Alfredssons galanta gåva

När Kungsbacka Golfklubb ville förbättra träningsmöjligheterna för i synnerhet de yngre spelarna hörde förre NHL-proffset Daniel Alfredsson av sig. Det slutade med att han betalade in 500 000 kr till ett nytt gym.
Daniel Alfredsson älskar västkusten och vistas varje sommar i fritidshuset i Kungsbacka. Där finns också golfbanan som han nu har sponsrat med 500 000 kr. Foto: Jessica Gow, TT

 

Daniel Alfredsson har ett fritidshus i närheten av banan och brukar ofta spela där. Han har en särdeles talang för golf och bedömare tror att han hade kunnat lyckas riktigt bra även i den sporten.

Vill hjälpa klubben

Efter 18 år i NHL tog han besked att avsluta hockeykarriären i fjol. Inte minst beroende på en besvärlig rygg.

Den i dag 41-årige göteborgaren kunde med gott samvete stänga dörren till rinken. 18 år och en snittlön runt 40 miljoner kronor i årslön gjorde honom ekonomiskt oberoende.

Så pass rik att han fick tanken att hjälpa moderklubben när tillfället uppstod.

- Vi behövde satsa mycket pengar på att göra vår anläggning till en åretruntanläggning. Då kom Daniel Alfredsson in i bilden och tyckte att vi borde förbättra vårt gym så nu bygger vi om vår träningsanläggning, säger Bengt Magnusson till GT.

Han är ordförande i klubben och berömmer Daniel Alfredsson oreserverat.

- Han är en fin idrottsman och fantastiskt fin kille. Daniels önskemål var att göra någonting för föreningen och ungdomarna.

Själv extremt duktig

Daniel Alfredsson syns ofta på klubben, för att spela eller bara för att prata med andra spelare. Johan Edfors och Daniel Alfredsson är både medlemmar i klubben och brukar då och då spela 18 hål. 

- Daniel Alfredsson är en extremt duktig golfare. Han är nästintill tourspelare och har ett i handikapp, säger Magnusson.

Kungsbacka GK:s ordförande ger i GT ett exempel på Daniel Alfredssons ödmjukhet:

- Daniel är grymt duktig men han platsade inte i vårt elitlag. Men han ville så gärna vara med att han gick med som caddie alla 18 hål. OS-hjälten som caddie! Det är en fantastiskt fin kille, säger Magnusson.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På bara sex månader har var fjärde spelbolag brutit mot den svenska spellagen. Nätkasinon och vadhållningsbolag har totalt tvingats betala 98 miljoner kronor i sanktionsavgifter. 

Ola Wenström leder studiomagasinet Klubbhuset efter varje speldag och sändningar delas mella  betalkanalerna Visat Golf och Viaplay men det blir också bilder i TV6 och TV10. TV NENT Group direktsänder 47 timmar från världens äldsta golftävling The Open (18-21 juli), på Viasat Golf och Viaplay samt slutrundan även på TV6. 

Hedvig Lindahl, 36, gjorde succé i VM. Det stora skyltfönstret i Frankrike har gett Hedvig ett ettårskontrakt med den tyska storklubben Wolfsburg. ”Jag känner mig hedrad”, säger svenskan till klubbens hemsida.