Hon valde att hoppa av

Mona Sahlin var den person som i dag skulle ha presenterats som valberedningens förslag till att leda idrotts-Sverige de närmaste åren. Hon skulle bli RF:s nye ordförande. Men dagen innan hoppade hon av med omedelbar verkan.
Karin Mattsson Weijber stod fast vid sitt besked om att avgå. Men RF skulle få ytterligare en kvinnlig ordförande i Mona Sahlin, var det tänkt.

 

Mona Sahlin har erfarenhet från olika ledaruppdrag i Nacka och är idrottsintresserad. Detta kombinerat med hennes politiska bakgrund utgjorde en idealisk plattform för uppdraget som RF-ordförande. 

Sahlin skulle lära sig

Vid riksidrottsmötet i Luleå för två år sedan valdes Mona Sahlin in som ledamot. Även om det inte sades högt var det en informell sanning att tanken var att hon skulle ersätta Karin Mattsson Weijber som då hade meddelat att hon inte ville gå in i en ny mandatperiod utan ämnade slutade.

Karin Mattsson Weijber har hållit fast  vid sitt beslut och avgår om en månad. 

Ersättaren fanns redan på plats i styrelsen. Mona Sahlin var en blivande ny ordförande och fick platsen för att lära sig hur RF fungerar. Men under perioden har Mona Sahlin inte valt eller kunnat prioritera uppdraget i sådan omfattning att valberedningen kunde nominera henne till ordförandeposten, istället började andra nomineringar trilla in, en nog så tydlig signal till valberedningen.

Sahlin valde att sluta

När Mona Sahlin började inse vartåt det lutade beslutade hon sig för att meddela valberedningen att hon inte kandiderade trots att hon egentligen satt på ett fyraårigt mandat, något som genom sammanslagning av SISU:s och RF:s styrelser inte längre gällde. I helgen lät Mona Sahlin meddela att hon lämnar Riksidrottsstyrelsen (RS) med omedelbar verkan.

Mandatperioden är på fyra år, men Sahlin väljer nu att hoppa av efter halva tiden. Som skäl anger hon tidsbrist. Sahlin fick förra sommaren regeringens uppdrag att bli nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

"Jag har trivts i RS - men tidsmässigt så fungerar det inte med det viktiga uppdraget mot extremism som tar allt mer tid. Därför lämnar jag styrelsen", säger Sahlin i ett uttalande.

Fakta

RF:s och Sisus valberedningar förslag till styrelseledamöter:

Susanne Erlandsson, omval RS, nyval FS, två år Suzanne Lundwall, Omval RS, nyval FS , två år Anita Edlund, omval RS, nyval FS, två år Anna Iwarsson, nyval RS, nyval FS, fyra år Lotta Kellander, Nyval RS, omval FS, fyra år Stefan Bessman, omval RS, nyval FS, två år Ola Lundberg, nyval RS, omval FS, två år Tommy Ohlström, omval RS, nyval FS, fyra år Tomas Eriksson, nyval RS, nyval FS, fyra år Håkan Leeman, nyval RS, nyval FS, fyra år.

Val sker vid Riksidrottsmötet i Helsingborg den 31 maj.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.