Finansiären är vd:n själv

Thomas Johansson antog uppgiften och blev tillförordnad vd i februari. Sedan dess har han jobbat tolv timmar dagligen och nu avslöjas att det är han som går in med 10 miljoner kronor för att rädda AIK Hockey.
Thomas Johansson räddar AIK Hockey undan konkurs, både som ordförande och finansiär.

 

Degraderingen, grishuvuden på AIK-ledares bilar, en utbredd stor besvikelse – men AIK Hockey tycks resa sig ur bedrövelsen.

Thomas Johansson sa ja till att hoppa in som vd för två månder sedan. Sedan dess har han inte gjort annat än jobbat med klubbens ekonomi. Den existerade egentligen inte, AIK var dömt till undergång.

Han höll fasad

- Det saknades 10 miljoner och vi kunde inte betala ut spelarlöner, medgav Thomas Johansson när han berättade om villkoren vid ett medlemsmöte i AIK.

Fram till dess har han föredragit att hålla en fasad.

- Det är oerhört inspirerande att få vara ansvarig för AIK Ishockey. Vi är i en tuff situation men har stor potential att vända allt  här till något positivt.

Så sa han när han tillträdde för åtta veckor sedan. Verkligheten var en helt annan.

- Det var ett ekonomisk kaos. Jag har jobbat nästan 24 timmar om dygnet. Har rotat i gamla papper och försökt se någon utväg.

"Långsiktigt lån"

Supportrarna uppfattat det som stiltje. I själva verket ansträngde sig Thomas Johansson natt och dag för att rädda klubben från konkurs.

Skulderna uppgick till 10 miljoner, men i torsdags kommunicerades nyheten om att ”Räddningen blev en extern finansiär som i sista stund gick in med 10 miljoner kronor.” Thomas Johansson sa också:

- Det är ett långsiktigt lån med låg ränta. Hade han haft mer pengar hade han stoppat in dem direkt, svarade Thomas Johansson och antydde redan då vad som egentligen var sanning.

"Jo, det är jag"

Det tog två dagar, sedan avslöjades att finansiären var Thomas Johansson själv.Han har ett förflutet inom livsmedelsbranschen och kan efter framgångsrikt företagande ge AIK finansiella möjligheter till en fortsättning. 

Slutligen erkände han i DN att ”Ja, så är det”.

Han insåg att det var enda möjligheten. Det fanns inte tid till att söka räddning på annat håll.

- Vi ska bygga ett starkt AIK. Med stöd av fans och sponsorer.Med riktiga budgetar.

Det där med hjärtat

Han betonar vikten av att tänka företagsmässigt och mindre med hjärtat...

Sagt av samme man som uppenbarligen har ett mycket stort hjärta för sin klubb.

- Se det som ett lån med låg ränta.

Nu har Thomas Johansson gett AIK Hockey åtminstone tillfälligt andrum, men fortsättningen är ändå minst lika tuff.

- Vi måste få ihop 20 miljoner i spelarbudget för att ha möjligheter att hävda oss.

- Vi ligger långt efter övriga klubbar. Vi måste först ha tag på en tränare och en målvakt. Där börjar man bygga ett hockeylag.

Att ha en sådan person som Thomas Johansson är inte heller helt fel.

Thomas Ejderhov

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.