Så gick en sensationell övergång till

Världens bäste bandyspelare lämnar Ryssland och miljonlöner för att flytta till Vänersborg. Hur blev det möjligt och hur gick det till, frågade sig Curt Einarsson och fick träffa Sergej Lomanov och pappa Lomanov.
Curt Einarsson är förre förbundskaptenen som fick träffa pappa och sonen Lomanov och prata om bl a om hur världens bäste bandyspelare fick lämna Ryssland och fortsätta karriären i Vänersborg.

 

- Annars hade jag aldrig släppt honom.

Sergej Lomanov d ä tvekar inte utan det är hans direkta besked om det smått overkliga att sonen Sergej i vinter gör entré i svensk bandy.

Han gynnas, det avgjorde

- Under de förhållanden med träning och spel i Vänersborg kommer han att kunna fortsätta sin karriär ytterligare ett antal år, säger den legendariske spelaren och ledaren i rysk bandy.

Sergej Lomanov d ä är en legendar i bandy. Sonen Sergej är på väg att bli eller är redan större.

En världsstjärna, en artist, med begåvning i alla avseenden på isen.

Den mest eftertraktade spelaren av alla.

Nu har han gjort det egentligen otänkbara – flyttat till Sverige.

Sergej jr lämnade Jenisej i miljonstaden Krasnoyarsk och flyttade in i ett hus i Vänersborg.

Kommer locka rekordpublik

Det kan inte bli mer spektakulärt i bandyvärlden.

Sergej jr kommer att locka rekordpublik var han än spelar i vinter.

I Vänersborg har man redan börjat prata om SM-guld. Förväntningarna är stora och oavsett man har uppskattat bandy tidigare blir det här tillfällen när en virtuos uppträder.

Med den accelerationen, balansen, dribblingarna, skotten är det ett uppträdande när Sergej jr är på isen.

En omöjlig övergång

Men egentligen fanns det inget som rimmar i den här affären.

Sergej jr Lomanov jr ska inte vara möjlig att värva.

Men nu är det ett faktum.

Tillfället uppstod efter år av tjat och försök. Vänersborg och andra föreningar har försökt presentera tillräckliga anbud men det har varit helt förgäves.

Nu ville jag veta vad som skedde.

Fick träffa båda

En träff med far och son Lomanov blev möjligt tack vare Vänersborgstränaren Stefan Karlsson, som jag haft som spelare i klubblag och landslag.

De känner varandra, kan man milt säga.

När Sverige och Sovjet möttes under 70- och 80-talen var det inte sällan utfallet i duellerna mellan den anfallande ryssen och den försvarande svensken som fällde avgörande.

Nu sitter vi där, jag som före detta förbundskapten, Lomanov som den förre ryska forwardsstjärnan och Stefan Karlsson som den tuffe försvaren.

Sergej Lomanov d ä har för övrigt en bakgrund i svensk bandy. 1995 lämnade han Sirius efter sex år.

Förklaringarna

Denna dag väljer 59-åringen att prata ryska med sonen som översättare. Han pratar flytande svenska efter ungdomsåren i svensk skola.

- Varför vi släppte honom? Det finns många förklaringar, säger pappan.

- För spelare i det sibiriska laget Jenisej blir det 160 bortanätter, i Vänersborg 12 nätter.

- Dessutom vet vi inte var vår hemmaarena kommer att finnas de närmaste åren. På den nuvarande skall det byggas en bandyhall med publikplats för 5 500 personer. Den skall vara klar till Universiaden som äger rum där år 2019.

Under de här augustidagarna är Jenisej på ett 18 dagars långt träningsläger i Vänersborg. De ryska spelarna och ledarna får tid att bekanta sig med staden där deras stjärna ska spela de närmaste åren.

Pratade med Putins sändebud

Men åter till hans övergång.

Tog du verkligen kontakt med president Vladimir Putins sändebud i Krasnoyarkskregionen, guvernör Viktor Tolokonskiy innan du bestämde dig för att flytta till Sverige?

