Lagerbäck tillbaka i landslaget

Lars Lagerbäck är tillbaka på fotbollsförbundets lönelista – som knuten till landslaget. Dagens förbundskapten, Janne Andersson, avslöjade själv nyheten i sitt program Sommar i P1 i dag.
Lasse Lagerbäck återvänder till landslaget - på uppmaning av dagens förbundskapten, Janne Andersson. Foto: TYT

 

Lars Lagerbäck ska medverka i staben redan till matchen mot Nederländerna den 6 september.

Han har erfarenheten

Får Andersson sin vilja igenom blir Lagerbäck kvar även efter den matchen.

- För att lära mig mer om mitt jobb har jag pratat med en rad mycket erfarna och duktiga människor, bland andra flera nuvarande och före detta förbundskaptener. När jag pratade med Lasse kände jag att vi klickade i frågor om värderingar och grundläggande synsätt.  

Det blir ett först test på ett samarbete och förhoppningen är att parterna ska enas om ett längre avtal.

- Jag har ju inte jobbat i landslagssammanhang och jag vill ha folk runt mig som kan det här.

Lagerbäck överraskad

68-årige Lagerbäck ledde först U- och B-landslagen innan han 1998 blev assisterande förbundskapten till Tommy Söderberg. 2000-04 hade de ett delat ledarskap för A-landslaget och därefter och fram till och med 2009 blev han ensam om ansvaret. När han slutade fick han först jobbet som förbundskapten för Nigeria i VM 2010, men framför allt har haft ett ansvar för Island från 2011. Ett jobb som han avslutade via en fullkomlig succé vid EM nyligen

Lars Lagerbäck blev överraskad av frågan om att återkomma i landslaget.

- Det känns jätteskoj. Jag känner Janne sedan tidigare, han är en person som jag både uppskattar och respekterar. Janne får styra vad jag ska göra och inte göra, säger Lagerbäck till svenskfotboll.se.

Janne Andersson inleder sitt jobb som förbundskapten med den ytterst svåra uppgiften att i kamp med Holland, Frankrike, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg i kvalgrupp A försöka nå VM i Ryssland 2018. Bara gruppsegraren får en direktplats i VM 2018 medan grupptvåan kan hoppas på en playoff-plats.

Janne Andersson kompletterar även landslagets båda scouter, Tom Prahl och Jonas Thern, med en person som ska fungera som en extra resurs i samband med bevakningen av motståndare. Och precis vad det gäller Prahl och Thern, det är en person med Halmstadsanknytning, Lasse Jacobsson.

Känner mig obekymrad

Janne Andersson höll alltså i onsdagens Sommar i P1.

”Jag känner mig obekymrad inför uppdraget som förbundskapten. Jag har blivit erbjuden och antagit det finaste jobb som finns i min värld..."

Han ville också hylla sin avlidne vän, Carl-Axel Jacobsson, även kallad CA, materialförvaltare i Laholms fotbollsklubb där Andersson var tränare i fem år på 90-talet:

"När vi förra säsongen vann Allsvenskan med IFK Norrköping i en dramatisk tillställning mot MFF i sista omgången tänkte jag på dig, CA, när vi var klara. Det sista jag gjorde innan vi lämnade Malmö Stadium efter guldet var att var att fixa med handdukar och plocka upp det sista skräpet från golvet. Man vinner och förlorar på så många olika sätt, men ingen ska kunna komma och säga att mina lag inte sköter sig."

Berättar om förfrågan

Andersson berättar också om sin egen spelarkarriär som arg forward i div. 4-klubben Alet IK i Halmstad, en klubb där Anderssons far var ordförande. Han berättar om känslorna när han som tränare för Halmstad BK missade SM-guldet i sista omgången 2004. Och om hur han till sist lyckas vinna SM-guld i sista omgången, med IFK Norrköping i fjol.

Jan Andersson berättade också om turerna bakom förfrågan och tillträdet som förbundskapten. 

Sist i programmet berättar Andersson att han vill att spelarna i hans landslag ska sjunga nationalsången före avspark. Undra om... Zlatan Ibrahimovic sjöng aldrig och har nu sagt nej till fortsatt landslagsspel. Janne Andersson har också sagt att han accepterar Zlatans beslut.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.