Alfredssons galanta gåva

När Kungsbacka Golfklubb ville förbättra träningsmöjligheterna för i synnerhet de yngre spelarna hörde förre NHL-proffset Daniel Alfredsson av sig. Det slutade med att han betalade in 500 000 kr till ett nytt gym.
Daniel Alfredsson älskar västkusten och vistas varje sommar i fritidshuset i Kungsbacka. Där finns också golfbanan som han nu har sponsrat med 500 000 kr. Foto: Jessica Gow, TT

 

Daniel Alfredsson har ett fritidshus i närheten av banan och brukar ofta spela där. Han har en särdeles talang för golf och bedömare tror att han hade kunnat lyckas riktigt bra även i den sporten.

Vill hjälpa klubben

Efter 18 år i NHL tog han besked att avsluta hockeykarriären i fjol. Inte minst beroende på en besvärlig rygg.

Den i dag 41-årige göteborgaren kunde med gott samvete stänga dörren till rinken. 18 år och en snittlön runt 40 miljoner kronor i årslön gjorde honom ekonomiskt oberoende.

Så pass rik att han fick tanken att hjälpa moderklubben när tillfället uppstod.

- Vi behövde satsa mycket pengar på att göra vår anläggning till en åretruntanläggning. Då kom Daniel Alfredsson in i bilden och tyckte att vi borde förbättra vårt gym så nu bygger vi om vår träningsanläggning, säger Bengt Magnusson till GT.

Han är ordförande i klubben och berömmer Daniel Alfredsson oreserverat.

- Han är en fin idrottsman och fantastiskt fin kille. Daniels önskemål var att göra någonting för föreningen och ungdomarna.

Själv extremt duktig

Daniel Alfredsson syns ofta på klubben, för att spela eller bara för att prata med andra spelare. Johan Edfors och Daniel Alfredsson är både medlemmar i klubben och brukar då och då spela 18 hål. 

- Daniel Alfredsson är en extremt duktig golfare. Han är nästintill tourspelare och har ett i handikapp, säger Magnusson.

Kungsbacka GK:s ordförande ger i GT ett exempel på Daniel Alfredssons ödmjukhet:

- Daniel är grymt duktig men han platsade inte i vårt elitlag. Men han ville så gärna vara med att han gick med som caddie alla 18 hål. OS-hjälten som caddie! Det är en fantastiskt fin kille, säger Magnusson.

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Inte nog med att Kalmar har lyckats etablera och förstärka den största triathlontävlingen. Nu kommer nyheten att Nordens största internationella darttävling ska genomföras i Kalmar.

3 000 deltagare från mer än 50 länder kom till Ironman Kalmar 2019. Nu ska dartspelare komma, om inte i lika stort antal till en början, men här är också siktet inställt på spelare från Europa i KIFAB Arena den 5-7 juni för Nordic Super Cup.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.