Han går från Pippi till AIK

Mikael Ahlerup blir ny VD för AIK Fotboll AB. En stark entreprenör som har gjort sig känd som mannen bakom expansionen av Pippi Långstrump och Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
Mikael Ahlerup, till vänster, är ny vd i AIK Fotboll AB. Så sent som i april blev han ordförande i Stiftelsen Idre Fjäll där han efterträdde då Jonas Bergqvist.

 

Thomas Edselius har avgått och ersättare blir alltså Mikael Ahlerup som tillträder den 1 augusti och många i klubben ser med spänning fram emot vad han kan åstadkomma. Mikael Ahlerup har en mycket stark drivkraft och är känd för att åstadkomma resultat.

- Jag är förstås medveten om att det är en rejäl utmaning, men det är också en roll jag trivs med, säger Mikael Ahlerup.

AIK klubben i hans hjärta

Han har många gånger upprepat i sina tidigare jobb ord som ”Det handlar om att ha en röd tråd i verksamheten. Upplevelsen börjar redan med papperskorgar på parkeringsplatsen, som jag kan slänga skräp från bilen i, till en bra restaurang och ett vänligt bemötande där du ser och bekräftar gästen”.

Vad övertygade honom?

- Jag lockas av styrelsens tydliga ambition att med en professionell ledning etablera AIK på en högre nivå. 

Han har 17 år som direktör i näringslivet bakom sig och tar sig nu an en uppgift med en annorlunda målbild. Ahlerup framhåller att AIK är klubben i hans hjärta.

- Potentialen är enormt stor och att få vara med och bidra till att utveckla AIK för framtiden gör mig till en lycklig man idag.

Spännande val

Mikael Ahlerup har mottagit ett flertal utmärkelser, bland annat utsågs han 2011 till Årets Chef. Han har även haft jobb inom TUI Nordic/Fritidsresegruppen där han ansvarat för service- och gästupplevelsen för den nordiska marknaden.

Senast i april sa han ja till att bli ordförande i Stiftelsen Idre Fjäll. Han efterträdde då Jonas Bergqvist, förre landslagsspelaren i ishockey.

Med Mikael Ahlerup som ny VD tar AIK Fotboll ett steg i ambitionen att bygga en professionell ledning sosm tar sikte mot spel i Europa.  

- AIK Fotboll får en stark ledare med mångårig VD-erfarenhet från publika verksamheter. Genom att sätta själva upplevelsen i centrum samt med en stor förståelse för vad en besökare vill ha har Mikael framgångsrikt utvecklat flera verksamheter och med rejäl tillväxt som resultat, säger AIK Fotbolls ordförande Johan Segui.

Thomas Ejderhov

När Stjernfors Golfklubb drevs i konkurs av en privat aktör tog medlemmarna saken i egna händer. Ett år senare är banan iordningsställd, caféet bemannat och optimismen på topp. Klubbens nystart har finansierats med bland annat bidrag från Sparbankens ägarstiftelse.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.