Världsmästare kämpar mot rasism

Världsmästare med Frankrike 1998 och över 500 matcher i Monaco, Parma, Juventus och Barcelona. Nu kämpar den 42-årige före detta försvararen Lilian Thuram mot rasism med pennan som vapen.
Arjen Robben försöker lura Lilian Thuram, och Willy Sagnol, vid en match I EM 2008 i Bern. Slutligen vann holländarna med 4-1. Efter den säsongen slutade Thuran med fotbollen. Foto: Luca Bruno, AP Photo/TT

 

Världsmästare med Frankrike 1998 och över 500 klubbmatcher på högsta internationella nivå. Nu kämpar den 42-årige före detta försvararen Lilian Thuram mot rasism med pennan som vapen.

I flera storklubbar

Lilian Thuram spelade 142 matcher i landslaget mellan 1994 och 2008, med VM-guldet på hemmaplan 1998 som höjdpunkten. Lägg därtill 501 matcher under 17 år, 1991-2008, fördelat på följande fyra framgångsrika klubbar, så har vi summerat en av den internationella fotbollens mest kraftfulla karriärer:

• AS Monaco: 1991-1996

• Parma FC: 1996-2001

• Juventus FC: 2001-2006

• FC Barcelona: 2006-2008

Mångkulturellt landslag

Lilian Thuram var försvarsklippan i ett mångkulturellt landslag som inte bara vann VM 1998 och påföljande EM 2000 (som första nation i historien), utan även vann det franska folkets hjärtan.  Les Bleus blev Folkets Lag tack vare sin mångkulturella prägel. Andra stjärnor med rötterna i existerande och före detta franska kolonier och departement var bland andra Zinedine Zidane, Youri Djorkaeff, Marcel Desailly och Thierry Henry.

Efter karriären har Lilian Thuram inte likt många andra stannat kvar i fotbollen som tränare eller klubbledare. Han har lämnat fotbollen helt och blivit författare med fokus på kampen mot rasism. 

Nyligen var han i Sverige för att lansera sin bok Mina svarta stjärnor som handlar om 45 svarta förebilder i historien.

Väckte politiskt engagemang 

Mohamed El Abed och Patrik Engström, reporter respektive fotograf på Nordeas tidning Fair, träffade Lilian Thuram i en skola i Skärholmen där han talade inför en fullsatt idrottshall. Den före detta världsstjärnan, som föddes i Guadeloupe och växte upp i Paris tuffa förorter, gav då sin syn på rasism i allmänhet och rasism inom idrotten i synnerhet till tidningens utsända:

- Jag brukar säga att jag blev svart när jag fyllde nio. Det var genom andras blickar som jag upptäckte min hudfärg. Jag förstod att rasism var ett historiskt betingat fenomen. Det var då mitt politiska engagemang väcktes, säger Thuram och fortsätter: 

- Rasism inom sport speglar rasism i hela samhället. Och så länge samhället inte tar rasism på allvar kommer det inte att ske en förändring i sporten. 

Stod upp för ungdomarna

Boken Mina svarta stjärnor har blivit översatt till italienska, spanska och portugisiska. Lilian Thuram berättar för tidningen Fair om möten med människor som har läst boken.

- Jag har mött många människor som säger att de önskat att de läst boken som unga. Det har skapat en förståelse för den kulturella konstruktionen av rasism. Och först då kan man börja kampen!

Lilian Thurman har fört den kampen länge. Bland annat stod han upp för ungdomarna i Paris förorter under upploppen 2005, när Nicolas Sarkozy, vid den tiden inrikesminister, kallade ungdomarna som deltog i upploppen för ”avskum”. Thuram tog ställning med orden: ”Om de är avskum, då är jag det med!” 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.