäraste fotbollsspelare efter sina avgörande straffräddningar i matchen mot Rumänien i VM 1994.

 

Bo Nilsson berättar om  hur Båstad den 29 juni blir platsen dit hjältarna beger sig. Det landslag som åtskilliga svenskar med ett leende och värme pratar om än i dag och kommer så göra i framtiden.

Oförglömligt

Det var den varma sommaren 1994 när Tommy Svenssons gäng borta i USA stod för den ena sensationella segern efter den andra. Laget avancerade, nådde semifinal och  tog slutligen ett VM-brons.

Det har snart gått 20 år sedan bragden i USA. Nästa sommar återförenas hjältarna från 1994 på planen för att fira jubileet och återskapa VM-febern.

Det är kanske sista gången som alla är samlade så mangrant. Det är i alla fall vad Tommy Svensson själv anar.

Sista chansen?

- Jag har pratat med spelarna och alla är väldigt positiva. Men det här blir förmodligen sista chansen att se hela laget spela live tillsammans, säger Tommy Svensson.

Han ser fram emot dagarna i Båstad som med sin speciella sommarstämning lockar många besökare.

Tommy Svensson känner sedan tidigare Bo Nilsson som driver eget företag och har jobbat mycket med arrangemang under åren.

Så det räckte med ett telefonsamtal, sedan var saken klar.

- När vi fick frågan av Tommy behövde vi ungefär noll sekunder på oss för att tacka ja. Vi förstår att väldigt många platser och bolag gärna hade arrangerat den här matchen. Vi ser det som det finaste uppdrag man kan få i Sverige under 2014, säger Bosse Nilsson som är evenemangsansvarig på Norrviken event.

Kommuner hade betalat

Bo Nilsson och Båstad tar emot gänget med öppna armar.

Andra kommunen skulle göra vad som helst, ja, åtminstone betala en bra slant för att få ett sådant besök och möjligheter till olika evenemang. Med allt vad det innebär för turismekonomin.

- Jo, det är jag medveten om. Det är rena vinstlotten. Vi kan bara tacka och ta emot. Jag tror att de har valt Båstad för vår speciella atmosfär. Matchen är också lagd till söndagen innan tennisveckorna inleds så många kommer hit under den här perioden, säger Bo Nilsson.
94-laget ska spela en match, motståndare är ännu inte klar, men dessutom planeras en rad andra aktiviteter inklusive artistuppträdanden.  

Alla spelare kommer

Hela VM-truppen kommer att vara på plats liksom Tommy Svensson själv och assisterande förbundskaptenen Tord Grip och flera andra ur ledarstaben.

- Detta är ett hedersuppdrag. Vi vill återskapa känslorna, minnena och upplevelserna från VM 1994, säger Bo Nilsson som redan har börjat ta kontakt med näringslivet i Båstad för att bygga upp arrangemanget.

Tioårsjubileet firades i Varberg, där landslaget hade sin uppladdning inför VM i USA.

Tommy påminns ofta

Hur ofta påminns du om sommaren 94?

- Väldigt ofta, det är otroligt vilken genomslagskraft det har fått. När jag är ute kommer det nästan alltid fram någon som vill tacka, till och med ungdomar som inte ens var födda 1994, säger Tommy Svensson.

Vilket är ditt starkaste minne från mästerskapet?

- Kvartsfinalen mot Rumänien. Vår frisparksvariant och sedan dramatiken i förlängningen med underläge och utvisning. Följt av straffavgörandet. Den matchen hade verkligen allt.

Östersunds FK har nu presenterat en kontrollbalansräkning som kommer att väcka reaktion.  Här värderas spelarna till 60 miljoner kronor och plötsligt kan klubben visa ett plus på 23 miljoner och ett eget kapital på 19 miljoner.

Östersunds FK har uppfunnit hjulet för att undvika konkurs. Det framgår i en kallelse till den nya bolagsstämman 21 april. Den nya värderingen är ett sätt att återställa det egna kapitalet och undvika konkurs.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Håll i er nu. Av alla kreativa förslag för att hålla i gång idrotten kommer det kanske mest otroliga från England. Som en möjlighet fortsätta med racingens Storbritanniens GP, finns ett sannerligen unikt förslag -  loppet ska köras åt fel håll. 

 

 

Håll i er nu. AV alla kreativa förslag för att hålla i gång idrotten kommer det kanske mest otroliga från England. Som en möjlighet fortsätta med racingens Storbritanniens GP, finns ett sannerligen unikt förslag -  loppet ska köras åt fel håll. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Enligt The Times kommer fler av säsongens Premier League-matcher att TV-sändas om säsongen kommer igång. Sedan 2012 har England haft förbud att sända klockan 16-matcherna på lördagen.

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.