Karro författare och i ny karriär

Carolina Klüft, världsstjärnan med obegränsad kapacitet, den sprallige, den suveräna, men nej, riktigt så var det inte. Nu erkänner Carro sina begränsningar samtidigt som hon byter karriär.
Carolina Klüft högaktuell i dag - samtidigt som hon kommer ut med en egen bok byter hon karriär och ska jobba ihop med kronprinsessparet. Foto. Christine Olsson , TT

 

 ”Jag ligger på badrumsgolvet i fosterställning och gråter. Det ljumma vattnet känns iskallt över min nakna kropp. Det gamla äckliga plastgolvet känns hårt och kallt. Jag orkar inte mer”.

Så inledde hon sitt Sommar-program i P1 i somras.

Ändå inte tillräckligt

Hon talade om avsaknad av både självkänsla och självförtroende.

Och Carolina Kluft, 33 år, återkommer till sina mörka perioder i sin självbiografi som kommer ut i dagarna. Hon är väldigt ärlig och uppriktig i sin berättelse.

”Inombords vrålar jag att jag skiter i det förbannade rampljuset. Jag skiter i glimrande medaljklumpar. Jag vill bara hoppa i OS i London för att jag älskar friidrott. Jag älskar att tävla, jag älskar att segra över mig själv och älskar utmaningar. Men just nu känns utmaningen övermäktig. Kroppen är trött och har inte samma glöd som min hjärna. Kroppen lyssnar inte mer.

Den har varit trofast i så många år, men plötsligt vill den inte mer. Den vill gå vidare. Hur länge ska jag trotsa den? Bara lite till, snälla, jag är inte klar. Jag är inte redo att gå vidare riktigt ännu”.

Den totala succén

Carro berättar mycket öppet. Ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld i sjukamp, ett VM-brons i längdhopp - ändå är inte allt självklart.

Hon är en av våra mest folkära idrottare genom tiderna, men visar en bräcklighet som många andra.

Med belöningar som Jerringpriset 2002, Bragdguldet och Victoriastipendiet år 2003, utsedd till Europas främsta friidrottare två gånger, hyllad för Årets prestation på Idrottsgalan 2007 för VM-guldet i Osaka är hon beundrad.

Efter sin friidrottskarriär med avslut vid Finnkampen 2012, blev hon en i Naturskyddsföreningens riksstyrelse och goodwill-ambassadör åt Svenska FN-förbundet. Men kanske framför allt, MTG och Viasat satsade på henne som programledare vid TV-sändningarna från OS i Sotji och Rio de Janeiro.

Hon har en karriär som få andra.

Bräcklig i alla fall

Men med minne av programmet i P1:s Sommar och med nya boken "Livet är en sjukamp", visar i dag 33-årige Carolina att det går att vara bräcklig i alla fall.

Hon har länge haft tankar på att skriva en bok, hon ville dela med sig av sina erfarenheter och är lycklig i dag när boken äntligen finns där, tryckt och färdig.

- Kanske kan jag inspirera någon. En del kanske kommer att gilla något i boken, en del mycket och en del inget alls. Men det här är min resa.

Hon berättar att hon har kämpat sedan tonåren med sin självkänsla. Och hon betonar att  prestationerna inte fick definiera henne, sa hon till sig själv.

- Trots kändisskap och guld efter guld har jag lyckats bygga en stabil grund att stå på. Som inte ska rubbas, oavsett vad som händer.

Då började hon vackla

Men hon började vackla och undrade om hon någonsin skulle orka resa sig igen.

”Jag är ju människa och har tampats med mina tvivel precis som alla andra gör, därför kände jag att det var viktigt att också vara privat i boken, säger hon.

Karro skriver om hur hon satte orimliga krav på sig själv. 

”Trots att inte mina föräldrar, lärare eller andra vuxna ställde de kraven på mig, växte de allt starkare och tog upp mycket av min tid. Jag ville ha högsta betyg i allt och bröt ihop när jag misslyckades. Jag ville se bra ut och började jämföra mig med andra tjejer. Jag var rädd för att göra fel och grät så fort någon skällde på mig.

