Ett samtal, sedan var Båstad vinnaren

Telefonsamtalet kom från Tommy Svensson. ”Jag vill återsamla gänget från VM 94. Vi ska fira 20 år med en jubileumsmatch. Kan du hjälpa mig?” Så gick det till när Båstad fick ett event som andra kommuner skulle betala för.
Vem minns inte den här räddningen av Thomas Ravelli? Han blev en av Sveriges folkkäraste fotbollsspelare efter sina avgörande straffräddningar i matchen mot Rumänien i VM 1994.

 

Bo Nilsson berättar om  hur Båstad den 29 juni blir platsen dit hjältarna beger sig. Det landslag som åtskilliga svenskar med ett leende och värme pratar om än i dag och kommer så göra i framtiden.

Oförglömligt

Det var den varma sommaren 1994 när Tommy Svenssons gäng borta i USA stod för den ena sensationella segern efter den andra. Laget avancerade, nådde semifinal och  tog slutligen ett VM-brons.

Det har snart gått 20 år sedan bragden i USA. Nästa sommar återförenas hjältarna från 1994 på planen för att fira jubileet och återskapa VM-febern.

Det är kanske sista gången som alla är samlade så mangrant. Det är i alla fall vad Tommy Svensson själv anar.

Sista chansen?

- Jag har pratat med spelarna och alla är väldigt positiva. Men det här blir förmodligen sista chansen att se hela laget spela live tillsammans, säger Tommy Svensson.

Han ser fram emot dagarna i Båstad som med sin speciella sommarstämning lockar många besökare.

Tommy Svensson känner sedan tidigare Bo Nilsson som driver eget företag och har jobbat mycket med arrangemang under åren.

Så det räckte med ett telefonsamtal, sedan var saken klar.

- När vi fick frågan av Tommy behövde vi ungefär noll sekunder på oss för att tacka ja. Vi förstår att väldigt många platser och bolag gärna hade arrangerat den här matchen. Vi ser det som det finaste uppdrag man kan få i Sverige under 2014, säger Bosse Nilsson som är evenemangsansvarig på Norrviken event.

Kommuner hade betalat

Bo Nilsson och Båstad tar emot gänget med öppna armar.

Andra kommunen skulle göra vad som helst, ja, åtminstone betala en bra slant för att få ett sådant besök och möjligheter till olika evenemang. Med allt vad det innebär för turismekonomin.

- Jo, det är jag medveten om. Det är rena vinstlotten. Vi kan bara tacka och ta emot. Jag tror att de har valt Båstad för vår speciella atmosfär. Matchen är också lagd till söndagen innan tennisveckorna inleds så många kommer hit under den här perioden, säger Bo Nilsson.
94-laget ska spela en match, motståndare är ännu inte klar, men dessutom planeras en rad andra aktiviteter inklusive artistuppträdanden.  

Alla spelare kommer

Hela VM-truppen kommer att vara på plats liksom Tommy Svensson själv och assisterande förbundskaptenen Tord Grip och flera andra ur ledarstaben.

- Detta är ett hedersuppdrag. Vi vill återskapa känslorna, minnena och upplevelserna från VM 1994, säger Bo Nilsson som redan har börjat ta kontakt med näringslivet i Båstad för att bygga upp arrangemanget.

Tioårsjubileet firades i Varberg, där landslaget hade sin uppladdning inför VM i USA.

Tommy påminns ofta

Hur ofta påminns du om sommaren 94?

- Väldigt ofta, det är otroligt vilken genomslagskraft det har fått. När jag är ute kommer det nästan alltid fram någon som vill tacka, till och med ungdomar som inte ens var födda 1994, säger Tommy Svensson.

Vilket är ditt starkaste minne från mästerskapet?

- Kvartsfinalen mot Rumänien. Vår frisparksvariant och sedan dramatiken i förlängningen med underläge och utvisning. Följt av straffavgörandet. Den matchen hade verkligen allt.

Temperaturen i Östersund kryper under nollan men för de ansvariga i Östersunds FK känns det som ljumma vårvindar. På måndagen blev det klart att det anrika byggföretaget Diös blir ny sponsor inför 2020. Under veckan har klubben också betalat av drygt en miljon på skatteskulden.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Sverige  blir platsen för en unik golftävling de tre närmaste åren. På Bro Hof ska 78 damer möta 78 herrar i ett exceptionellt arrangemang i premiären 2020. Affischnamn  och värdar är de svenska essen, Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.