Tre nygamla namn presenteras

Ralf Edström ut, tre välkända namn in. Förändringarna på radiosporten är omfattande.
Håkan Mild kunde inte hålla sig borta från fotbollen. Efter bara ett halvår utan engagemang sa han ja när frågan kom från Radiosporten. Foto: TT

 

Jörgen Jönsson, Magnus Muhrén och Håkan Mild blir nya experter inom ishockey, bandy respektive fotboll.

- Vi förstärker genom tre av de främsta inom sina idrotter, säger Radiosportens chef Markus Boger.

En profil fattigare

Men en favorit slutar. Ralf Edström, 62, som gjort över 30 år som fotbollsexpert för Radiosporten, är inne på sin sista sejour i och med det avtal som går ut efter den här säsongen. Hans sista match som expert för Radiosporten blir EM-kvalet Moldavien-Sverige den 27 mars efter årsskiftet.

- Jag hade inte haft något emot att fortsätta ännu längre, men allt har sin tid. Radiosporten har varit en härlig arbetsplats för mig och jag önskar de unga all lycka. Jag förstår att man också behöver föryngra, säger Ralf Edström.

- Det har varit underbara dryga 30 år, åtta VM-turneringar och sex EM-slutspel. Det är få förunnat att få titta på fotboll och tjäna pengar och få se så många stora matcher och finaler. Att sitta på en fullsatt VM-final är fantastiskt.

- Det är jobbigt, det måste jag säga.

Ralfs 32 år

Sportchefen Markus Boger förklarar:

- Ralf har verkligen gjort ett fantastiskt jobb. Han har varit här i 32 år och blivit mycket uppskattad, men vi kände att det var dags att göra den här förändringen. 

- Det är bra läge nu, vi har precis avslutat ett VM, och vi får ge nästa person tid på sig att komma in i det. För det är ett svårt jobb som Ralf har gjort, det ska man veta om.

Starka meriter

Nykomlingarna kunde inte vara mer erfarna. Samtliga tre starka meriter från idrottsplanerna och framför allt en stor bredd i sin erfarenhet, som svenska mästare, utlandsproffs och landslagsstjärnor i ledande roller. Alla tre har också vunnit SM-guld fem gånger. 

Jörgen Jönsson går in på hockeysidan och får sällskap av Radiosportens Kristofer Ottosson och Lars-Gunnar Jansson.

- Det känns jättekul att få vara med och kunna bidra igen. Jag var ju med och kommenterade för några år sedan, bland annat i Vancouver-OS och jag trivdes alldeles förträffligt, säger Jönsson om uppdraget.     

Ny reportageserie

På bandysidan ska Magnus Muhrén ersätta Göran Rosendahl som i våras blev tränare för Hammarby Bandy.

- Det här ska bli jäkligt kul, ett perfekt sätt att behålla kontakten med bandysporten nu när lag slutat som aktiv. Jag hoppas bidra med gedigen kunskap och dela ut både ris och ros på ett balanserat sätt, säger han.

Håkan Mild blir fotbollsexpert tillsammans med Richard Henriksson, Johanna Frisk och Anette Börjesson.

- Det ska bli riktigt roligt. Jag gillar verkligen Sportextra och ser mycket fram emot det här, säger Mild.

Under vintern kommer Radiosporten också att producera en reportageserie i tre delar, med utgångspunkt från Ralf Edström och hans erfarenhet under 32 år – med fokus på de udda matcherna, de stora profilerna och godbitar som inträffat bakom kulisserna.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.