En fyrbent Kejsare överglänste Zlatan

Det hästjobb som Maharajah hade gjort på söndagen märktes inte mycket dagen efter. Han var pigg, Kejsaren av Paris. Till och med Zlatan kom i skymundan i den franska huvudstaden.
En vinnare har rätt att koppla av. På måndagen vilade Maharajah. Lugnet hade lagt sig och nu återstår bara hemresan. Foto: TT Nyheter


- Normalt är han mer sliten efter ett snabbjobb, säger skötaren Lisa Skogh från träningsanläggningen Grosbois utanför Paris.

Det är där han finns, Grand Prix d’Amerique-vinnaren, som i söndags fick trav-Sverige att jubla och trav-Europa att buga, bocka och konstatera vem det är som regerar i travvärlden - Maharajah!

Underbar dag i Paris

När tränaren Stefan Hultman åkte hem direkt efter loppet, när segerkusken Örjan Kihlström, Travkompaniets ägarrepresentant Annika Lindblom och uppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg (Menhammars Stuteri) åkte hem på måndagen stannade Maharajah och Lisa Skogh kvar på Grosbois.

De vaknade upp till en blå himmel, som blev molnigare och molnigare och luften kändes så där rå och kylig. Men den här morgonen och dagen spelade vädret mindre roll.

Från Maharajahs stall strålade bara värme och det verkade som alla på Grobois hade vägarna förbi just det här stallet denna måndag för att gratulera, ta en titt på honom, fotografera och fråga hur han mår.

Segergädje

- Det har varit en helt tossig måndag. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lisa Skogh.

Hemma i Sverige har Maharajahs seger också väckt stor uppståndelse. Tidningar, radio, TV, sociala medier har förmedlat söndagstriumfen på alla tänkbara sätt.

På Stefan Hultmans träningsanläggning Yttersta på Ekerö började telefonen gå varm tidigt på måndagsmorgonen där Tommy Berghagen höll ställningarna då chefen Stefan Hultman hemifrån, via telefon, deltog i TV-program, där han om och om igen fick berätta om söndagens lyckokänslor och glädjetårar.

Media överröste med beröm

- Det var jättekul i går, men i dag är en ny dag och vi har 72 hästar som måste skötas och tränas. Ja, det fattas så klart en, han som är kvar i Paris, sa Tommy med ett leende.

I tidningar har travkrönikörerna öst superlativer och lovord över den svenska insatsen och segern på Vincennes och profiler som Erik Adielsson och Stig H Johansson har stämt in i hyllningskören och betonat vilken fantastisk prestation teamet bakom Maharajah har gjort.

I flera franska tidningar får också Maharajah stora rubriker. Störst givetvis i facktidningen Paris Turf:

Hultman en rêvait, Maharajah l’a fait! ”Hultman drömde, Maharajah gjorde det”, står det i stor stil på förstasidan med bilder på Stefan Hultman när han lyfter segerstatyetten och när Örjan Kihlström skär mållinjen med högerarmen i triumf mot skyn. Inne i tidningen är det flera artiklar om svenskarna.

I Le Parisien är det en helsida från tävlingarna på Vincennes med en stor bild på Maharajah och Örjan Kihlström när de går i mål och rubriken är kort och gott: Maharajah de l’Amerique.

Nya lopp med stora pengar

I Frankrikes stora sporttidning L’EQUIPE får man leta lite längre för att hitta en artikel om Prix d’Amerique eftersom Frankrikes EM-guld i handboll dominerar, men på tidningens ekonomisida konstateras det att Maharajah vann det 93:e Grand Prix d’Amerique och belönades med 450 000 euro.

Vilket ger en naturlig övergång till hur framgångsrik Stefan Hultman varit i Paris under det franska vintermeetinget på Vincennes genom åren tack vare Naglo och Maharajah.

Redan i februari har Maharajah möjlighet att starta i Prix de France den 9:e och i Prix de Paris den 23:e med 400 000 euro i total prissumma i respektive lopp.

Och det roliga behöver inte ta slut där. Maharajah är ju bara nio år och får tävla ytterligare en säsong i Frankrike.

Fakta

Deras bedrifter

Naglo tjänade 5 216 718 kronor på Vincennes av totalt 12 837 145 kronor. Han vann fyra av totalt 27 segrar på banan.

  • Prix d’Amerique fyra 2004, sexa 2006
  • Prix de Belgique etta 2004
  • Prix de France etta 2004, 2005
  • Prix Ariste Hemard etta 2003

Maharajah har tjänat 10 086 010 kronor på Vincennes av totalt 23 488 423 kronor. Han har vunnit tre av totalt 31 segrar på banan.

  • Prix d’Amerique Etta 2014, tvåa 2010, fyra 2011
  • Prix de Belgique Etta 2011
  • Prix de France Tvåa 2011
  • Prix de Paris Etta 2011
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.