Och jag var hård mot mig själv när jag misslyckades och kunde sällan ta något med en klackspark. Ofta kände jag prestationsångest, vilsenhet och förtvivlan, till exempel när jag inte fick högsta betyg i ett ämne eller när jag såg mig själv i spegeln och kunde känna avsky för det jag såg."

Patriks betydelse

Hon framhåller sin man, Patriks betydelse.  

"Patrik såg mig. Han hade ingen aning om mina betyg eller mitt nytagna körkort, och hade dålig koll på mina idrottsresultat. Han tyckte om mig när jag bara var jag. Han var helt ohämmad och hade inga tankar på att säga ”rätt” saker för att bli omtyckt. Han solade i tävlingstrosor tagna ur någon damkollektion. Patrik struntade blankt i präktighet och verkade inte sträva efter att vara omtyckt. Han var som en öppen bok och på något konstigt sätt fick han mig också att släppa tyglarna.

Patrik valde mig trots alla mina fel och brister. För honom är jag bra precis som jag är. Sedan den dagen jag träffade honom har jag aldrig känt samma behov av att vara duktig eller snygg för att bli omtyckt."

I dag bor paret med dottern Laleh i Haninge och en annan tid gäller.

Hon tar uppdrag som föreläsare och har varit knuten till MTG som programledare.

Byter karriär

Men samtidigt med bokens utgivning blir det känt att hon byter karriär.

Kronprinsessparet har värvat Carolina Klüft till nylanserade hälsosatsningen Gen-Pep.

Prins Daniel ringde helt enkelt upp Karro och frågade om hon var intresserad av att driva ett folkhälsoarbete bland barn och unga.

Vid Almedalsveckan presenterade han projektet som startade på initiativ av kronprinsessparet. Gen-Pep är en icke vinstdrivande organisation med visionen att alla barn och ungdomar i Sverige ska leva ett aktivt och hälsosamt liv. Satsningen backas upp av företag, stiftelser och ideella organisationer.

- Hon är känd som en otrolig friidrottare men bakom alla idrottsprestationer finns en väldigt smart och driven person med ett stort samhällsengagemang, framhöll prins Daniel.  

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Vänsterpartiet vill införa miljardstöd till idrotten för att modernisera idrottsplatser och idrottshallar som byggdes under miljonprogramsåren. Det kan bli den katalysator som behövs för att möta ett stort behov hos majoriteten av Sveriges kommuner och skapa plats för framtidens idrott, är en bedömning från RF.

Hockeyallsvenskans 14 klubbar och Hockeyettans 46 klubbar går mot två tunga nederlag då ledamöter till Svenska Ishockeyförbundets årsmöte samlas på lördagen. Bakslag som ytterligare ökar sprickan i svensk ishockey, och som försvagar den grundsten som svensk ishockey vilar på – breddverksamheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Basketföreningen Dolphins har ett mycket förmånligt avtal med sportvarukedjan Stadium – och nu har parterna enats om en förlängning. Men så är också båda hemmahörande i Norrköping. 

Stadium förlänger samarbete med Dolphins och fortsätter som namnsponsor till Stadium Arena, en av basket-Sveriges finaste hallar. Avtalet sträcker sig tio år framåt i tiden, till och med 2028.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

Nu är han i farten igen, Stephan Wilson, som utan någon som helst kunskap eller vana antog uppgiften att åka Vasaloppet. Nu ska han leda andra nybörjare i Min klassiker på TV6.

Ajax 19-årige lagkapten Matthijs De Ligt är världens mest eftersökta fotbollsspelare. Enligt spanska tidningen Sport är läget så här: Barcelona bjuder 65 miljoner kronor i årslön. Juventus 108 miljoner om året och Paris Saint Germain fyra miljoner i veckan, 192 miljoner om året under fem år. Något svar finns ännu inte.