Hon valde att hoppa av

Mona Sahlin var den person som i dag skulle ha presenterats som valberedningens förslag till att leda idrotts-Sverige de närmaste åren. Hon skulle bli RF:s nye ordförande. Men dagen innan hoppade hon av med omedelbar verkan.
Karin Mattsson Weijber stod fast vid sitt besked om att avgå. Men RF skulle få ytterligare en kvinnlig ordförande i Mona Sahlin, var det tänkt.

 

Mona Sahlin har erfarenhet från olika ledaruppdrag i Nacka och är idrottsintresserad. Detta kombinerat med hennes politiska bakgrund utgjorde en idealisk plattform för uppdraget som RF-ordförande. 

Sahlin skulle lära sig

Vid riksidrottsmötet i Luleå för två år sedan valdes Mona Sahlin in som ledamot. Även om det inte sades högt var det en informell sanning att tanken var att hon skulle ersätta Karin Mattsson Weijber som då hade meddelat att hon inte ville gå in i en ny mandatperiod utan ämnade slutade.

Karin Mattsson Weijber har hållit fast  vid sitt beslut och avgår om en månad. 

Ersättaren fanns redan på plats i styrelsen. Mona Sahlin var en blivande ny ordförande och fick platsen för att lära sig hur RF fungerar. Men under perioden har Mona Sahlin inte valt eller kunnat prioritera uppdraget i sådan omfattning att valberedningen kunde nominera henne till ordförandeposten, istället började andra nomineringar trilla in, en nog så tydlig signal till valberedningen.

Sahlin valde att sluta

När Mona Sahlin började inse vartåt det lutade beslutade hon sig för att meddela valberedningen att hon inte kandiderade trots att hon egentligen satt på ett fyraårigt mandat, något som genom sammanslagning av SISU:s och RF:s styrelser inte längre gällde. I helgen lät Mona Sahlin meddela att hon lämnar Riksidrottsstyrelsen (RS) med omedelbar verkan.

Mandatperioden är på fyra år, men Sahlin väljer nu att hoppa av efter halva tiden. Som skäl anger hon tidsbrist. Sahlin fick förra sommaren regeringens uppdrag att bli nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

"Jag har trivts i RS - men tidsmässigt så fungerar det inte med det viktiga uppdraget mot extremism som tar allt mer tid. Därför lämnar jag styrelsen", säger Sahlin i ett uttalande.

Fakta

RF:s och Sisus valberedningar förslag till styrelseledamöter:

Susanne Erlandsson, omval RS, nyval FS, två år Suzanne Lundwall, Omval RS, nyval FS , två år Anita Edlund, omval RS, nyval FS, två år Anna Iwarsson, nyval RS, nyval FS, fyra år Lotta Kellander, Nyval RS, omval FS, fyra år Stefan Bessman, omval RS, nyval FS, två år Ola Lundberg, nyval RS, omval FS, två år Tommy Ohlström, omval RS, nyval FS, fyra år Tomas Eriksson, nyval RS, nyval FS, fyra år Håkan Leeman, nyval RS, nyval FS, fyra år.

Val sker vid Riksidrottsmötet i Helsingborg den 31 maj.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.