Konståkning växer rekordartat

Två SM-guld i konståkning i all ära, men den viktigaste kampen genomför Anna Lundström Sundkvist nu: att ge alla chansen att träna på is på lika villkor.
Anna Lundström Sundkvist under sina glansdagar på isen.

 

För drygt 15 år sedan var hon ett av de stora svenska hoppen inom svensk konståkning, Anna Lundström Sundkvist från Österåker strax norr om Stockholm.

Ansvar ta fram en bok

Det bar dock inte hela vägen till världstoppen, trots enormt mycket träning.

 - De främsta internationella framgångarna nådde jag på juniorsidan med bland annat en tolfteplats på junior-VM, säger Anna Lundström Sundkvist.

Hon jobbar numera på Svenska Konståkningsförbundet och som tränare i sin moderklubb. Anna är inom förbundet ansvarig projektledare för ett jämställdhetsprojekt kring anläggningsfrågor, finansierat av Riksidrottsförbundet. 

En del i detta uppdrag var att ta fram boken “Ishall på lika villkor”, som just lämnat tryckeriet.

Okunskap skapar orättvisa

 - Vi tog fram den för att svensk konståkning växer så det knakar och därför lider lite av växtvärk. Utmaningen är att det finns begränsad tillgång till istider och anläggningar, och att de tider som finns inte alltid fördelas “rättvist”, säger Anna Lundström Sundkvist och fortsätter:

- Istidsfördelning och utformningen av ishallar är oftast anpassad efter ishockeyn, som traditionellt anses vara en utpräglad pojkidrott. Utformningen uppfyller inte de behov som konståkningen har. 

- Vid nybyggnation och renovering av ishallar tar man inte alltid alla idrotters behov i beaktande och det beror oftast på okunskap. Med boken “Ishall på lika villkor” vill vi informera om vår idrott och om vilka förutsättningar som krävs för att bedriva konståkning.

Samarbete ishockeyn

Konståkningen har även inlet ett samarbete med ishockeyn, både centralt och på distriktsnivå.

- Målet är att få till fler isytor för såväl spontanskridskoåkning som organiserad skridskoträning. Båda våra idrotter ser just skridskoåkning som en viktig komponent i hur vi kan bidra till bättre folkhälsa, förklarar Anna Lundström Sundkvist.

Det finns ett antal “enkla” förslag på förbättringar, vilka tas upp i boken.

 - Kommunerna kan komplettera befintliga ishallar med hjälpmedel som hoppselar och transportabla spegelväggar, ytor för markträning samt högtalare riktade mot isen. Fasta bås och plexiglas begränsar ytor för domarpaneler vid våra tävlingar och skulle kunna utformas på ett annat sätt, förklarar Anna Lundström Sundkvist.

 Boken “Ishall på lika villkor” sprids främst till tjänstemän och politiker i kommunerna. Anna Lundström Sundkvist deltog på Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan i Göteborg i mitten av mars, och delade ut den. Även konståkningsföreningarna kommer naturligtvis få ta del av boken.

Idrotta på lika villkor

Gensvaret var positivt från kommunerna, enligt den tidigare svenska mästarinnan.

 - Kommunerna talar ofta om hur de ska kunna behålla flickor i föreningslivet. Jag tror att anpassade anläggningar, som även tar tillvara på flickors och flickidrotters behov och önskemål, är en viktig faktor för att inkludera flickor i idrotten längre. När de kommer till ishallen ska de känna att de har rätt förutsättningar, får rimliga träningstider och känna sig välkomna.

 - Jag tror även att vi genom att lyfta fram konståkningen och våra behov hjälper kommunerna till ett så komplett underlag som möjligt för att kunna fatta beslut som gynnar alla användare av idrottsanläggningarna. Flickor och pojkar ska kunna idrotta på lika villkor oavsett idrott – vilket även Riksidrottsförbundet slagit fast i sin jämställdhetsplan, avslutar Anna Lundström Sundkvist.

Fakta

Elva kvinnor. Allt från entreprenörer, genereralsekreterare, chefer, förbundskaptener till sponsorchefer. Idrotten Affärers serie fortsätter. 

Här är de elva:

Birgitta Ljung var först ut i vår artikelserie. Läs mer om hon som styr RF:s kansli.

Cecilia Andrén Nyström följde därefter, en ung och mycket företagsam tjej. 

Katarina Henriksson från konståkningsförbundet fick sedan huvudrollen.

Pia Carlsson-Thörnqvist, en gång landslagsspelare, i dag en av cheferna på en av idrottens största sponsorer.

Jenny Modin tar för sig på SVT-sporten och berättade om sitt arbete och tillvaron.

Pernilla Svensson är en mycket ambitiiös förbundskapten för handikapplandslagets skyttar.

Pia Sundhage, välkänd förbundskapten för damlandslaget i fotboll, berättade om sina tankar inför bl a VM.

Magdalena Rönström, projektledare vid Svenska Mässan i Göteborg, som brinner för att utveckla mötesplatser och vill att idrotten ska ta ett större ansvar i integration.

Marie Lindqvist, vd för Stockholm Globe Arenas, om hur evenemangsbranschen utvvecklas.

Marie Bränning, sponsorchef på Vattenfall, berättar bl a ett rekordlångt sponsorkontrakt.

Anna Lundström, mycket företagsam före detta konståkare.


Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.