- För mig var det självklart, säger Sergej Lomanov d y.

- Han är på våra matcher och jag har träffat honom tidigare. Jag ville att han skulle bli involverad i mitt beslut, inte minst mot bakgrund av den stora massmediala exponering som väntades när jag väl meddelade mitt beslut.

- Sen ville jag absolut inte att det skulle drabba pappa och allt det han gör i Jenisej.

Sergej d y har ett stiligt beteende inte bara på isen och är oftast leende. Han berättar med en överlåtande lugn handgest och blick mot pappa Lomanov. Överhuvudtaget är det ett friskt, respekterande förhållande till fadern. Sergej d y kan uttrycka sig positivt om Rysslands genom tidernas störste spelare och ledare utan att det verkar inställsamt smickrande.

Mindre anslag i Ryssland

Vad som också hör till förklaringen till transfern är att guvernör Viktor Tolokonskiy har halverat sitt anslag till bandyn. Ändå har klubben fyra gånger så mycket mer pengar att röra sig med jämfört med snittet för en svensk elitförening.

Jenisej har en budget på runt 35 miljoner kronor.

Vid vissa tillfällen sker laget resor med chartrat plan, men resurserna minskar och det är också en förklaring till att flera ryssar, både killar och tjejerna, just nu vill spela i Sverige.

President Putins volymiösa satsningar på bl a vinter-OS i Sotji 2014, sim-VM i Kazan 2015, formel 1-race både 2014 och 2016 och ishockey-VM i Moskva 2016 har tullat på oljemiljonerna och då återstår ändå fotboll-VM 2018.

Olika handelsbojkotter till och från Ryssland påverkar också idrotten.

Tredje generationen Lomanov

Under samtalets gång kommer för övrigt nästa generation Lomanov in i rummet.

Alexander ”Sacha”, 6 år, verkar redan oblyg och hemtam när han sätter armbågarna mot bordet med  huvudet vilande  i händerna och får en vänlig, öm rufsning i håret av farfar och av minen att döma tycks 6-åringen undra, hur länge skall jag behöva stå ut med detta?

”Sacha” står på tur. Kanske vill och kan han föra familjetraditionerna vidare.

Nu är han i ungefär samma ålder som pappa var under åren i Uppsala.

Stirrat på pengarna

När vi återupptar samtalet om bandyn framkommer lite överraskande och raka besked om bandyn – och pengar.

- Under de senaste decennierna har många spelare haft för stort fokus på pengar, säger Sergej d ä.

- Standarden har försämrats, inte minst beroende på våra träningsmetoder. Med sämre teknik blir det sämre underhållning och risken är att vi tappar publik, säger Sergej d ä kritiskt.

Han beklagar att så många före detta spelare inte fortsätter som tränare

Själv då, är du inte sugen på att göra som sonen och flytta till Sverige?

- Nej, här skulle jag aldrig ta ett tränarjobb. Jag kan inte språket och då skulle jag tappa nyanserna i mina budskap, säger han bestämt.

Det är också lite annorlunda. Det berättas om en isträning där Sergej Lomanov visslade från läktaren och hur istränarna Evgenij Kvalko, Ivan Maksimov och spelarna samlades vid sargkanten och lyssnade andäktigt på legendarens budskap.

Något stort är på gång

I Vänersborg är förväntan stor över att man ändå fick junior i familjen att säga ja.

Pernilla Fäldth, från klubbens kansli, undrar om jag sett fru Anna som talar engelska utan rysk accent. Vi hör hur barnen, Katja och Alexander, lotsas in på fritidsaktiviteter och med stöd i skolan och att familjen kommer att bo i ett familjevänligt område.

Några historiska år i Vänersborg håller på att ta form.

Curt Einarsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sergej Lomanov d ä och Stefan Karlsson, i dag är båda klubbtränare och kamrater, men

de har haft många fighter på bandyplanen. Inte alltid med samma leeenden... 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.