Ett samtal, sedan var Båstad vinnaren

Telefonsamtalet kom från Tommy Svensson. ”Jag vill återsamla gänget från VM 94. Vi ska fira 20 år med en jubileumsmatch. Kan du hjälpa mig?” Så gick det till när Båstad fick ett event som andra kommuner skulle betala för.
Vem minns inte den här räddningen av Thomas Ravelli? Han blev en av Sveriges folkkäraste fotbollsspelare efter sina avgörande straffräddningar i matchen mot Rumänien i VM 1994.

 

Bo Nilsson berättar om  hur Båstad den 29 juni blir platsen dit hjältarna beger sig. Det landslag som åtskilliga svenskar med ett leende och värme pratar om än i dag och kommer så göra i framtiden.

Oförglömligt

Det var den varma sommaren 1994 när Tommy Svenssons gäng borta i USA stod för den ena sensationella segern efter den andra. Laget avancerade, nådde semifinal och  tog slutligen ett VM-brons.

Det har snart gått 20 år sedan bragden i USA. Nästa sommar återförenas hjältarna från 1994 på planen för att fira jubileet och återskapa VM-febern.

Det är kanske sista gången som alla är samlade så mangrant. Det är i alla fall vad Tommy Svensson själv anar.

Sista chansen?

- Jag har pratat med spelarna och alla är väldigt positiva. Men det här blir förmodligen sista chansen att se hela laget spela live tillsammans, säger Tommy Svensson.

Han ser fram emot dagarna i Båstad som med sin speciella sommarstämning lockar många besökare.

Tommy Svensson känner sedan tidigare Bo Nilsson som driver eget företag och har jobbat mycket med arrangemang under åren.

Så det räckte med ett telefonsamtal, sedan var saken klar.

- När vi fick frågan av Tommy behövde vi ungefär noll sekunder på oss för att tacka ja. Vi förstår att väldigt många platser och bolag gärna hade arrangerat den här matchen. Vi ser det som det finaste uppdrag man kan få i Sverige under 2014, säger Bosse Nilsson som är evenemangsansvarig på Norrviken event.

Kommuner hade betalat

Bo Nilsson och Båstad tar emot gänget med öppna armar.

Andra kommunen skulle göra vad som helst, ja, åtminstone betala en bra slant för att få ett sådant besök och möjligheter till olika evenemang. Med allt vad det innebär för turismekonomin.

- Jo, det är jag medveten om. Det är rena vinstlotten. Vi kan bara tacka och ta emot. Jag tror att de har valt Båstad för vår speciella atmosfär. Matchen är också lagd till söndagen innan tennisveckorna inleds så många kommer hit under den här perioden, säger Bo Nilsson.
94-laget ska spela en match, motståndare är ännu inte klar, men dessutom planeras en rad andra aktiviteter inklusive artistuppträdanden.  

Alla spelare kommer

Hela VM-truppen kommer att vara på plats liksom Tommy Svensson själv och assisterande förbundskaptenen Tord Grip och flera andra ur ledarstaben.

- Detta är ett hedersuppdrag. Vi vill återskapa känslorna, minnena och upplevelserna från VM 1994, säger Bo Nilsson som redan har börjat ta kontakt med näringslivet i Båstad för att bygga upp arrangemanget.

Tioårsjubileet firades i Varberg, där landslaget hade sin uppladdning inför VM i USA.

Tommy påminns ofta

Hur ofta påminns du om sommaren 94?

- Väldigt ofta, det är otroligt vilken genomslagskraft det har fått. När jag är ute kommer det nästan alltid fram någon som vill tacka, till och med ungdomar som inte ens var födda 1994, säger Tommy Svensson.

Vilket är ditt starkaste minne från mästerskapet?

- Kvartsfinalen mot Rumänien. Vår frisparksvariant och sedan dramatiken i förlängningen med underläge och utvisning. Följt av straffavgörandet. Den matchen hade verkligen allt.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Haninge kommun storsatsar på barn och ungas hälsa – med hjälp av Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige. Satsningen ska få skolbarn i kommunen att röra på sig och äta lite sundare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.