Omsätter 100 miljoner varje år

Daniel Almgren är före detta tiokampare och van vid att vara allround. Det kan krävas när han blir ytterst ansvarig hos Sveriges största arrangör av motionsevenemang med 250 00 löpare och en omsättning på drygt 100 miljoner kronor.
Stockholm Halvmarathon är ett av många arrangemang som Stockholm Marathongruppen står bakom. Foto: Ryno Quantz

 

Vasaloppet och Göteborgsvarvet framhålls ofta, men i storlek är Stockholm Marathongruppen allra främst.

Inte mindre än 250 000 personer deltar i något av gruppens 15 arrangemang, varav Vårruset lockar 130 000 tjejer.

Nyckelperson - Anders Olsson

Omsättningen ligger på dryga 100 miljoner med en betydande vinst årligen. Hur stor den är vill gruppen inte uppge, men det handlar om uppemot en 25-procentig avkastning.

Överskottet är så betydande att två av landets största friidrottsklubbar finanserar sin verksamhet via alla arrangemang.

År från år har nettot hållit en hög nivå och skälet är ett framsynt resonemang om vad som lockar motionärerna mest.  Nyckelpersonen är förre sportjournalisten Anders Olsson, lika framgångsrik i att se trender som att hålla sig dold bakom kulisserna. 

Hans bror Bengt är ordförande i Stockholm Marathongruppen som skapades 1979. Hässelby SK och Spårvägens FK gick då samman och skapade det första Stockholm Marathon. 

Nya arrangemang ideligen

Sedan dess har verksamheten utvecklats, och föreningarna står också bakom evenemang som Tjejmilen, Vårruset, Stockholm Halvmarathon, Bellmanstafetten och Tjurruset, samt den årliga internationella friidrottsgalan i Globen.

Nya lopp och olika varianter har tillkommit i stadig takt och har vuxit så pass att för första gången ska organisationen anställa en verksamhetschef och vd. Den rollen som Anders Olsson har haft inofficiellt.

Nu ska Daniel Almgren axla yttersta ansvaret. Han har ett förflutet som tiokampare på elitnivå och har deltagit både i EM och VM. Nu kommer han närmast från en anställning roll som affärsutvecklingschef på Sats Elixia, där han också har ingått i koncernledningen. 

Handplockad vd

Rekryteringen av Daniel Almgren är ett led i den utvecklingsprocess organisationen går igenom för att behålla positionen som den ledande evenemangsorganisationerna i Sverige.

- För oss har det varit viktigt att hitta en verksamhetschef som kan leda oss in framtiden, men som också har kunskap om hur vi fungerar och som naturligt kan ta del av den historiska kunskap som många av oss i organisationen har, säger Stockholm Marathongruppens ordförande Bengt Olsson och fortsätter:

- I Daniel har vi hittat en person med bred kompetens både från näringslivet och från den ideella sektor vi kommer från.  

Daniel Almgren är handplockad. 36 år, civilekonom, friidrottare, tillhör Hässelby SK, en av de två föreningarna bakom Stockholm Marathongruppen, mycket stämde in när jakten på en ny vd pågick.

Beprövelser

Han kommer att ställas på prov.

- Mitt uppdrag blir att tillsammans med övriga organisationen förvalta, utveckla och expandera verksamheten, säger han och känner säkert trycket från omgivningen. 

- Vi tillhör en marknad som är mycket större än löpning. För att lyckas ska vi fortsätta vässa upplevelsen för våra deltagare, samtidigt som vi behåller den professionella och höga nivå vi har på arrangemangen.

Han är också medveten om konkurrensen, inte minst från kommersiella aktörer.

- Det är viktigt att förstå att vi tillhör en marknad som är mycket större än löpning. För att lyckas ska vi fortsätta vässa upplevelsen för våra deltagare.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.