Från Borohallen till NHL och tillbaka

Där vid sargkanten i Landsbro har Jonas Karlsson stått åtskilliga gånger. Nu betraktade han sin grabb Erik på isen igen och såg världens bäste back som har ett NHL-kontrakt värt uppemot 400 miljoner kronor.
Erik Karlsson deltog i moderklubbens träningar vid sitt korta besök hemma i Småland. Han skänkte också 75 000 kr till föreningen, en check som pappa Jonas överlämnade till Carl Odelberg (till höger på den övre bilden), ordförande i Boro Vetlanda HC. Dessutom utnämndes Erik till en så kallade stjärna av Vetlanda kommun.

 

Han hjälpte Erik innan han själv kunde snöra skridskorna. Knatten lärde sig ett och annat. Han blev stor, riktigt stor, så stor man kan bli som hockeyspelare.

Nästan overkligt

Erik Karlsson fick det liv han drömde om en gång hemma i Vetlanda och i klubben Boro Vetlanda HC.

Mitt emellan hans medverkan i Tre Kronor, World Cup of Hockey och resan tillbaka till Ottawa reserverade han nu ett par dagar hemma hos föräldrarna i Landsbro.

Han återvände till Borohallen, deltog på två ispass och gled ut på isen tillsammans med några gamla kompisar som också hade börjat spela i 90-laget.

- Det kändes nästan lite overkligt, en sån lirare här i hallen en kväll. Och fostrad i vår klubb, berättar Anders Svensson, sportchef i klubben.

500 personer imponerades

Erik Karlsson själv trivdes och minnena kom tillbaka. En kille van vid betydligt större sammanhang, men här och nu blev han nostalgisk.

Cirka 500 personer hade hört att han skulle komma hem och de följde honom i varje moment. Skottet, som bedöms som ett av de värsta i NHL, skridskoåkningen som är magisk, spelsinnet som gör honom så extremt ovanlig och särklassig som back.

Han betraktades redan för fyra år sedan som NHL:s bäste back. Det var då Ottawa höjden lönen fem gånger det dåvarande avtalet, de enades om ett sjuårskontrakt, värt 45,5 miljoner dollar och gjorde honom dessutom till lagkapten.

Senaste säsongen hade Erik Karlsson mest istid av alla spelare i NHL.

Experter och lagkamrater i såväl Tre Kronor som Ottawa pratar om honom som extremt kompetent. Få om ens någon är så komplett. 

Pappa ville inte

Det var vad det blev av en knatte från Landsbro.

Som via en kort visit i Södertälje SK och inte så mycket längre visit i Frölunda sögs upp av Ottawa efter två strålande turneringar med Juniorkronorna där han hyllades som bäste back.

I dag som 26-åring har han redan sju NHL-säsongen bakom sig.

Från Aftonbladets pod måste vi bara publicera vad Erik själv berättade. Pappa Jonas var den som ledde in Erik på hockey, men han tyckte inte om att sonen gillade att stå i mål.

”Då var jag tio och gillade de stora skydden och alla pojkar vill nog stå i mål någon gång. På träningen åkte han över blålinjen och drog på ett sådant skott rakt i bröstet på mig. Jag trodde jag skulle tuppa av och jag började lipa. Sedan stod jag inte mer. Det kanske inte är den bästa barnuppfostran enligt boken, men det funkade. Han fick sin poäng igenom”, berättade Erik Karlsson med ett skratt.

Skänkte pengar till moderklubben

Det var pappa som fick äran att före första nedsläpp i en division II-match överräcka en check om 75 000 kr till Boro Vetlanda HC och ordföranden Carl Odelberg bockade och tog emot.

Det var Eriks tack för några ungdomsår i föreningen. För starten  på allt för fortsättningen kunde inte ha blivit så mycket bättre. 

Smålänningarna fick bara se begynnelsen på en strålande karriär. Han var knappt 16 när han lämnade Landsbro och hann aldrig debutera i A-laget.

I dag är han en av hockeyvärldens bästa spelare och när han besökte hemtrakten igen fick det inte bara passera. På kommunkontoret i Vetlanda ville man visa sin uppskattning och han utnämndes till en så kallade Stjärna vid en ceremoni på torget.

Thomas Ejderhov 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.