SAS-chef blir Färjestads nye VD

Stefan Larsson lämnar jobbet som General Manager Americas inom SAS, med ansvar för bolagets Nordamerikanska verksamhet, och blir ny vd för Färjestads BK.
Färjestad mobiliserar och rekryterar en ny vd i Stefan Larsson från SAS. Det innebär också att Håkan Loob får en ny uppgift.

 

- Jag hoppas kunna vara en stark drivkraft i Färjestads fortsatta framgång och utveckling, säger Larsson som flyttar hem från USA till Värmland.

Färjestad har under året beslutat förändra sin organisation vilket innebär att Håkan Loob utsetts till General Manager med ansvar för hela den sportsliga verksamheten.

Stark kravprofil

Tillsammans med rekryteringsbolaget Alumni har organisationen sökt en ny VD med ansvar för marknads- och kommersiell utveckling samt ekonomi. 

Nu ha styrelsen utsett Stefan Larsson till ny VD för Färjestad BK.

- Stefan har den kompetens och de egenskaper vi sökt och motsvarar mycket bra den kravprofil vi satt upp, säger Färjestads ordförande Sture Emanuelsson.

Lämnar USA

Larsson är för närvarande Regional General Manager Americas i SAS, Scandinavian Airlines System, och är sedan två år tillbaka stationerad i New York ansvarig för Scandinavian Airlines North America Inc.

Stefan Larsson har haft en rad tunga befattningar inom SAS.Senaste uppdraget i Sverige var i rollen som Director Key Account Management. 2008 rekryterades Larsson till rollen som till General Manager för Belgien och Luxemburg för att knappt två år senare utses till Regional General Manager Western Europé. Totalt blev det fyra år för Larsson i Europa innan han kom till New York och uppdraget som Regional General Manager för Nordamerika.

Han har varit verksam inom flygbranschen och bolaget sedan första uppdraget hos Linjeflyg i Karlstad 1987.

Larsson har nu tillsammans med sin familj tagit beslutet att efter sex år utomlands flytta tillbaka hem till Värmland.

Internationell karriär

- Gemensamt i  familjen har vi kommit till beslutet att flytta hem. Min fru Maria vill tillbaka till sin yrkeskarriär och jag har en dotter (18) som börjar på universitet i höst och en son (16) som ska läsa ekonomi på Tingvallagymnasiet.

Larson är en internationellt erfaren ledare med förmåga att leverera resultat, driva utvecklings- och förändringsarbete samt motivera medarbetare i olika situationer, miljöer och kulturer. 

Han har en stark kombination av strategisk förmåga och taktiskt genomförande, en bred kunskap inom ett flertal områden som t.ex. ledning, distribution, försäljning, strategi, loyalitetssystem, e-commerce och marknadsföring.

Tillbaka till Värmland

Han har en erkänd strategisk förmåga och bedöms som en skicklig relationsbyggare och kommunikatör.

- Jag vill hälsa Stefan och hans familj välkommen hem  till Karlstad och Familjen Färjestad, säger ordförande Sture Emanuelsson.

Larsson är en värmlänning i exil och upplever att han nu ”flyttar hem”. Familjen har nyligen köpt ett sommarhus i karlstadstrakten.

- Jag hoppas kunna bidra med att var en stark drivkraft i Färjestads fortsatta utveckling, säger Larsson som tillträder sin tjänst senast den 1 oktober.

"Hockey en färskvara"

- Likheterna mellan mitt nuvarande uppdrag och Färjestad är många; en spännande blandning av allt från internationella kontakter, media, näringsliv, upplevelseindustri till e-handel. 

Larsson ser ytterligare en intressant likhet mellan sitt nuvarande uppdrag och vd-jobbet i Färjestad.

- I båda fallen handlar det om ”färskvara” som inte kan lagras. När planet lyft eller matchen spelats kan inte varan säljas om igen.

Lars (inte verifierad)

tis, 2014-07-08 00:04

1. Från ett

Sjunkande skepp till ett annat. Ska vi ge honom 12 månader i "familjen"? Ingen utböling kan klara sig, det borde styrelsen veta vid det här laget. Men man behöver väl nya lik i garderoben nu när Czarnecki är färdigbetald. Final och mångmiljonförlust innebär nedskärningar. Vilket i denna bransch leder till mediokra resultat sportsligt. Vilket leder till urholkad ekonomi. Att leda en hockeyklubb av FBK:s kaliber är svårare än ett riktigt toppjobb inom näringslivet. Det kommer den gode Stefan att bli varse. Det är också som att klubben måste legitimera sin utnämning, som om man inte riktigt tror på den. Se bara den längsta beskrivning av CV som en klubb nånsin gjort på sin hemsida. Ja, ja, vi vet att meriterna ser fina ut. Från SAS med miljardförluster... // tveksam FBK-supporter
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.