Flickfotbollsfantast får kungligt stöd

Cecilia Andrén Nyström startade Futebol dá forca 2012 för att stärka unga tjejers självkänsla och förändra världen med hjälp av fotboll. Nu får organisationen 200 000 kronor i stöd ur Kronprinsesseparets stiftelse för att utveckla sin svenska verksamhet.
Cecilia Andrén Nyström flyttade till världens tredje fattigaste land, Mocambique, och inledde en karriär som, inte ens hon själv kunde föreställa sig.

 

”Alla barn ska få möjlighet att växa upp till trygga och starka individer” skriver kronprinsesseparet Victoria och Daniel på stiftelsens hemsida, där det också framgår att stiftelsen arbetar för att minska utanförskapet och därmed dess negativa konsekvenser.

Blev tränare oplanerat

Cecilia Andrén Nyström har sett utanförskapets konsekvenser som fotbollstränare för unga tjejer. Men hon har också sett fotbollens kraft i förändringar. 

Hon har gjort det i Sverige, men framför allt i Mocambique, världens tredje fattigaste land, dit hon flyttade med sin mamma 2012.

Till skillnad mot många andra valde Cecilia Andrén Nyström att göra något av sin nyvunna kunskap.

Cecilia bad en vän att få följa med och titta på en fotbollsträning för tjejer i Mocambiques huvudstad Maputo. Flickorna samlades i en ring kring den blonda, bleka tjejen från Sverige och studerade henne förväntansfullt. Det var då hon förstod vad som höll på att hända.

Verksamhet i fyra länder

- De såg mig som deras nya tränare. Eftersom jag skulle bli hämtad av en bil några timmar senare fanns det ingenstans att fly. Det var bara att göra det bästa av situationen, berättar Cecilia Andrén Nyström som antog utmaningen, började träna tjejerna, såg deras självkänsla växa, liksom verksamheten i takt med att allt fler flicklag bildades. Därmed kom även de sportsliga framgångarna.

För att kunna hantera det stora intresset startade hon stiftelsen Futebol dá forca, vilket är portugisiska och betyder ”Fotboll ger styrka”. 

I dag har stiftelsen utbildat över 300 ledare och ytterligare 5 500 fotbollsspelare i fyra länder: Mocambique, Zambia, Sverige och Finland. Lägg därtill ytterligare cirka 200 000 personer i form av främst manlig publik i Mocambique och Zambia som fått information om varför det är viktigt att flickor får spela fotboll, och varför det inte är okej att kalla dem ”horor” eller trakassera dem sexuellt.

Fyrdubblat omsättningen

För detta arbete prisas nu 22-åriga Cecilia Andrén Nyström. Hon och Futebol dá forca får 200 000 kronor ur Kronprinsesseparets stiftelse.

- Pengarna kommer väl till pass. Det kostar att driva verksamheten, och det är svårt att få ihop ekonomin även om vi har gått från 350 000 i omsättning sedan starten för snart tre år sedan, till drygt två miljoner i dag. Vi skulle behöva fyra miljoner för att säkra verksamheten, förklarar Cecilia Andrén Nyström. 

Ett mer utförligt reportage med Cecilia Andrén och hennes hisnande historia om att göra världen till en bättre plats med hjälp av fotboll för unga tjejer, kan du läsa här på Idrottens Affärer inom kort. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.