Lindeberg i en helt annan roll

På plats i Rio de Janeiro som den egentligen det mest självklare svensken vid OS. Han är kompis med IOK-presidenten Thomas Bach och han känner alla i den blågula truppen. Men i dag har han dragit sig undan.
Den 19 april tog Hans Vestberg över som ordförande i SOK. Stefan Lindeberg hade då varit det ledande namnet sedan 80-talet. Foto Henrik Montgomery, TT

 

Stefan Lindeberg gör sitt 15:e OS, men aldrig i en sådan obemärkt roll som nu. Som tidigare ordförande i SOK, överledare på olympiska spel och främste svenske representant är Stefan Lindeberg nu bara en i mängden.

Välkänd

Och han trivs med det. Det säger han utan minsta tvivel, och tycks som om han verkligen menar det.

- Det känns helt naturligt. Absolut, svarar han med ett skratt.

Han kom förra onsdagen och flyger hem på lördag.

Då har han hälsat på åtskilliga personer, aktiva som ledare, för Stefan Lindeberg är välkänd i OS-sammanhang, både i den svenska truppen, utländska trupper och i IOK.

Frågan är om han snart får ett uppdrag i IOK, men det är något han inte vill prata om.

Första OS 1984

1984 gjorde han sitt första OS som förbundskapten i kanot. Sedan dess har han inte missat ett enda OS!

Tills nu. I våras sa han plötsligt ifrån utan förvarning. Det blev rabalder och Stefan ville matcha fram Hans Vestberg som sin efterträdare.

Protester ledde till att RF:s ordförande Björn Eriksson också nominerades för ordföranderollen. Men bakom kulisserna utspelades ett drama och slutligen presenterades Hans Vestberg som det enda och givna namnet till att bli Stefan Lindebergs efterträdare.

Vestberg på väg

SOK har varit personifierat Stefan Lindeberg i många år.

Han står också bakom ansträngningarna för att Sverige ska få arrangera vinter-OS. Planer som nu har tagit konkret form via ett samarbete mellan näringslivet och staten.

Hans Vestberg ska driva det fortsatta arbetet, men har haft fullt upp i sitt ordinarie jobb som Ericssons vd. Många ifrågasatte Vestbergs ja till rollen som ny SOK-ordförande. Men vad värre var, Vestbergs prestanda hos Ericssons kritiserades allt mera.

Kulmen kom den 24 juli när han fick sparken. Lagom som han var på väg att packa väskan för att flyga till Brasilien. Ännu har han inte visat sig i Rio, men uppgifter gör gällande att han kommer endera dagen.

Stortrivs i sin nya roll

Stefan Lindeberg är i alla fall på plats.

På officiellt uppdrag, eller?

- Jag är här som IOC-gäst, men har haft ett par uppdrag för SOK kopplat till IOC:s session och deras marknadsavdelning.

Har du hand om företagsrepresentanter?

- Nej.

Känns det konstigt att ha en helt annan roll?

- Nej, det känns helt naturligt. 

Har du slutat på SOK?

- Ja, i mina tidigare roller.

Vad gör du i dag?

- Jag har fått ett projektuppdrag t o m mars nästa år. SOK har kommit överens med KTH, Karolinska och Handelshögskolan om ett samarbete. Vi skapar nu en Olympisk Akademi med helt nya möjligheter till utveckling i samarbete mellan tränare, forskning och företag.

Har du ett uppdrag som konsult?

- Nej.

Jobbar du som sponsoransvarig?

- Nej

Ansvarig för den fortsatta hanteringen av ansökan om vinter-OS?

- Nej.

Hur trivs du i din nya roll?

- Inspirerande! Uppdraget är strategiskt viktigt för konkurrenskraft och finansiering framöver. Och för mig personligen har det varit en dröm att få arbeta med det här enda sedan tränartiden. Det är ett halvtidsuppdrag som också ger tid för familj och barnbarn!

Det är vad han innerst inne sett fram emot under de senaste åren.

Thomas Ejderhov

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.