Bengt Baron lämnar toppjobbet

Bengt Baron är kanske den svenske idrottare som har lyckats bäst i den civila karriären sedan han slutade med simning. De senaste åren har han varit både vd och styrelseordförande i Cloetta, men det jobbet vill han nu lämna.
SM 1982, Bengt Baron på väg upp ur vattnet efter ytterligare ett framgångsrikt lopp. Foto: Gunnar Lantz, SvD/TT

 

Allt började en gång i Finspång. Av en gänglig och ambitiös simmare blev det en världsstjärna som nådde OS och där tog en guldmedalj på 100 meter ryggsim vid tävlingarna i Moskva 1980.

Karriären lockade

Nu hade han fått smak på livet och framgång och nya mål hägrade.

Han sökte och kom in på Haas School of Business vid University of California i Berkeley där han tog en MBA 1988. Han höll på några år ytterligare med simning innan den civila karriären tog över med toppjobb hos StepStone, Kodak, McKinsey, Coca-Cola och Frionor.

2004 blev Bengt Baron VD och koncernchef för statliga Vin & Sprit och stannade till 2008. 2009 utsågs han till VD för godisföretaget Leaf och när bolagen gick samman 2011 blev han ytterst ansvarig för alla verksamhet. 

12,5 miljoner i bonus

Det var under tiden på Cloetta som han också uppmärksammades för en skaplig bonus. Cloetta nådde en omsättning på cirka 5 miljarder kronor under 2012, och noterade samtidigt ett minus på 73 miljoner, men Baron tilldelades ändå en ersättning på 12,5 miljoner kronor.

Nu har Cloettas styrelse utsett David Nuutinen till ny vd för bolaget efter Bengt Baron. Nuutinen som för närvarande är chef för Cloetta Finland tillträder den 20 juli.

Bengt Baron säger i en kommentar:

"Efter sex roliga och intensiva år känner jag att det är en lämplig tid att sluta. Jag är verkligen stolt över vad Cloetta, som organisation, har uppnått under denna tid. Mitt beslut har också blivit enklare eftersom jag lämnar över ansvaret till den mycket kompetente David Nuutinen”.

Den förre simstjärnan har inte avslöjat vad han tänker göra i framtiden.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.