Jättelik hyllning till den störste

En fantastisk hyllning till en ledare och mecenat. Men så var Benny Rosén i Örgryte IS som ingen annan. Hur många miljoner han har skänkt till klubben är det ingen som vet, men det är åtskilliga.
Med en ny logo på vänsterärmen ska spelarna i Örgryte hylla Benny Rosén.

 

ÖIS´s hemmamatch mot Oskarshamn blev i alla avseenden något att minnas. Strålande, väder, hemmaseger på Valhalla IP och därmed serieledning för den gamla storklubben.

Hade klappat takten

- Hade Benny varit här skulle han ha sjungit med grabbarna och stått där i omklädningsrummet och klappat takten med käppen, som Björn Nilsson på ÖIS kansli uttrycker det.

Klubben genomförde en hyllning av den största supportern och den mest trogne medlemmen, men att det i alla delar skulle bli så lyckat, var mer än förväntat.

Före matchen ställde spelarna upp sig och tillsammans med 1 674 åskådare hölls en lång applåd framför ett jättelikt tifo och ceremonin måste ha varit en av de största hyllningarna till en enskild person inom svensk fotboll.

Älskade idrott och människor

Benny Rosén var svag för sina ungdomsföreningar, Lundens AIF och Skene IF, han var också boxningsvän och hjälpte stans föreningar, han gillade handboll, men största delen av hans hjärta hörde till Örgryte IS.

Hans insatser var oräkneliga. Hur mycket pengar han har hjälpt ÖIS med är det ingen som vet. Försök har skett för att åtminstone få en viss uppskattning på omfattningen, men även trotjänare och nära vänner till Benny Rosén har gett upp.

Så mycket pengar handlar det om.

Skänkte tillbaka pengarna

När ÖIS har varit i kris under de senaste decennierna har Benny Rosén funnits där. Han köpte in ÖIS-gården och såg till att klubben fick pengar. Inte bara en gång utan två gånger! Och varje affär har handlat om runt 10 miljoner. Sedan har han skänkt tillbaka klubbhuset och anläggningen till föreningen.

När klubben har visat underskott har Rosén funnits där. När spelare skulle värvas likaså. När något har saknats... I 20, 30 och fler år. Han har fixat och skapat möjligheter, lägenheter, möbler, ja, allt.

"Vad kostar det?", var hans ständiga svar när det behövdes pengar.

Och Rosén ställde upp.

Kompis med alla

Han var kompis med alla, från ungdomslagen till seniorerna och han hade kontakter överallt i stan med allt vad det innebar.

”En av de två viktigaste personerna i Örgrytes fotbollsförening genom alla år. Grundaren Wilhelm Friberg var den ene – och Benny den andre”, som sportchefen Kent Carlzon uttryckte det.

Och Björn Nilsson påpekar:

- Vi har röd färg som står för kärlek och blå färg som avser troget. Benny om någon står för det. 

- Han var en mycket speciell människa. Så godhjärtat och så omtyckt, och i det längsta en i gänget. Han älskade att träffa spelarna, diskutera och vara delaktig.

Benny Rosén var ungdomsledare i åtta år, styrelsemedlem i över 20 år varav sju som ordförande, lagledare i elva år och blev hedersmedlem år 2000. Han belönades med stans speciella medalj för sina insatser.

Stor byggbolag

Benny Roséns pappa Ernst grundade det bygg- och fastighetsbolag som blev ett av Göteborgs största. Benny Rosén var en av delägarna och jobbade där under hela sitt liv. 1984-1994 ledde han bolaget som verkställande direktör för att sedan fortsätta som styrelsens ordförande under 1994-2006.

Den 26 april avled Benny Rosén. Han fick lunginflammation, vårdades på sjukhuset men drabbades av en hjärtattack. Mr Örgryte blev 84 år gammal.

Vid begravningen var kyrkan fylld av människor och ÖIS medverkade med en stor fana. Lördagens hyllning blir inte enskild. Under resten av säsongen bär ÖIS-spelarna en stor specialgjorda logo på matchtröjan.

Thomas Ejderhov

 

 

 

 

Fakta

Benny Rosén, Mr Örgryte, blev 84 år gammal. Han var en unik ledare inom svensk idrott.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.