Han räddade HIF undan konkurs

Helsingborgs IF skapar ett nytt riskkapitalbolag för att slippa hamna i samma ekonomiska fälla som i våras när en konkurs var hotfullt nära. Återuppbyggnaden kan ske mycket tack vare Kenneth Nilsson, bankdirektör och stor fan av HIF.
Kenneth Nilsson är bankdirektören och Helsingborgs IF:s store finansiär. Mycket tack vare bankens många miljoner har klubben undkommit skuldfällan.

 

Det är Helsingborgs Dagblad som berättar om ett händelserikt 2015, i både negativ och positiv bemärkelse. 

Att klassiska HIF skulle gå i konkurs låter verklighetsfrämmande, men så allvarlig var situationen. Nu avslöjas att klubben undgick det värsta scenariot tack vare en bank som gick in med 15 miljoner kronor.

"De bad om hjälp"

Bara en snabb undsättning från Resurs Bank räddade Helsingborgs IF från ett bistert öde. 

- Claes (Ohlsson, HIF-ordförande) bad oss om hjälp, vi hade en bra diskussion som slutade med att vi beslöt oss för att gå in med den summan, medger Resurs Banks vd Kenneth Nilsson i Helsingborgs Dagblad.

Banken är inte bara klubbens största sponsor utan också dess livräddare.

"Vi hade en plan B"

För 15 miljoner fick banken andelar i David Accam och ett antal unga spelare. Tillsammans med tidigare externt kapital intecknades Accam till drygt 65 procent.

HIF-ordföranden Claes Ohlsson berättar:

- Vi hade ett antal verktyg att välja mellan. Vi diskuterade också med utländska fonder. Enda sättet att klara ekonomin var att sälja spelarandelar. Men ingen lösning blev riktigt bra och då vände jag mig till Resurs Bank. Hade inte de sagt ja fanns det en plan B som gick ut på att samla ihop många små sponsorer.

Han berättade inget

Claes Ohlsson fick för övrigt kritik på årsmötet för att han inte hade informerat  om spelarköpen för 14 miljoner.

- I princip gör vi aldrig det och vi såg ingen anledning att göra det den här gången heller.

HIF hade sedan tidigare en kredit hos Resurs Bank på 10 miljoner. Men den nya uppgörelsen innebar att klubben blev fri från krediten och slapp räntan.

- Enda sättet att betala checkkrediten var att sälja spelare. Vi hade inte klarat det på driften, säger Claes Ohlsson.

En unik bank

Resurs Bank är en betydande del av HIF. Det är ett unikt engagemang. Att en bank går in så kraftfullt i en förening är synnerligen ovanligt. 

- Jag hade inte ens funderat på att investera eller sponsra om det inte vore just HIF. Jag har ett löjligt stort hjärta för laget, säger Kenneth Nilsson.

Resurs Bank har växt från 2 miljarder till över 11 miljarder i omsättning, från 60 till över 200 medarbetare och beskrivs som en stark nischbank med säljfinans som huvudprodukt.

Styrelsen kan säga stopp

I Helsingborgs Dagblad får han frågan om det inte är en risk för att hans fotbollshjärta är för stort?

- I så fall sätter styrelsen stopp. Den är ju med och fattar besluten.

Resurs Bank har investerat åtskilliga miljoner i HIF under åren.

- Det handlar om tvåsiffriga miljoner under hela avtalsperioden (2009-2015), säger Kenneth Nilsson.

Då ska banken få del av affären

I parternas avtal finns alltså möjligheten till intäkter. Resurs Bank kan bli en vinnare om rätt spelare säljs till rätt belopp.

- Vi ställer inga krav vare sig som sponsor eller investerare men vi förväntar oss förstås ett sportsligt resultat så att klubben och vi syns i media, säger Kenneth Nilsson.

Att stärka en klubbkassa via försäljning av spelarandel har blivit allt vanligare i fotbolls-Sverige. Å andra sidan blir behållningen desto mindre när spelaren väl flyttar.  

Många intecknade

I HIF är modellen mycket vanlig. Ett flertal spelare är redan ”sålda”enligt uppläggetr "en satsad miljon kan ge tillbaka maximalt 1,5". Undantaget är om en finansiärer eller ett företag vill investera enbart i en utvald spelare, då kan behållningen bli 1,75.

I slutet på 2015 går Resurs Banks sponsoravtal med HIF ut. Då har banken ökat HIF:s resurser med runt 50 miljoner kronor.

- Det finns ett intresse från vår sida att förhandla om en fortsättning. Vi ser långsiktigt på det här, kommenterar Kenneth Nilsson.

Sådana ord älskar HIF:s ledning att höra.

Nytt riskkapitalbolag

I HIF smider de ansvariga planer på att bilda ett nytt riskkapitalbolag med hopp om att nå 20 nya miljoner kronor. Hela spelartruppen ska erbjudas ett antal finansiärer via en stiftelse som äger bolaget. arbetsnamnet är HIF-fonden AB och är tidsbestämd till åtta år för att ge klubben ett stabilt kapital.

Och Resurs Bank, hur resonerar man där?

- Det är för tidigt för att säga ja eller nej. Men det skulle inte göra mig något om HIF byter ut oss mot andra investerare om vi inte längre behövs. Att stödja en fotbollsklubb är inte vår kärnverksamhet, säger Kenneth Nilsson.

I HIF finns förhoppningen att den nya modellen ska godkännas av Fifa som annars vill få stopp på ett tredjepartsägande.

Ikväll har Östersunds Fotbollsklubb ett extra årsmöte. Bara två frågor på dagordningen: en nödvändig valberedning och stadgar som är RF:s normalstadgar. Men de som tror att det ska bli ett lugnt möte tror fel. ÖFK:s supporterförening Falkarna är på krigsstigen. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Göteborgsvarvet får ny chef.och det blir för första gången kvinna som högst ansvarig. Annika Knutsson byter stol på göteborgsvarvets kansli. Hon blir Race director för Göteborgsvarvet  och tillförordnad förbundschef för Göteborgs Friidrottsförbund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.